Uutiset

Omaolon korona-oirearvion on täyttänyt jo yli 51 000 asukasta Kymenlaaksossa – Omaolo ollut käytössä yli vuoden

Tiedote 12.5.2021

Kymsotella on ollut Omaolo-oirearviot käytössään nyt yli vuoden ajan. Palveluista suosituin on kuluneen vuoden aikana ollut korona-oirearvio, jota on täytetty noin 51 000 kappaletta.

Oirearvioita on lähetetty Kymsoten ammattilaisille vastaavana aika yhteensä 13 554 kappaletta, ja ne ovat johtaneet 9659 potilaan ohjaamiseen koronavirus- eli Covid-19 näytteenottoon, 906 potilaan ohjaamiseen päivystykseen ja 880 potilaan ohjaamiseen infektiovastaanotolle.

Kymenlaaksolaisilla on tällä hetkellä mahdollisuus tehdä Omaolo-palvelussa jo kuusi oirearviota: korona, alaselkäkipu tai -vamma, olkapääkipu tai -vamma, polvikipu tai -vamma, seksitautiepäily sekä virtsatietulehdus -oirearviot. Lisäksi käytettävissä on kolme sosiaalihuollon palveluarviota. Korona-oirearvion jälkeen toiseksi suosituin on ollut Virtsatietulehduksen oirearvio, jota oli täytetty 651 kappaletta. Alaselän kipu tai vamma -oirearvioita oli täytetty 274 kappaletta, ja muita oirearvioita muutamasta kymmenestä muutamaan sataan.

Sähköisen ajanvarauksen on voinut tehdä alaselän-, polven-, olkapään- sekä korona-oirearvioiden pohjalta ja sitä tullaan laajentamaan kesällä, kun otetaan käyttöön kahdeksan uutta oirearviota. 

– Joulukuun 2020 alussa aloimme ohjata lieväoireiset koronaepäilypotilaat tekemään itsepalveluajanvaraukseen HUS Koronabotissa, joka muodostaa automaattisesti laboratoriopyynnön ja näin ollen vapauttaa ammattilaisten aikaa muihin tehtäviin, kertoo Omaolon projektipäällikkö Johanna Tilli Kymsotesta.

Koko Kymsoten koronanäytteistä jo yli 50 prosenttia on varattu itsepalvelun kautta

Koronaoirearvion sekä -botin kautta on tehty viime kuukausien aikana n. 2 800-4 924 sähköistä itsepalveluajanvarausta per kuukausi, joista noin 96 prosenttia koronanäytteenottoon ja noin 4 prosenttia infektiovastaanotoille. Kuntouksen suoravastaanotoille sähköisiä ajanvarauksia on tullut vasta muutamia kuukausittain.

Itsepalvelun kautta tehdyt ajanvaraukset ovat kasvaneet kuukausittain. Esimerkiksi koko Kymsotessa on otettu 1.-31.3.2021 välisenä aikana 10 366 koronanäytettä, joista 5 466 eli 53 % oli varattu itsepalvelun kautta. Helmikuussa vastaava luku oli 46 % ja tammikuussa 40,0%.

Omaolo-palvelun laajentaminen on osa Kymsoten Tulevaisuuden sote-keskus- sekä Rakenneuudistushankkeita.  Toteutuneita osaprojekteja ovat sosiaalihuollon palveluarvioiden helmikuussa 2021 tehdyt käyttöönotot sekä toukokuun alusta alkava omaishoitajien sähköisen terveystarkastuksen pilotti.

– Kesäkuussa otamme käyttöön loput oirearviot ja syksyllä koulujen alkaessa tulee 3X10D-hyvinvointikysely sekä viidesluokkalaisten esitietolomake vanhemmille. Lisäksi laajennamme sähköisten terveys- sekä hyvinvointitarkastusten sekä hyvinvointivalmennusten käyttöä osina elintapaohjauksen palveluketjua ja diabetespotilaan asiointipolkua, Tilli kertoo.

Omaolo-palvelu: www.omaolo.fi