Uutiset

Elintapaohjauksen hybridi-ryhmien pilotti aloittaa Haminassa ja Kouvolassa

Uutinen 27.5.2021

Tulevaisuuden Sote-keskus -hankkeeseen kuuluu yhtenä osana ryhmämuotoisten toimintamallien kehittäminen. Ryhmämuotoisen elintapaohjauksen kehittämisen taustalla on lisätä matalankynnyksen palveluita Kymsoteen ja saada näin kehitettyä ennaltaehkäisevää toimintaa.

Tavoitteena on saada koko Kymenlaaksoon yhteneväinen malli elintapaohjaukseen. Tämä liittyy myös sote rakenneuudistus -hankkeen elintapaneuvonnan palvelupolkuihin.

Kevään pilotissa käynnistyi elintapaohjauksen hybridi-malli, jossa yhdistyy digitaalisuus sekä ryhmätoiminta. Ryhmät käynnistyivät terveys- ja hyvinvointipisteiden toimintana. Digitaalisena sovelluksena Haminassa alkoi Verkkopuntari- valmennus 17.5. ja Movendos-valmennus on aloittamassa Kouvolassa 7.6.2021 alkaen.

Ryhmätoiminta on yhden vuoden mittainen. Ryhmätapaamiset pidetään Teamsin kautta. Tarvittaessa asiakas saa yhteyden ammattilaiseen sovelluksen kautta ja jatkossa on suunnitteilla, että yhteydenotto on mahdollista myös esim. live chatin kautta.

Osallistujille on tehty ryhmän alkaessa alkukartoitukset, jotka tehdään uudelleen viimeistään ryhmän loputtua. Näin saadaan mitattua ryhmätoiminnon vaikuttavuutta. Myös asiakaskokemusta on tarkoitus mitata vuoden aikana muutaman kerran.

Molemmissa ryhmissä on 10-13 osallistujaa. Ryhmänohjaajina toimivat terveydenhoitaja, ravitsemusterapeutti, fysioterapeutti ja psykologi. Myös lääkärin osuus on tarkoitus saada mukaan ryhmätoimintaan.

Ryhmätoimintaa käynnistymässä myös syksyllä

Syksyllä käynnistyvät uudet ryhmät. Syksyllä aloittavissa ryhmissä on tarkoitus hyödyntää Omaolon terveys- ja hyvinvointitarkastuksia sekä ottaa mukaan hybridi-mallin lisäksi myös toinen asiointipolku, jossa asiakas suorittaa Omaolon hyvinvointivalmennuksia joko omatoimisesti tai ammattilaisen avustuksella. Syksyllä järjestötoimintaa ollaan myös ottamassa tiiviisti mukaan elintapaohjauksen ryhmätoimintaan.

Asiakkaiden haku syksyn ryhmiin on tarkoitus käynnistää kesällä. Tiedotamme haun alkamisesta myöhemmin loppukesästä.