Uutiset

Koulutulokkaan digipolku kokeilukäytössä Kymsotessa

Tiedote

Koulutulokkaan terveystarkastuksen digipolku on tänä kesänä otettu käyttöön Kymenlaaksossa kaikille uusille koulutulokkaille. Kymsotessa haluttiin kehittää asiakaslähtöisempiä palveluita koulutulokkaiden perheille ja kohdentaa koulun terveydenhoitajien työaikaa myös muihin asioihin.

Kymsoten uutta sähköisen asioinnin asiointialustaa osoitteessa asiointi.kymsote.fi kokeilee pilottikouluna Voikkaan koulun kaksi luokkaa. Käytössä on tätä kautta sähköinen ajanvaraus koulutulokkaan kesätarkastukseen, sähköisesti täytettävät terveystarkastuksen esitietolomakkeet verkossa ja tietopaketti ekaluokkalaisen vanhemmalle verkossa.

Ennen koulun alkua kesällä terveydenhoitaja tapaa koulutulokkaan ja perheen. Nyt ajanvarauksen ja esitietolomakkeet voi täyttää kätevästi verkossa. Myöhemmin lukuvuoden aikana toteutetaan lääkärintarkastus, johon osallistuu ekaluokkalainen ja huoltaja sekä terveydenhoitaja.

– Jatkokehittämisen osalta meillä on pohdinnassa asiointialustan käytön laajentaminen ja mahdollinen yhteistyö myös muiden toimijoiden, esim. koulutoimen, koulukuraattorin ja kehityksellisten palveluiden kanssa, kertoo palveluesimies Anna-Kaarina Rautakorpi Kymsotesta.

Muut Kymenlaakson koulutulokkaiden perheet ja huoltajat käyttävät eAsiointi (Hyvis) palvelua ajanvaraukseen ja sähköisten tulotietojen täyttämiseen.  Molemmissa sähköisissä palveluissa käytetään Suomi.fi -tunnistusta, eli huoltaja kirjautuu omalla pankkitunnuksella palveluun, sekä Suomi.fi -valtuudet palvelua, jossa huoltaja vaihtaa itsensä asioitavan lapsen tiedoille. Tällöin varattu aika näkyy oikein lapsen nimellä terveydenhoitajan ajanvarauskirjalla.

– Puolesta-asiointia kannattaa käyttää ja vaihtaa varaus lapsen nimelle. Tämä oli ilmeisesti useammalta huoltajalta jäänyt vaihtamatta, ja se aiheuttaa lisätyötä terveydenhoitajan päässä, kun huoltajan ajanvaraus pitää vaihtaa lapsen nimelle, sanoo sähköisen asioinnin kehittämispäällikkö Carita Vanhala Kymsotesta.
Ajanvarauksen yhteydessä pyydetään täyttämään ekaluokkalaisen terveystarkastuksen esitiedot sähköisesti.

Pääsääntöisesti sähköinen asiointi on sujunut koulutulokkaiden perheissä hyvin, ja sitä on käytetty paljon. Kymsoten sähköinen palvelu avattiin toukokuun alussa, ja aikoja on varattu nyt sen kautta 874 kpl. Lomakkeita oli täytetty Hyviksen kautta toukokuun lopussa 510 kappaletta. Uuden sähköisen asiointialustan pilottikokeilussa lähes kaikki ajanvaraukset on tehty sähköisesti.

Tavoitteena on yhteistyössä moniammatillisesti laadittu yhtenäinen asiakaskokemus, johon kuuluu Infokirje huoltajille, yhtenäiset ohjaavat tekstit esimerkiksi verkkosivuilla sekä pilotti-koulun ja muiden koulujen yhteneväinen ohjeistus.

– Ammattilaisille eli kouluterveydenhoitajille on pidetty Teams –koulutusta uudesta järjestelmästä sekä tehty kuvalliset ohjeet lomakkeen käsittelystä. Jokaiselle kouluterveydenhoitajalle lähetettiin myös testilomake harjoittelua varten, Vanhala kertoo.

Sähköisen ajanvarauksen ja esitietolomakkeiden hyödyntäminen myös muissa terveystarkastuksissa on toiveissa tulevaisuudessa. Koululaisen digipolku voisi olla tulevaisuudessa jatkumona koko peruskouluiän ajan.