Uutiset

Mietityttääkö oma tai läheisen päihteidenkäyttö? – Alkoholinkäytön digihoitopolku löytyy helposti verkosta

Tiedote

Alkoholinkäytön itsearvioinnin ja itsehoidon digihoitopolku on julkaistu Kymsoten asiointipalvelussa 8.9.2021. Itsearvioinnin ja -hoidon avulla oman alkoholinkäytön tarkastelu ja tarvittaessa hoitoon ohjautuminen on asiakkaalle entistä helpompaa. Palvelu on tarkoitettu kaikille kymenlaaksolaisille, joita oma tai läheisen päihteiden käyttö mietityttää.

Digitaalisen päihdepolun tavoitteena on tehostaa päihdepalveluiden toimintaa ja parantaa hoidon saatavuutta, sekä madaltaa asiakkaan kynnystä tehdä testi ja hakea apua ajoissa.

Palveluun voi kirjautua helposti verkossa. Asiakas voi halutessaan aloittaa itsehoito-ohjelman verkossa tai ottaa sitä kautta yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.  Yhteydenotto ohjautuu Mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakasneuvontaan.

Asiointipalvelussa on kaksi erilaista itsehoito-ohjelmaa asiakkaan omista tavoitteista riippuen.

Asiakas voi milloin vain keskeyttää asioinnin palvelussa. Palvelu vaatii verkkopankkitunnistautumisen tai mobiilivarmenteen.

Asiointipalveluun kirjaudutaan Kymsoten verkkosivulta osoitteessa www.kymsote.fi . Linkki asiointipalveluun löytyy sivun oikeasta yläkulmasta kohdasta Kirjaudu Asiointipalveluun  

Mikäli olet jo asiakkaana mielenterveys- ja päihdepalveluissa, voit ottaa yhteyttä omaan hoitopaikkaasi resepti-, ajanvaraus- tai ajan peruutus –asioissa.

Matalan kynnyksen palvelu

Digihoitopolun tavoitteena on ollut matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittäminen, varhaisen tuen parempi saavutettavuus ja palveluiden vieminen asiakkaan luokse.  

– Digitaalisten verkkopalvelujen avulla on haluttu kehittää kevyempiä palvelumuotoja ja madaltaa kynnystä tehdä itsearviointi verkossa jo ennen kuin palveluntarve tai ongelma kasvaa suureksi, kertoo palvelupäällikkö Heli Kainulainen Kymsotesta.

Itsearvioinnin tekeminen on mahdollista ajasta ja paikasta riippumatta silloin, kun asiakkaalle itselleen sopii. Tekemällä itsearvioinnin voi tarkastella omaa alkoholinkäyttöään ja saada tukea sen hallintaan tai lopettamiseen jo varhaisessa vaiheessa. Itsearvioinnin perusteella saa myös toimintasuosituksen, ja voi halutessaan ottaa yhteyttä ammattilaiseen.

Kymsotessa on vastaanotoilla tavoitteena ns. puheeksiottomalli, jossa ammattilaiset kysyvät säännöllisesti asiakkailta päihteistä ja rahapelaamisesta. Ammattilainen voi vastaanotolla tapahtuneen alkoholinkäytön puheeksioton jälkeen ohjata asiakkaan tarvittaessa kirjautumaan asiointipalveluun ja tekemään alkoholinkäytön itsearvioinnin.

Myös Kymsoten chatbot osaa ohjata alkoholinkäyttöön liittyvissä kysymyksissä digipalvelun käyttöön, esimerkiksi jos Chatbotiin syötetään alkoholi tai juominen.

Alkoholikäytön itsearviointi – palvelupolku

  • Asiakkaalla on mahdollisuus arvioida omaa alkoholin käyttöä ja hyödyntää itsehoito-ohjelmaa etänä
  • Avun hakemisen kynnys madaltuu
  • Mahdollisuus ottaa tarvittaessa yhteyttä ammattilaiseen.