Uutiset

Aluevaltuutetun opas on julkaistu

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut Aluevaltuutetun oppaan, johon on koottu tietoa hyvinvointialueen aluevaltuuston ja valtuutettujen tehtävistä. Opas on suunniteltu aluevaaleissa ehdolle asettuvien ja aluevaltuutettujen tietolähteeksi ja työn tueksi. Lisäksi oppaaseen on kerätty ehdokkaalle hyödyllisiä linkkejä ja lukemistoa.

Aluevaltuutetut päättävät muun muassa hyvinvointialueen ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelustrategiasta, pelastustoimen palvelutasosta, hyvinvointialueen taloudesta ja jäsenten valitsemisesta toimielimiin.

Aluevaaleissa vaalipiirinä toimii hyvinvointialue. Ehdokkaat asettuvat ehdolle koko hyvinvointialueelle ja äänestäjät äänestävät oman hyvinvointialueensa ehdokkaita. Vaalien tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti. Aluevaaleissa vaalikelpoinen on henkilö, jonka kotikunta kuuluu kyseiseen hyvinvointialueeseen ja jolla on jollakin hyvinvointialueella äänioikeus aluevaaleissa. Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on 23.1.2022 ja aluevaltuuston toimikausi alkaa 1.3.2022. Kymenlaakson hyvinvointialueelle valitaan näissä aluevaaleissa 59 aluevaltuutettua.

Vuoden 2023 alusta lähtien sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, pelastustoimi sekä koulukuraattorit ja koulupsykologit siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueen järjestämisvastuulle. Kymenlaakson hyvinvointialueen muodostavat Kouvola, Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä ja Virolahti.

Kymenlaakson hyvinvointialueen valmistelun verkkosivuille (kymha.fi) päivitetään tietoa aluevaaleista. Lisäksi verkkosivuille kootaan hyödyllisiä linkkejä ja lukemistoa aluevaaleista sekä kuntien vaalisivut.