Uutiset

Elma ohjaa hyviin elintapoihin – kysy Elmalta!

Kaipaatko vinkkejä vireämpään arkeen ja hyvinvointiin? Onko mielessäsi elintaparemontti, mutta et tiedä mistä aloittaa? Näihin ja muihin hyvinvointiin ja elintapoihin liittyviin kysymyksiin saat neuvoa Elmalta.

Elintapaohjaus Elman ja chat-robotin avulla pyritään vastaamaan kymenlaaksolaisten hyvinvointihaasteisiin ja asetettuihin tavoitteisiin myös verkossa. Elman chat-robotti eli chatbot neuvoo, tarjoaa testausta, tietoa ja vinkkejä sekä ohjaa tarvittaessa ottamaan yhteyttä ammattilaiseen.

Käy kurkkaamassa Elman sivulle ja kokeile elintapaohjauksen chat-robottia, joka auttaa ja neuvoo sinua omassa hyvinvoinnissasi oikealle polulle. Robotin kautta pääset myös testaamaan, millaiset elintapasi ovat: liikutko riittävästi, nukutko tarpeeksi, onko sinulla ylipainoa ja onko ravitsemus kunnossa.

Elma chat-robotti

”Chat-robotin avulla elintapaohjausta saa silloin, kun kuntalainen sitä tarvitsee. Chat-robotti on käytettävissä 24/7. Se ohjaa oikean tiedon äärelle sekä oikeaan palveluun nopeasti ja helposti”, sanoo chat-robottia kehittänyt digikoordinaattori Juhana Haavisto Kymsotesta.

Mukana on myös henkinen hyvinvointi: jos ahdistaa tai masentaa, chat-robotti neuvoo mistä voit saada apua. Elmalta voi kysyä myös päihteidenkäytön vähentämisestä.

Elintapaohjaus on suunnattu kaikille 18-65 -vuotiaille kymenlaaksolaisille, ja erityisesti terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuville, tyypin 2 diabeteksen riskitasoon kuuluville tai painonhallinnasta kiinnostuneille.

Kokeile Elmaa!

”Elintapaohjauksen palvelutarjotinta lähdettiin rakentamaan alueellisen elintapaohjauksen työryhmän aloitteesta. Tavoitteena oli koota ensimmäistä kertaa eri toimijoiden tietoja yhteen ja pyrkiä osaltaan vastaamaan myös Kymenlaaksossa tunnistettuihin hyvinvointihaasteisiin. Nyt näihin hyvinvointityöllekin asetettuihin tavoitteisiin voidaan vastata Elintapaohjauksen palvelutarjottimen avulla myös verkossa”, kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kehittämispäällikkö Sanna Koste Kymsotesta.

Testejä voi tehdä ja chat-robottia kokeilla vapaasti jokainen. Elmalta voit kysyä vinkkejä myös läheisen tilanteeseen liittyen. Keskustelut ovat aina anonyymejä, eikä chat-robotti vaadi kirjautumista. Joissain tilanteissa se kuitenkin voi ohjata kirjautumista vaativaan palveluun, tai ottamaan yhteyttä ammattilaiseen.

Elma-elintapaohjauksen osa-alueet ovat

  • Liikunta, liikuntamahdollisuudet ja liikuntaneuvonta Kymenlaaksossa
  • ravitsemus ja painonhallinta
  • unen lääkkeetön hoito
  • mielen hyvinvointi, ahdistus tai masennus
  • päihteet.

Voit aloittaa syöttämällä chat-robottiin Elintapaohjaus tai Elintavat. Vaihtoehtoisesti voit syöttää vain jonkun sinua kiinnostavan osa-alueen, esim. liikunta, liikuntapaikat tai ravinto.

Tutustu Elmaan!