Uutiset

Kymenlaakson hyvinvointialue vastaa aluevaalihaasteeseen

Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen hyvinvointialueet kilvoittelevat tammikuussa käytävissä, ensimmäisissä ja historiallisissa aluevaaleissa korkeimmasta äänestysprosentista. Se hyvinvointialue, jolla on keskinäisistä haasteeseen osallistuvista alueista korkein äänestysprosentti, on voittaja.

Aluevaalihaaste lähti liikkeelle Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta ja leviää nyt ympäri Suomea. Aluevaalihaasteen tavoitteena on tuoda näkyvyyttä Suomessa ensimmäistä kertaa järjestettäville aluevaaleille ja lisätä äänestäjien kiinnostusta historiallisia vaaleja kohtaan.

Osallistu haasteeseen ja nosta kuntasi äänestysprosenttia

Kuntalaisia, järjestöjä, hyvinvointialueiden henkilöstöä ja poliittisia päättäjiä kannustetaan lähtemään mukaan haasteeseen. Aluevaalihaasteeseen voi osallistua tekemällä aiheesta julkaisun sosiaalisen median kanavissa käyttämällä aihetunnisteita #aluevaalihaaste ja #torikahvihaaste tai jakamalla Kymenlaakson, Keski-Suomen, Päijät-Hämeen tai Kanta-Hämeen aluevaalihaastejulkaisuja. Kymenlaakson hyvinvointialueen julkaisuja voit seurata Kymsoten ja Kympen sosiaalisen median kanavissa.

Haasteen panoksena torikahvit

Korkeimman kokonaisäänestysprosentin saanut hyvinvointialue on voittaja. Panoksena ovat hävinneiden hyvinvointialueiden tarjoamat torikahvit siinä voittaneen hyvinvointialueen kunnassa, joka äänestää vilkkaimmin. Mikäli torikahvit järjestetään Kymenlaakson hyvinvointialueella, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen hyvinvointialueet sitoutuvat tarjoamaan yhteisvastuullisesti kahvit riippumatta omasta sijoituksestaan. Jos voittava hyvinvointialue on muu, Kymenlaakson hyvinvointialue osallistuu muiden häviävien alueiden kanssa kahvitukseen.

Torikahvit tulee järjestää 31.3.2022 mennessä. Voittaneen hyvinvointialueen edustajat ovat paikan päällä kahvituksessa, ja myös kilvoittelussa mukana olleiden hyvinvointialueiden edustajat kutsutaan tapahtumaan.

Äänelläsi on suora vaikutus toimivaan arkeen

Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueiden aluevaltuustot, jotka vastaavat 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueilla. Uusien hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla ja kaikille Suomessa.

Aluevaltuutetut päättävät lähipalveluista ja palveluverkon rakentumisesta, esimerkiksi sosiaali- ja terveysasemien sekä pelastustoimen sijoittumisesta ja niissä tarjottavista palveluista sekä koko hyvinvointialueiden tasavertaisesta palvelujen saatavuudesta.

Aluevaalien vaalipäivä on sunnuntai 23.1.2022. Ennakkoäänestys järjestetään kotimaassa 12.–18.1.2022.