Uutiset

Fysioterapeutin suoravastaanotto auttaa tuki- ja liikuntaelinongelmissa

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet muodostavat neljänneksen perusterveydenhuollon lääkärikäynneistä. Fysioterapeutin suoravastaanottoja on kehitetty yli 10 vuoden ajan, jotta potilas voisi ohjautua suoraan fysioterapeutin vastaanotolle lääkärivastaanoton sijaan.

Kymenlaakson perusterveydenhuollossa on mahdollisuus päästä äkillisten tuki- ja liikuntaelinongelmien kohdatessa fysioterapeutin suoravastaanotolle ensimmäiselle käynnille. Suoravastaanoton fysioterapeutteja on lisäkoulutettu potilaan tutkimiseen ja ohjaamiseen. Tavoite on nopeuttaa ja sujuvoittaa tuki- ja liikuntaelinpotilaiden palvelupolkua ja ohjautumista. Tällöin potilas saa hoidon nopeammin ja sairauspoissaolot vähenevät eikä asiakasta juoksuteta turhaan esimerkiksi lääkärin vastaanotolle.

Omaolosta suoraan fysioterapeutin vastaanotolle

Kymsotessa pääsee fysioterapeutin suoravastaanotolle täyttämällä Omaolo-oirearvion alaselkäkivun, olkapään kivun tai polven oireen vuoksi, tai hoitajan tekemän hoidon tarpeen arvioinnin kautta soittamalla terveysasemien ajanvarausnumeroon. Omaolo-oirearvioista on myös mahdollisuus saada ajanvarausoikeus sähköisesti joko fysioterapeutin tai tarvittaessa terveyskeskuslääkärin vastaanotolle.

Fysioterapeutti arvioi vastaanotollaan potilaan toimintakykyä ja äkillisen kivun tai oireen syytä, antaa itsehoito- ja harjoitteluohjeita, ohjeistaa käsikauppalääkkeiden käytön, kirjoittaa tarvittaessa sairauslomaa sekä ohjaa tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Suoravastaanotolle voi päästä 1-3 kertaa, eli se sopii akuutteihin kiputiloihin.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa on yhtenä tavoitteena parantaa potilaiden oikea-aikaista ohjautumista palveluun. Ohjautuminen suoraan fysioterapeutin vastaanotolle vähentää muiden ammattilaisten välillistä työtä potilaan hoitoprosessissa.

”Työpajatyöskentelyissä olemme tuoneet esiin potilaiden ohjautumisen ongelmakohtia ja pyrkineet etsimään niihin ratkaisuja kuntoutus- ja terveysasemapalveluiden kanssa”, kertoo palveluesimies Riitta Lautamies Kymsotesta.

Omaolon lisäksi osa asiakkaista ohjautuu fysioterapeutin vastaanotolle ajanvarauksen kautta.
”Jos asiakas varaa lääkärinaikaa tuki- ja liikuntaelinongelmiin, voidaan asiakas ohjata suoraan fysioterapeutin suoravastaanotolle. Aika pyritään antamaan 1-3 päivän sisällä”, kertoo fysioterapeutti Minna Suntio Kotkasta. Suntion mukaan suoravastaanotto sopii hyvin äkillisiin akuutteihin tules-ongelmiin, kuten niska-, olka-, selkä- tai lonkkakipuihin, huimaukseen tai lievän trauman kuntoutukseen. Fysioterapeutti voi konsultoida tarvittaessa myös päivystävää lääkäriä, sekä ohjata asiakkaan lääkärin tai hoitajan kiirevastaanotolle. ”Ikäjakauma on laaja. Ihan kaiken ikäiset ja kuntoiset voivat tulla, perussairaus ei sinänsä ole este tulla suoravastaanotolle, jos on kyse akuutista ongelmasta” Suntio sanoo.

Ns. red flags -oirearvion mukaan ammattilainen voi arvioida potilaan soveltuvuutta fysioterapeutin suoravastaanotolle. Asiakas ohjautuu lääkärille eikä fysioterapiaan, jos kyseessä on esimerkiksi tuore trauma tai epäily muusta vakavasta sairaudesta.

Fysioterapeutin suoravastaanottotoimintaa on tarjolla Haminan, Karhulan, Länsi-Kotkan, Kotkansaaren, Keltakankaan, Katajaharjun, Valkealan ja Kouvolan terveysasemien yhteydessä.

Lisätietoa

www.omaolo.fi