Uutiset

Suun terveydenhuollon etävastaanotolle pääsevät kaikki 1-vuotiaat Kymsoten alueella

Suun terveydenhuollossa on kokeiltu nyt 1-vuotiaiden etävastaanottoa keväästä alkaen. Hyvien kokemusten ja vastaanoton myötä toimintaa on nyt suunniteltu jatkettavan, ja se laajentuu koko Kymsoten alueelle.

Viime keväänä alkanut kokeilu on toistaiseksi ollut käytössä vain Kotkan tai Kouvolan alueella, yhdellä vastaanotolla etelässä ja yhdellä pohjoisessa. Tähän mennessä noin vajaa 250 lasta on käynyt etävastaanotolla.

Tekninen tuki ja osaaminen sekä tietoturva olivat Teamsin välityksellä tapahtuvaan vastaanottoon kunnossa, ja koronan takia toiminta myös vauhdittui.

Etävastaanotto sopii hyvin lasten ensimmäiseen hammastarkastukseen

”Kesäkuussa oli ensimmäiset etävastaanotot meillä, ja itse olen tarkastanut nyt noin 150 lasta. Olemme saaneet tosi hyvää palautetta tästä. Puhelimen välityksellä kamerakin yleensä toimii, ja pystyn jopa katsomaan lapsen suuhun”, kertoo hammashoitaja Kirsi Hakanen Kouvolasta. Vain pari kertaa hän on joutunut soittamaan asiakkaalle huonon yhteyden takia.

Hakanen sanoo, että pääpaino 1-vuotiaiden vastaanottokäynnissä on yleensäkin kertoa vanhemmille hyvästä suun hoidosta. Tarvittaessa perhettä voidaan pyytää tulemaan vastaanotolle.

Teamsin välityksellä toteutetut vastaanotot toimivat yleensä hyvin. Teams on usein myös tuttu vanhemmille. Vanhemmat kirjaavat ajanvarauksen yhteydessä sähköpostiosoitteen, jonne Teams-linkki lähetetään pari päivää ennen etävastaanottoa.

Vanhemmat ovat olleet etävastaanottoon pääosin hyvin tyytyväisiä. Se on koettu helpoksi, turvalliseksi ja matkakustannuksia ja vaivaa säästäväksi.

”Tämä on taloudellisestikin kannattavaa. Voin tarkastaa noin 12 lasta päivässä, ja myös toimitilojen kustannuksia säästetään. Koulutus ja perehdytys on ollut hyvää esimerkiksi tietoturva-asioissa”, Hakanen kertoo.

Jatkossa 1-vuotiaiden tarkastukseen tarjotaan pääsääntöisesti etävastaanottoa. Tarvittaessa vastaanotto voidaan järjestää hammashoitolassa.