Uutiset

Testaa tietosi aluevaalihaasteen innoittamassa tietovisassa

Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Keski-Suomen hyvinvointialueet kilvoittelevat keskenään korkeimmasta äänestysprosentista tammikuun aluevaaleissa. Se hyvinvointialue, jolla on keskinäisistä haasteeseen osallistuvista alueista korkein äänestysprosentti, on voittaja. Aluevaalihaasteen panoksena ovat torikahvit siinä voittaja-alueen kunnassa, jossa äänestetään kaikkein vilkkaimmin.

Aluevaalihaasteen tietovisa sosiaalisessa mediassa

Järjestimme aluevaalihaasteen hengessä tietovisan, joka testaa ennen kaikkea vastaajan alueellista tietämystä. Katso tietovisavideo ja sen alta oikeat vastaukset:

Millä hyvinvointialueella videolla näkyvä tori sijaitsee?

Lahdessa eli Päijät-Hämeen hyvinvointialueella.

Mikä videoilla esitellyistä herkuista on sinun hyvinvointialueesi herkku?

Päijät-Häme: ruisleipä
Kanta-Häme: pulla
Keski-Suomi: lettu
Kymenlaakso: munkkipossu

Missä oman hyvinvointialueesi kunnassa äänestettiin vilkkaimmin kesän 2021 kuntavaaleissa?

Viime vuoden kuntavaaleissa Kanta-Hämeessä äänestettiin vilkkaimmin Humppilassa, jossa äänestysprosentti oli 62. Kuvassa on luonnonkivestä rakennettu Humppilan kirkko.


Kymenlaaksossa äänestettiin vilkkaimmin Miehikkälässä, jossa äänestysprosentti oli 61. Kuvassa näkyy yksi Miehikkälän nähtävyyksistä, vuonna 1882 rakennettu Hauhian mylly.


Päijät-Hämeen kunnista korkeimpaan äänestysprosenttiin ylsi Sysmä, jossa 61,4 % kuntalaisista kävi vaaliuurnilla. Kaunis kesäinen maisemaotos on napattu Päijätsalosta, Päijänteen kansallispuistosta. (Kuva: Teija Sarin, Metsähallitus)


Keski-Suomessa äänestysprosentti nousi korkeimmaksi Luhangassa (71,5 %). Kuvassa on Luhangan Latamäen tuulipuisto.

Kuinka monta aluevaltuutettua valitaan hyvinvointialueesi valtuustoon?

Päijät-Häme: 69
Kanta-Häme: 59
Keski-Suomi: 69
Kymenlaakso: 59

Osallistu haasteeseen ja haasta muutkin mukaan!

Myös kuntalaisia, järjestöjä, hyvinvointialueiden henkilöstöä ja poliittisia päättäjiä kannustetaan lähtemään mukaan haasteeseen. Aluevaalihaasteeseen voi osallistua tekemällä aiheesta julkaisun sosiaalisen median kanavissa käyttämällä aihetunnisteita #aluevaalihaaste ja #torikahvihaaste tai jakamalla haasteessa mukana olevien hyvinvointialueiden aluevaalihaastejulkaisuja.

Aluevaalihaaste lähti liikkeelle Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta ja se on levinnyt ympäri Suomea.

Ennakkoäänestys on käynnissä

Muistathan käyttää äänioikeuttasi! Aluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä ja jatkuu kotimaassa tiistaihin 18. tammikuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 23. tammikuuta.

Aluevaaleissa valitaan hyvinvointialueiden aluevaltuustot, jotka vastaavat 1.1.2023 alkaen sosiaali- ja terveydenhuollon, pelastustoimen ja oppilashuollon palvelujen järjestämisestä hyvinvointialueilla. Hyvinvointialueiden tavoitteena on varmistaa yhdenvertaiset, laadukkaat ja saavutettavat peruspalvelut kaikkialla ja kaikille Suomessa.