Uutiset

Hyvinvointivalmentajat aloittivat työnsä Kymsotessa toukokuussa

Onko mielessäsi elintapamuutos? Kaipaisitko apua, tukea tai tietoa ammattilaiselta? Kaksi hyvinvointivalmentajaa on aloittanut Kymsotessa työnsä toukokuussa.

Hyvinvointivalmentajien palvelut on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille kymenlaaksolaisille, joilla on tarvetta elintapamuutoksiin ravitsemuksen, liikunnan tai unen suhteen, tai jotka tarvitsevat apua esimerkiksi tupakoinnin tai muiden nikotiinituotteiden lopettamiseen.

Hyvinvointivalmennuksen avulla on tarkoitus tavoittaa terveytensä kannalta riskiryhmässä olevia kuntalaisia ja tarjota heille matalan kynnyksen elintapaneuvontaa. Hyvinvointivalmentajan vastaanotto on terveyden edistämistä, ei sairauden hoitoa.

Kymenlaakson alueellisesta hyvinvointikertomuksesta nousevat esiin alueen terveyden edistämisen haasteet. Hyvinvointikertomuksessa on määritelty Kymenlaakson asukkaille tavoitteet ja keinot, jolla asukkaiden hyvinvointia edistetään. Tavoitteena ovat päihteetön elämä, terveelliset elintavat ja hyvä mielenterveys, turvallinen arki terveellisessä ympäristössä sekä merkityksellinen elämä

Hyvinvointivalmennus on tarkoitettu erityisesti niille asiakkaille, joilla on tarve pudottaa painoa, syödä terveellisemmin, laihduttaa ennen leikkausta, lisätä liikuntaa elämäänsä, löytää keinoja tupakoinnin lopettamiseksi tai nukkua paremmin. Hyvinvointivalmentaja kartoittaa vastaanotolla asiakkaan nykytilanteen, tekee erilaisia mittauksia ja käy läpi tavoitteet elintapamuutokselle sekä keinot päästä tavoitteisiin.

Hyvinvointivalmentajien vastaanotot ovat pääsääntöisesti kuntien terveysasemien yhteydessä.  Käynti on maksuton eikä vaadi erillistä lähetettä.

Hyvinvointivalmentaja on asiakkaan tukena matkalla elintapamuutokseen  

”Hyvinvointivalmentajan työ on asiakaslähtöistä, tarkoitus on olla tukena ja rinnalla kulkijana elämäntapamuutoksessa. Alkukartoituksen jälkeen voimme sopia seurantakäyntejä, tai ohjata asiakkaan johonkin ryhmään tai verkkovalmennukseen. Ensimmäisellä käynnillä kartoitamme tilanteen ja teemme jatkosuunnitelman, joten se ei vielä sido mihinkään”, kertoo Kymsoten hyvinvointivalmentajana toukokuussa aloittanut Oona Takala.

Hyvinvointivalmentajat Oona Takala (vas.) ja Heidi Vihervaara.
Hyvinvointivalmentajat Oona Takala (vas.) ja Heidi Vihervaara aloittivat työnsä toukokuussa.

Uusiin elämäntapoihin tarttuminen voi olla hankalaa, jos ei tiedä mistä aloittaa. Hyvinvointivalmentajan palvelusta hyötyvät erityisesti ne ihmiset, jotka tunnistavat itsessään jonkin kehittämistarpeen ja ovat motivoituneita muutokseen.

”Palvelumme on tarkoitettu kaikille yli 18-vuotiaille kymenlaaksolaisille, joilla on tarvetta elintapamuutoksiin. Työstämme hyötyvät eniten ne asiakkaat, joilla on todellinen tarve pudottaa painoa tai syödä terveellisemmin, alkaa liikkumaan tai löytää keinoja tupakoinnin lopettamiseen”, kertoo hyvinvointivalmentaja Heidi Vihervaara.

Myös Omaolo-palvelussa asiakas voi tehdä terveystarkastuksen ja sen vastausten pohjalta ohjautua tarvittaessa hyvinvointivalmentajalle. Toisena vaihtoehtona on ottaa itse yhteyttä asiakaspalveluun ja varata aika. Myös ammattilaiset voivat varata asiakkaalle ajan hyvinvointivalmentajalle.

Ajan hyvinvointivalmentajalle saat varattua asiakaspalvelun kautta p. 05 2202000 (arkisin 7-18) tai terveydenhuollon ammattilaisen kautta.

Hyvinvointivalmentajien sähköinen ajanvaraus avautuu 15.6.2022. Se edellyttää sähköisen terveystarkastuksen tekemistä Omaolo.fi -palvelussa.

Hyvinvointivalmentajat saat kiinni:
Hyvinvointivalmentajat@kymsote.fi