Uutiset

Nopea, ketterä, ympäristöystävällinen – ensihoidossa kokeillaan, miten apu kulkee festareilla pyörän selässä

Kymenlaakson ensihoidossa on ryhdytty pilotoimaan polkupyöräyksikköä. Kävimme perehdytyspäivässä tutustumassa uuteen kulkuvälineeseen, jonka voi bongata jo kuluvan kesän yleisötapahtumissa.

Ensimmäiset kymenlaaksolaiset ”ambulanssifillarit” kastetaan käyttöön heinäkuun lopussa Kotkan Meripäivillä, joka on yleisömäärältään yksi Suomen suurimmista tapahtumista. Ensihoidon polkupyöräyksikkö esittäytyy festivaalin perinteisessä avajaisparaatissa, ja päivystää tämän jälkeen neljänä tapahtumapäivänä.Kymenlaaksossa ensihoidon palvelut tuottavat Kymsote ja Kymenlaakson pelastuslaitos Kympe yhdessä. Myös polkupyöräpilotti on Kymsoten ja Kympen yhteinen hanke, ja pyörillä kuljetaan jatkossa yhdestä hoitotason ensihoitajasta ja yhdestä pelastajasta koostuvissa työpareissa.

Pyörien selässä pelastaja Aku Salakka (vasemmalla) ja ensihoitaja Olli Lehtinen.Polkupyöräyksiköllä on tarkoitus vastata kiireettömiin ensihoitotehtäviin tapahtuma-alueella paikoissa, jonne autolla on väkimassojen vuoksi haastavaa päästä. Tarpeen tullen polkupyöräyksikkö voi avustaa kiireellisissä tehtävissä, kuten elvytyksen aloittamisessa.Kouluttajaensihoitaja Jaana Virtanen esittelee polkupyörän varustelaukkuja ja kertoo, että pyöräileviä ensihoidon yksiköitä on ehtinyt jo partioimaan joillakin paikkakunnilla.

Kokemuksia ja tuloksia on kertynyt ympäri Suomen, ja tietoja hyödynnetään nyt niissä sairaanhoitopiireissä, joissa ensihoitopyöriä ollaan ottamassa ensimmäistä kertaa käyttöön.Ensihoitopyörät on varustettu neljällä laukulla, joista jokaisen sisältö on erilainen. Laukuista löytyvät välineet muun muassa haavojen paikkaamiseen ja nesteytyksen aloittamiseen.Suuret yleisötapahtumat tyypillisesti lisäävät viranomaistehtäviä. Ensihoidolle eniten hälytyksiä aiheuttavat tapaturmat ja liiallisesta päihteiden käytöstä aiheutuvat haitat.Meripäivillä ensihoito päivystää tapahtuman ytimessä: paikka on valittu sen perusteella, missä tehtäviä tulee tutkitusti eniten.Kymenlaaksolaisten ensihoitopyörien pyörät pyörivät sähkön sijaan polkijoidensa lihaksilla. Kulkuvälineitä ei ole tuotu kaukaa, vaan itse polkupyörät ovat paikallisesta pyöräliikkeestä.Ensihoidon palveluesimies Miia Kosonen ja pelastuspäällikkö Anssi Koski kertovat, että ensihoitopyörät ovat kustannustehokasta sairaanhoitoa.

”Pyörillä kulkeva ensihoidon yksikkö on hintansa väärti, sillä parhaimmillaan se voi vähentää tarvetta sairaalahoidolle päivystyksessä”, Koski toteaa.Polkupyöräyksikköön on ilmoittautunut henkilöstöä oman kiinnostuksen pohjalta. Perehdytyspäivään osallistui ammattilaisia eteläisestä ja pohjoisesta Kymenlaaksosta, Kymsotesta ja Kympestä.

Meripäivien jälkeen pureskellaan kokemuksia ensihoitopyöristä, opitaan ja kehitytään. Sen jälkeen suunnataan seuraaviin yleisötapahtumiin, joissa avun on hyvä olla myös pyörämatkan päässä.