Uutiset

Hyvinvointialuejohtaja Harri Hagman haluaa oppia tuntemaan ihmiset – ja että ihmiset oppivat tuntemaan hänet 

Aluevaltuusto valitsi kesällä 2022 Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaksi Harri Hagmanin. H-hetki on koittanut, kun hän aloittaa työnsä hyvinvointialueella 1. syyskuuta. Uusi ja samalla myös historian ensimmäinen Kymenlaakson hyvinvointialuejohtaja odottaa innolla tutustumista alueeseen ja sen ihmisiin.

Alkujaan Helsingistä kotoisin oleva Harri Hagman asettui Satakuntaan kahdeksan vuotta sitten töiden myötä. Kymenlaakson hyvinvointialuejohtajan tehtävän myötä Kotkasta on löytynyt jo kakkoskoti. 

Kymenlaaksosta ja ylipäätään itäisestä Suomesta välittyy Hagmanille lämpö ja kotoisuus. Isoäiti oli pyhtääläinen ja vietti aikuisikänsä Kotkassa, isoisä taas oli kotoisin Viipurista. Lappeenrannassa vietettyjen opiskeluvuosien aikana kiintymys itään vahvistui ja Hagman kokee, että samankaltainen karjalainen veri välittyy myös Kymenlaaksosta.

– Ihmiset ovat välittömiä ja helposti lähestyttäviä, ja he ovat aktiivisia vuorovaikutuksessa ja yhteydenpidossa, Hagman kuvaa ensikokemuksiansa kymenlaaksolaisista.

Kymenlaaksoon hyvinvointialuejohtajaksi

Kymenlaakson hyvinvointialueen johtajaksi hakeutuminen oli lopulta monen asian summa. Satakunnan hyvinvointialueen johtajahaun päätyttyä Hagman jätti hakemuksen Kymenlaakson hyvinvointialueelle – kiinnostus tehtävään ja sen haasteisiin oli hakuprosessien myötä vain kasvanut. Kymenlaakso tuntui luontevalta vaihtoehdolta, sillä kotoisan idän lisäksi Hagman arvostaa täällä jo tehtyä työtä, jota on siivittänyt rohkea tekeminen ja yhteen hiileen puhaltaminen. 

– Täällä on tehty rohkeita linjauksia Kymsotea perustettaessa. Alueella on paljon mahdollisuuksia vaikkapa kohtuullisen korkean asukastiheyden ja pääkaupunkiseudun läheisyydenkin vuoksi, Hagman summaa Kymenlaakson vahvuuksia. 

Hagman on ehtinyt kesän aikana tutustua Kymenlaaksoon Hamina Tattoossa ja Kotkan Meripäivillä. Lisäksi hän on tavannut jo eri alojen avainhenkilöitä, joiden kanssa on käyty keskusteluja tärkeistä aiheista. Pääosa tapaamisista toteutuu tosin vasta syyskuusta alkaen. 

– Kymenlaaksosta on otettu hyvin aktiivisesti minuun yhteyttä. On kysytty, että olisiko aikaa perehtyä ennen aloitustani ja se on ollut hieno tunne, Hagman sanoo. 

Ensin ihmiset, sitten asiat

Ennen hyvinvointialuejohtajan tehtävää Hagman toimi Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän omistaman Satadiag-liikelaitoksen johtajana kahdeksan vuotta. Muita työnantajia Hagmanin työuran aikana on ollut muun muassa Orion, jossa hän aloitti jo nuorena teekkarina, sekä Elisa, jossa hän johti isoja tulosyksiköitä. 

Hagmanille on tärkeää tehdä vaikuttavaa työtä. 

– Minulla on ollut onni aiemmin ja myös tästä eteenpäin tehdä työtä, jolla on myös yhteiskunnallista merkitystä.

Hagman pitää johtamistyössä keskeisenä sitä, että työtä tehdään suunnitelmallisesti ja strategiaa seuraten. Hänelle tärkeintä on kuitenkin kyetä kertomaan, miksi ja miten muutosta tehdään.

– Toivon, että pääsen liikkumaan työssäni paljon, jotta opin tuntemaan ihmiset – ja vielä tärkeämpää, että ihmiset oppisivat tuntemaan minut. Minulla on sellainen ajatus ja toimintatapa, että ensin ihmiset ja sitten asiat.