Uutiset

Verkkopuntari-valmennuksella tähdätään pysyvään elintapamuutokseen

Kymsotessa alkoi kesäkuussa ensimmäinen vuoden kestävä Verkkopuntari-valmennus. Verkkopuntari on valmennusohjelma, jonka tavoitteena ovat pysyvä elintapamuutos ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Ryhmä on tarkoitettu 3065 -vuotiaille kymenlaaksolaisille, joilla on tarve tai halu elintapamuutokselle. Tapaamiset toteutetaan pääosin Teams-sovelluksen kautta.

”Vaikka ryhmään haettiin pääosin 30­−­­­­65 -vuotiaita, yllättäen se on ollut suosittu myös 50−60 -vuotiailla. Kesäkuun ryhmässä oli 30 ihmistä, ja jaoimme ryhmän kahtia. Pääosin ryhmä toimii Teamsin välityksellä, mutta mahdollisesti jatkossa on tulossa live-tapaamisiakin”, kertovat ryhmiä vetävät hyvinvointivalmentajat Oona Takala ja Heidi Vihervaara. Seuraava Verkkopuntari-valmennus on alkamassa syyskuussa.

Vuoden kestävä valmennusohjelma sisältää 12 viikon ohjatun vaiheen ja ylläpitovaiheen. Kaikki Verkkopuntari-valmennuksen aloittavat tekevät aluksi Omaolon Hyvinvointitarkastuksen, joka sisältää terveystarkastuksen, elämänlaatukyselyn ja suun terveyskyselyn. Valmennuksen alussa on mahdollisuus myös tavata hyvinvointivalmentaja vastaanotolla terveysasemalla tai etänä. Vastaanotolla keskustellaan nykytilanteestasi, tehdään mittauksia ja käydään läpi tavoitteitasi sekä valmennuksen keinoja. Valmennuksen ensimmäisen vaiheen (12 viikkoa) aikana on mahdollista saada myös henkilökohtaista ohjausta hyvinvointivalmentajalta.

Valmennuksen osallistujalta edellytetään omaa mobiililaitetta tai tietokonetta, jossa on kamera ja mikrofoni. Verkkopuntari -valmennus kestää noin vuoden ja on asiakkaalle maksuton.

Tavoitteena pysyvä elintapamuutos

Kesällä alkaneeseen Verkkopuntari-ryhmään osallistuva kouvolalainen Enni Toivanen huomasi ilmoituksen ryhmästä keväällä Facebookista. Aikaisemmin hän on jo kokeillut kaikenlaiset laihdutuskuurit, mutta aina kilot ovat tulleet takaisin.

Enni Toivanen osallistuu Verkkopuntari-valmennukseen
Kesäkuussa alkaneeseen Verkkopuntari-ryhmään osallistuvalla Enni Toivasella valmennus Teamsin kautta on sujunut hyvin.

”Nyt päätin tehdä kokonaan elämäntapamuutoksen. Olen myös ollut lonkkaleikkauksessa, eli liikkuminen on ollut hankalaa. Valmennus on tuonut rytmiä elämään”, Toivanen kertoo. Ryhmästä hän toivoo erityisesti vinkkejä ja tukea, miten päästä eteenpäin omassa tilanteessa.

Toivanen on pitänyt erityisesti kahdenkeskisiä Teamsejä ja tapaamisia valmentajan kanssa hyvinä. Ryhmästä on löytynyt myös vertaistukea lonkkaleikkauksen jälkeen, kun muitakin on ollut vastaavassa tilanteessa. Tavoitteena on nyt tasapaino erityisesti syömisen ja liikkumisen suhteen. Syksyllä hän toivoo pääsevänsä aloittamaan taas liikunnan, vesijumpan ja kuntosalin.

Verkkovalmennus on helppoa ja sopii lähes kaikille

Verkkovalmennuksen hyvinä puolina Toivanen pitää helppoutta ja sitä, ettei tarvitse lähteä kotoa välttämättä mihinkään. ”Erityisesti nyt, kun liikkuminen on ollut hankalaa, se on hyvä asia. Ja silti tapaan uusia ihmisiä, saan vertaistukea ja voin vaihtaa kuulumisia muiden kanssa.”

Teamsin välityksellä voi kysyä kysymyksiä ja saada vastauksia esimerkiksi ravitsemusterapeutilta, fysioterapeutilta tai omalta hyvinvointivalmentajalta, ja keskustella muiden ryhmäläisten kanssa.

Yli 60-vuotias Toivanen suhtautuu itse digipalveluihin positiivisesti. ”Tämä on ainakin minulle sopiva malli. Teamsin kanssa ei ole itselläni ollut haasteita. Olen tosin käyttänyt sitä aikaisemminkin ja ollut esimerkiksi koulutuksissa. Osallistun valmennuksiin puhelimen välityksellä, ja se toimii loistavasti, Toivanen kehuu.

Verkkovalmennus sopii kaikille, jotka pystyvät Teamsiä käyttämään. ”Kannattaa ainakin kokeilla. Sitä ehkä kannattaa miettiä etukäteen, että onko valmis näin pitkään projektiin, joka vaatii myös itseltä aikaa ja kärsivällisyyttä”, Toivanen pohtii.

Syksyn Verkkopuntari-ryhmä alkaa 26.9. ja ilmoittautuminen ryhmään 12.9. alkaen.
Lisätietoja voi kysyä sähköpostitse: hyvinvointivalmentajat@kymsote.fi