CPAP:n etävideoaloitus
Etävideoaloituksella tarkoitetaan uniapnean cpap-hoitoa, joka aloitetaan katsomalla Youtube-videot ja hakemalla cpap-laite sairaalan noutolokerikosta sovittuna aikana tekstiviestillä tulleen koodin avulla.
Mitä CPAP:n etävideoaloitus tarkoittaa
Olet saanut uniapneadiagnoosin! CPAP:n etävideoaloituksessa uniapnean hoitoon tarkoitettu CPAP-laite toimitetaan sairaalan noutolokerikkoon. Ennen CPAP-laitteen noutamista on suositeltavaa, että katsot tältä sivulta löytyvät ohjausvideot.
Saat tekstiviestinä lokerokoodin jolla sinä tai läheisesi voitte hakea laitteen sovittuna aikana. Noutoaika on 3 vuorokautta ja voi hakea laitteen lokerosta kello 8-20 välisenä aikana. CPAP:n etävideoaloituksella on tarkoituksena lisätä CPAP-hoidon aloituksen joustavuutta.
Seuraamme CPAP-hoidon toteutumista ja mahdollisia hoidon ongelmia pääasiallisesti etäseurantajärjestelmän kautta ja tarvittaessa lähivastaanotoilla.
Yleistä uniapneataudista
Obstruktiivinen uniapnea on yleisin unenaikaisen hengityshäiriön aiheuttaja. Se aiheuttaa monen tyyppisiä oireita, kuten
- väsymystä
- yöhikoilua
- aamupainotteista päänsärkyä
Obstruktiivista uniapneaa selvästi harvinaisempi on sentraalinen uniapnea, jota voi aiheuttaa muun muassa keskushermoston sairaudet, PKV-lääkkeet, sekä sydämen ja munuaisten toimintavajaus. Kun sentraalinen komponentti on merkittävä, hoidoksi voidaan harkita tietyin edellytyksin adabtiivista servoventilaattoria.
Tauti jaetaan kolmeen vaikeustasoon: lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan. Lieväasteinen tautimuoto ei välttämättä aiheuta oireita, eikä sitä tarvitse hoitaa, elleivät oireet ole hyvin hankalia. Keskivaikea ja vaikea-asteinen tauti lisäävät merkittävästi liitännäissairauksien, kuten verenpainetaudin ja eteisvärinän riskiä. Keskivaikeaa tai vaikea-asteista uniapneaa kannattaa aina hoitaa.
Uniapnea diagnosoidaan oireiden ja suppean yöpolygrafian perusteella. Hoitona vaikeassa uniapneataudissa ovat sekä elintapamuutos ja painonhallinta, että CPAP-hoito. Kymenlaakson hyvinvointialueella tutkittavien suppean yöpolygrafiat tehdään pääsääntöisesti terveysasemilla, CPAP-hoitoja toteutetaan Kymenlaakson keskussairaalassa ja Ratamokeskuksen keuhkosairauksien poliklinikoilla. Yöpolygrafiatutkimus tehdään kotona ja lääkäri analysoi raakanauhoitteen. Nauhoitteen perusteella suunnitellaan hoito.
Ennen hoidon aloitusta katso seuraavat videot!
Lääkärin luento uniapneataudista
Kymenlaakson hyvinvointialueen keuhkosairauksien ylilääkäri Ville Koistinen kertoo uniapneasta ja sen hoidosta.
Hoitajan CPAP-ohjaus
Kymenlaakson hyvinvointialueen keuhkosairauksien poliklinikan hoitaja Auli opastaa CPAP-hoidon hyvää toteuttamista.
CPAP-laukun sisältö
Kymenlaakson hyvinvointialueen keuhkohoitaja Auli näyttää mitä CPAP-laukku pitää sisällään.
Airsense 11 -sarjan CPAP-laitteen toimintaan saattaminen
Videolla ohjataan Resmedin Airsense 11 -CPAP-laitteen käyttöönotto.
Sierainmaskin käyttöönotto (P30i)
Saat CPAP-laitteen mukana rutiinisti P30i-sierainmaskin. Mikäli huomaat, että 2-4 viikon aikana suu aina aukeaa yöllä, ota yhteyttä keuhkopoliklinikalle. Keuhkohoitaja Auli näyttää miten se puetaan päälle.
Kuluvien osien uusiminen
Mikään ei ole ikuista, ei etenkään CPAP-maskit. Kymenlaakson hyvinvointialueen keuhkosairauksien poliklinikan hoitaja Auli opastaa kuluvien osien vaihdot.
Yöoksimetria liittäminen Airsense 11 -sarjan laitteeseen
Joskus CPAP-hoidon yhteydessä mitataan unen aikaista happipitoisuutta. Kymenlaakson hyvinvointialueen keuhkosairauksien poliklinikan hoitaja Auli näyttää miten yöoksimetrialaite liitetään Resmedin Airsense 11 -laitteeseen.
Uniapnea ja ajokyky
Ajokykyasiat uniapneataudissa ovat hankalia niin potilaille kuin ammattilaisillekin. Tämän videon on tarkoituksena avata aihetta vähän tarkemmin. Video on tarkoitettu niin uniapeapotilaille kuin asiasta kiinnostuneille ammattilaisillekin.
ResMedin myAir-sovellus (ResMedin video)
ResMedin myAir-sovelluksen ohjevideo.