Työhön paluun tuki sairauspoissaolon jälkeen
Jos sairastut tai olet ollut leikkauksessa, työterveyshuolto arvioi työkykyäsi ja työhön paluun mahdollisuuksia.
Työterveyshuolto arvioi työkykysi ja suunnittelee työhön paluuta kanssasi
Teemme Kymenlaaksossa yhteistyötä työterveyshuollon kanssa. Meillä on käytössä toimintamalli, jossa esimerkiksi leikkauksen jälkeen sinua hoitanut lääkäri kirjoittaa lyhyen sairauspoissaolon ja laittaa sen jälkeen lähetteen työterveyshuoltoon työkyvyn arviointia varten. Työterveyshuoltosi huolehtii työkyvyn arvioinnista suhteessa työtehtäviisi, arvioi sairauspoissaolon tarpeen, sekä varmistaa, että pystyt palaamaan töihin oikeaan aikaan.
Toimintamalli on tällä hetkellä käytössä, jos
- olet ollut polven tai lonkan tekonivelleikkauksessa
- olet ollut olkapää-, selkä- tai polvisairauden vuoksi lääkärin vastaanotolla leikkauksessa
- sinulla on neurologinen sairaus tai vamma, saat apua ja tukea työhön palaamiseen työterveyshuollostasi
- olet mielenterveys- tai päihdesairauden vuoksi hoitosuhteessa.
Työkyvyn arviointi ja tukeminen kuuluvat työterveyshuollon tehtäviin työterveyshuoltosopimuksen laajuudesta riippumatta.
Mitä etuja työkyvyn yksilöllisestä arvioimisesta on?
- Kun työkykyäsi arvioidaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa leikkauksen tai sairastumisen jälkeen, saat käyttöösi tarvittavat tukitoimet, joita työhön palataksesi tarvitset. Työterveyshuollon moniammatillinen tiimi pohtii yhdessä sinun ja työnantajasi kanssa, millaista kuntoutusta tai työn muokkausta on tarpeen tehdä, jotta työhön paluu sujuisi sairauspoissaolon jälkeen mahdollisimman hyvin.
- Yhdessä työterveyden ammattilaisten kanssa sinulle voidaan tehdä yksilöllinen suunnitelma työhön paluuta varten. Työterveyshuolto tuntee työtehtäväsi ja pystyy arvioimaan yhdessä sinun ja työnantajasi kanssa, milloin työhön palaaminen on mahdollista.
- Aktiivinen kuntoutuminen ja työn tekeminen toimivat myös kuntouttavana toimenpiteenä, kun työhön paluu ajoitetaan oikein.
- Pitkä sairauspoissaolo voi heikentää taloudellista tilannettasi. Tavoitteena on, että pääset palaamaan työhön sairauden tai leikkauksen jälkeen, kun se on toipumisesi kannalta mahdollista ja turvallista.
TYÖOTE-toimintamalli parantaa työntekijän työkyvyn tukitoimia yhteistyöllä
Kymenlaaksossa on käytössä TYÖOTE-toimintamalli, jonka tavoitteena on parantaa työntekijän työkyvyn tukea ja siirtää työkyvyn arviointivastuuta erikoissairaanhoidosta ja perusterveydenhuollosta työterveyshuoltoon.