Siirry sisältöön

Hoitopolut Kymenlaakson hyvinvointialueella

Kymenlaaksossa on käytössä kaksi sovellusta digitaalisten hoitopolkujen käyttöön.

Hoitopolut KymenHVA hoitopolut -sovelluksessa

Voit käyttää hoitopolkuja KymenHVA hoitopolut -mobiilisovelluksella.

Tällä hetkellä hoitopolkusovellus on käytössä seuraavissa potilasryhmissä:

  1. Rytminsiirtopotilaan digihoitopolku tukee rytminsiirtoon tulevia potilaita.
  2. Rintasyöpäpotilaan digihoitopolku tukee rintasyöpään sairastuneita potilaita.
  3. Päiväkirurgian leikkauspotilaan digihoitopolku tukee päiväkirurgiseen ja ortopediseen leikkaukseen tulevia potilaita.
  4. Raskauden keskeytyksen digihoitopolku tukee raskaudenkeskeytykseen tulevia asiakkaita.
  5. Luustopolku tukee osteoporoosi- ja osteopenia-potilaiden hoitoa.
  6. Painonhallinnan digihoitopolku tukee painonhallinnassa ja seurannassa olevia potilaita sekä lihavuusleikkauspotilaiden hoitoa ja seurantaa.
  7. Aivoverenkiertohäiriöpotilaan digihoitopolku tukee kotiutuvia TIA-, aivoverenvuoto- ja aivoinfarktipotilaiden hoitoa ja seurantaa.
  8. Mielialapotilaan digihoitopolku tukee ensisijaisesti ahdistus- ja masennusoireilevien potilaiden hoitoa.
  9. Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus polku tukee sepelvaltimoiden varjoainekuvaukseen eli angiografiaan tulevia potilaita ja antaa tukea mahdollisen sepelvaltimotaudin hoitoon ja seurantaan.
  10. Raskauden seuranta ja synnytys -polku tukee raskaana olevia äitejä ja perheitä kokonaisvaltaisesti.
  11. Riippuvuuden hoitopolku tukee päihde- ja rahapeliriippuvuuksien kanssa kamppailevia ihmisiä.

Puolesta asiointi

Myös omainen tai omaishoitaja voivat ottaa käyttöön KymenHVA hoitopolut -sovelluksen omaisensa puolesta. Hoitopolkua luodessa ammattilainen voi antaa oikeudet liittyä hoitopolulle tai voit itse jakaa hoitopolkusi sovelluksesta.

Puolesta asiointi edellyttää Suomi.fi-tunnistautumista ja ensimmäiseen kirjautumiseen puolesta asioija tarvitsee verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Puolesta-asioija näkee hoitopolun reaaliaikaisesti ja samanlaisena kuin itse näet.

Miten saan KymenHVA hoitopolut -sovelluksen käyttööni?

Sovelluksen lataaminen ja rekisteröityminen
  • Saat hoitoyksiköstäsi tekstiviestin, jolla ammattilainen kutsuu sinut hoitopolun käyttäjäksi. Tekstiviestissä on linkki älypuhelimesi sovelluskauppaan, jossa pääset lataamaan KymenHVA hoitopolut -sovelluksen. Voit ladata sovelluksen ilmaiseksi älypuhelimeesi tai tablettiisi. Sovellus vie vain vähän tilaa ja on turvallinen.
Kirjautuminen sovellukseen
  • Sovelluksen käyttö vaatii Suomi.fi-tunnistautumisen. Ensimmäisellä kirjautumiskerralla tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
  • Tunnistautumisen jälkeen luot oman käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla kirjaudut jatkossa sovellukseen sujuvasti.
  • Sinun ei tarvitse kirjautua ulos sovelluksesta muuta kuin silloin, jos sinulle aktivoidaan uusi hoitopolku.

Hoitopolut Oma Kymenlaakso -palvelussa

Oma Kymenlaakso -palvelussa on kaikille avoimia itsehoitopolkuja ja -valmennuksia sekä ammattilaisen käynnistämiä hoitopolkuja pitkäaikaissairauksien hoitoon.

Voit käyttää hoitopolkua Oma Kymenlaakso-mobiilisovelluksella ja osoitteessa www.omakymenlaakso.fi.

Itsehoitopolut ja -valmennukset

Itsehoitopolut ja -valmennukset ovat aina saatavilla. Löydät ne Oma Kymenlaakso -palvelusta Hoitopolut-välilehdeltä. Valitse ”Aloita uusi hoitopolku”.

Oma Kymenlaakso -palvelussa käytössä olevat itsehoitopolut:

  1. Irti nikotiinista itsehoitovalmennus. Tutustu ja aloita valmennus, mikäli olet päättänyt lopettaa nikotiinin käytön tai harkitset sitä. Voit toteuttaa valmennusta itsenäisesti omaan tahtiin tai ammattilaisen avustuksella muun hoidon tukena.
  2. Verenpaineen seuranta. Seuraa verenpainettasi 4 vuorokautta / 2 viikkoa. Aloita hoitopolku, mikäli ammattilainen on kehottanut sinua seuraamaan verenpainettasi osana hoitoasi. Tehtyäsi seurannan ammattilaiset pääsevät tarkastelemaan tuloksiasi.

Ammattilaisen käynnistämät hoitopolut

Ammattilaisen sinulle käynnistämät hoitopolut löytyvät Oma Kymenlaakso -palvelusta Hoitopolut-välilehdeltä. Valitse ”Aktiiviset hoitopolkusi”.

Oma Kymenlaakso -palvelussa käytössä olevat hoitopolut:

  1. Astman hoitopolku. Hoitopolku tukee astmaan sairastuneita ihmisiä sairauden hoidossa ja seurannassa sekä ohjaa omahoidon toteuttamista.
  2. Kohonneen verenpaineen hoitopolku. Hoitopolku tukee verenpainetautiin sairastuneita ihmisiä sairauden hoidossa ja seurannassa sekä ohjaa omahoidon toteuttamista.
  3. Reumasairauksien hoitopolku. Hoitopolku tukee reumaan sairastuneita ihmisiä sairauden hoidossa ja seurannassa sekä ohjaa omahoidon toteuttamista.

Miten saan Oma Kymenlaakso -palvelun käyttööni?

Miksi suosittelemme hoitopolkuja hoidon tukena?

Hoitopolut täydentävät sinun jo olemassa olevaa hoito- tai palvelupolkua monella eri tavalla, riippuen hoitopolustasi. Hoitopolku tarjoaa monikanavaisen asioinnin ja mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman tuen vastaanottojen ja tapaamisten välillä. Joissain tapauksissa hoitopolku pystyy korvaamaan fyysisen vastaanoton etäseurannalla. Saat siitä tiedon hoitopolun kautta.

Sovelluksessa voit helposti täyttää hoitoasi koskevat esitietolomakkeet ja kyselyt. Ammattilaiset saavat tiedon vastauksistasi ja pääsevät tarkastelemaan niitä osana hoitoasi. Lisäksi sovellus helpottaa hoidon ohjaamista ja seurantaa, sillä ammattilaiset voivat reaaliaikaisesti tarkastella ja analysoida vastauksiasi. Tämä mahdollistaa nopeamman reagoinnin hoidon tarpeisiin ja parantaa hoidon laatua.

Hoitopolut tukevat omahoitoa tarjoamalla tietoa, ohjeita ja tukea, jotka auttavat sinua hallitsemaan terveyttäsi ja hyvinvointiasi paremmin. Ne voivat sisältää esimerkiksi ravitsemus- ja liikuntasuosituksia, mielenterveyden tukemista sekä sairauksien ennaltaehkäisyä.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tärkeä osa hoitopolkuja. Se tarkoittaa toimintaa, jolla pyritään parantamaan elämänlaatua ja vähentämään sairauksien pahenemisen riskiä. Tämä voi sisältää terveellisten elämäntapojen edistämistä, kuten terveellisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan tukemista, sekä mielenterveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin vahvistamista

Tutustu omaan hoitopolkuusi

Hoitopolku on reitti, jonka kuljet kotoa sairaalaan ja takaisin kotiin. Sovelluksessa pääset tutustumaan omaan hoitopolkuusi kokonaisvaltaisesti alusta loppuun ja tiedät, mitä se sisältää.

Sovellus muistuttaa sinua tärkeistä tapahtumista

Kun käytät sovellusta, olet aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja hyvin valmistautunut. Sovellus muistuttaa sinua hoitosi kannalta tärkeistä tapahtumista ja tekemään tarvittavat asiat oikeaan aikaan. Hoitosi sujuu paremmin ja hoitajat voivat suunnitella hoitosi juuri sinulle sopivaksi.

Hyväksy ilmoitukset päälle puhelimesi asetuksista, jotta herätteet tavoittavat sinut.

Aikajanalla näet kaikki hoitoosi liittyvät vaiheet

Kun liityt hoitopolulle, näet aikajanalla kaikki hoitoosi liittyvät vaiheet.

Aikajana kertoo sinulle kaiken, mitä sinun pitää tietää tulevasta sairaalakäynnistä, leikkauksesta tai hoidosta.

Saat täytettäväksi ja lähetettäväksi erilaisia lomakkeita. Kun olet tehnyt tehtävät, aikajanan kuvake muuttuu oranssista vihreäksi.

Voit lähettää sovelluksen kautta viestejä hoitoosi osallistuville ammattilaisille

Voit lähettää sovelluksen kautta viestejä hoitajille ja hoitoosi osallistuville ammattilaisille, jos tarvitset apua tai neuvoja.

Huomioithan, että ammattilaiset vastaavat viestiisi yleensä 1-5 arkipäivän kuluessa hoitopolustasi riippuen. Saat tämän tiedon hoitopolullasi.

Ammattilaiset voivat myös ottaa sinuun yhteyttä hoitopolun kautta, jos on tarpeen. Hyväksy ilmoitukset päälle puhelimesi asetuksista, jotta viestit tavoittavat sinut.

Sovellus on tukenasi myös kotiutumisen jälkeen

Sovellus auttaa sinua myös kotona sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Hoitopolun ansiosta kotihoito-ohjeet ovat aina mukanasi ja kuntoutuminen sujuu hyvin ja turvallisesti.

Tietojen käyttö

Kaikki hoitopolulle tuotettu tieto on suojattua, turvallista ja perustuu näyttöön ja suosituksiin. Antamiasi tietoja käyttävät vain hoitoosi osallistuvat ammattilaiset.

Onko minun pakko käyttää hoitopolkusovellusta?

Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista. Saat hoitoa samalla tavalla myös ilman sovellusta. Hoitajat näkevät, jos et käytä sovellusta ja ottavat sinuun yhteyttä kirjeitse tai puhelimitse.

Sydämen rytminsiirroissa digitaalisuus on luonteva osa potilaan hoitopolkua

Teksti ja kuva: Anni Vakkuri Kymenlaakson keskussairaalan sydänpoliklinikka otti maaliskuussa käyttöön hoitopolkusovelluksen rytminsiirtopotilaiden hoidossa. Hoitopolkusovelluksessa …

Asukaslehti 26.9.2023

Takaisin ylös