Sovinnollinen ero ja vanhemmuuden jatkuminen
Perheoikeudelliset palvelut ovat tukenasi, jos kaipaat apua erotilanteessa tai lapsen huoltajuuteen liittyvissä asioissa.
Autamme erotilanteeseen ja huoltajuuteen liittyvissä kysymyksissä
Kymenlaaksossa perheoikeudelliset palvelut ovat tukenasi, jos kaipaat ohjausta, neuvontaa tai keskusteluapua erotilanteessa tai kun harkitset eroa. Autamme myös lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvissä neuvotteluissa ja sopimusten vahvistamisessa.
Perheoikeudellisten palveluiden toimipisteet sijaitsevat Etelä-Kymenlaaksossa Kotkassa ja Pohjois-Kymenlaaksossa Kouvolassa.
Voit ottaa yhteyttä perheoikeudellisiin palveluihin puhelimitse. Voit myös varata ajan lastenvalvojalle sähköisessä asiointipalvelussa.
Ota yhteyttä puhelimitse
Neuvonta ja ohjaus ma klo 12-14, ke klo 12-14 ja pe klo 10-12.
Soita 05 220 6300Ajanvaraus ma klo 12-14, ke klo 12-14 ja pe klo 10-12.
Soita 05 220 6310Varatun ajan voi perua tekstiviestillä. Kirjoita viestiin oma nimi, henkilötunnus ja peruttava aika.
Lähetä viesti 050 902 3821Varaa aika lastenvalvojalle
Voit varata ajan lastenvalvojalle sähköisessä asiointipalvelussa. Sähköisesti varatut ajat edellyttävät kummankin vanhemman läsnäoloa.
Siirry asiointipalveluunPerheoikeudellisten palvelujen toimipisteet ja yhteystiedot
Tuetut ja valvotut tapaamiset ja valvotut vaihdot
Lapsella on oikeus pitää yhteyttä vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu. Tätä oikeutta tulee kunnioittaa ja edistää, ellei se ole vastoin lapsen etua. Tarkoituksena on mahdollistaa lapsen ja erossa asuvan vanhemman turvallinen tapaaminen tai turvallinen ja rauhallinen vaihto niin, ettei lapsi joudu vanhempien välisten riitojen keskelle.
Valvonnan ja tuen keinoin varmistetaan, että lapsen tapaamisoikeus toteutuu lapsen edun mukaisesti. Tapaamiset järjestetään tuettuna tai valvottuna, jos tuki ja valvonta on lapsen edun kannalta perustellusta syystä tarpeen. Tapaamisten avulla voidaan tukea lapsen ja vanhemman suhdetta, sekä tarvittaessa auttaa käytännön asioissa, kuten lapsen hoidossa. Tarvittaessa tapaamiset ja vaihdot voidaan järjestää niin, että vanhemmat eivät kohtaa.
Tuettu tapaaminen
Tuetuissa tapaamisissa valvoja on käytettävissä tapaamisen ajan ja tukee lasta ja vanhempaa tarpeen mukaan. Valvojan ei kuitenkaan tarvitse olla jatkuvasti samassa tilassa lapsen ja vanhemman kanssa. Hän huolehtii tapaamisen alkamisesta ja päättymisestä ja seuraa tapaamisen kulkua. Valvojan tehtävänä on myös tarvittaessa tukea lapsen ja vanhemman suhdetta, sekä auttaa käytännön asioissa ja lapsen hoidossa.
Valvottu tapaaminen
Valvottu tapaaminen on viimesijaisin järjestely. Siinä valvonta on intensiivisempää, koska valvoja on koko tapaamisen ajan näkö- ja kuuloyhteydessä lapseen ja vanhempaan. Valvonnan kohteena on myös vanhemman ja lapsen välinen puhe. Tapaamisessa käytetään tulkkia, jos valvoja ei ymmärrä vanhemman ja lapsen käyttämää kieltä. Koska tapaamisten valvonta puuttuu merkittävällä tavalla lapsen ja vanhemman yksityisyyden ja perhe-elämän suojaan, tapaamiset voidaan toteuttaa valvotusti vain, jos tapaamisten toteuttaminen tuettuina tai vaihtojen toteuttaminen valvottuina eivät riitä turvaamaan lapsen etua. Valvonta mahdollistaa turvallisen tapaamisen silloin, kun tapaamiseen liittyy jokin lapsen fyysistä, psyykkistä tai sosiaalista kehitystä uhkaava tekijä.
Valvottu vaihto
Valvotuissa vaihdoissa valvoja huolehtii, että lapsi siirtyy vanhemmalta toiselle niin, etteivät vanhemmat kohtaa toisiaan. Näissä tilanteissa varsinainen tapaaminen sujuu normaalisti tapaavan vanhemman kotioloissa, mutta ongelmia esiintyy lapsen hakemisessa tai tuomisessa. Vanhempien välit voivat olla niin tulehtuneet, että kohtaaminen ei ole mahdollista. Valvojan tehtävänä on varmistaa turvallinen ja rauhallinen vaihto niin, ettei lapsi joudu vanhempien välisten ristiriitojen keskelle.
Tapaamispaikat
Kymenlaakson hyvinvointialueella järjestetään lapsen ja vanhemman välisiä tapaamisia viihtyisässä, mukavassa ja turvallisessa ympäristössä. Tapaamispaikka on kodinomainen, lapselle miellyttävä ja turvallinen. Tapaamispaikassa on lapsen kehitystasoa vastaavia leluja, pelejä ja toimintamahdollisuuksia. Tilassa on mahdollisuus lämmittää ruokaa tai syödä välipalaa.
Tapaamisia järjestetään sopimuksen mukaan arkisin ja lauantaisin klo 8-19. Juhlapyhinä tapaamisia ei järjestetä. Poikkeuksellisissa tilanteissa tapaamisten toteuttamisesta muina aikoina voidaan toteuttaa harkitusti. Valvottuja vaihtoja on mahdollista toteuttaa arkisin ja viikonloppuisin. Palvelu on maksuton.
Kouvolassa tapaamiset toteutetaan Kankarossa perhetyön tiloissa. Kotkassa tapaamiset toteutetaan turvakodin yhteydessä keskustan tuntumassa.
Palveluun ohjautuminen
Tapaamiset myönnetään tuomioistuimen päätöksen tai lastenvalvojan vahvistaman sopimuksen mukaisesti. Tapaamispaikasta ollaan yhteydessä vanhempiin alkuhaastattelun, tutustumiskäynnin sekä tapaamisaikojen sopimiseksi.
Tuomioistuimen päätös
Vanhemmat toimittavat tuomioistuimen päätöksen ja molempien vanhempien yhteystiedot Perheoikeudellisten palveluiden sosiaaliohjaajalle, joko salatulla sähköpostilla, postitse tai tuomalla itse toimipaikkaan.
Sähköposti
Käytä turvapostia, mikäli lähetät sähköpostissa henkilötietoja. Tietojen turvalliseen lähettämiseen käytetään Kymenlaakson hyvinvointialueella turvaposti-palvelua. Turvapostin lähettämiseen tarvitset internet-selaimen ja sähköpostitilin. Palvelun käyttö edellyttää sähköpostiosoitteen rekisteröimistä palveluun ja tunnistautumista mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksella.
Postitusosoite tai tietojen toimittaminen toimipisteeseen
Taru Salminen
Perheoikeudelliset palvelut
Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola (tai PL 50, 45101 Kouvola)
Toimisto on avoinna klo 8-15. Voit jättää postin kirjekuoressa aulassa olevaan ruskeaan postilaatikkoon. Toimiston aukiolon jälkeen voi postin jättää ulko-oven vieressä olevaan postilaatikkoon.
Lastenvalvojan vahvistama tapaamissopimus
Lastenvalvoja vahvistaa vanhempien yksimielisesti tekemän tapaamissopimuksen ja toimittaa sen sekä vanhempien yhteystiedot perheoikeudellisten palveluiden sosiaaliohjaajalle.
Kysy lisää tuetuista ja valvotuista tapaamisista ja valvotuista vaihdoista
Taru Salminen
Sosiaaliohjaaja, tuetut ja valvotut tapaamiset
Perheoikeudelliset palvelut, Hovioikeudenkatu 6, 45100 Kouvola
Perheasioiden sovittelu
Perheasioiden sovittelijat antavat pyynnöstä apua ja tukea silloin, kun perheessä esiintyy ristiriitoja.
Milloin sovitellaan
- kun vanhemmat harkitsevat eroa tai ovat jo päättäneet erota
- eron jälkeen syntyvien, esimerkiksi lapsen tapaamisiin liittyvien erimielisyyksien ratkaisemiseksi
Sovittelijat auttavat osallistujia keskustelemaan rakentavasti toisensa kanssa ja vähentämään erimielisyyksiä. Sovittelun tavoitteena on turvata sekä lapsen asema että molemman vanhemman vanhemmuus. Sovittelulla pyritään siihen, että ristiriidat voitaisiin ratkaista osapuolten välisin neuvotteluin ja sopimuksin jotta vältettäisiin pitkittyneet kiistat ja maksulliset tuomioistuinkäsittelyt. Perheasioiden sovittelu on vapaaehtoista ja maksutonta palvelua.