Oma Kymenlaakso
Oma Kymenlaakso -palvelussa voit hoitaa omia tai läheisesi terveyteen, hyvinvointiin tai arjen haasteisiin liittyviä asioita sujuvasti, turvallisesti ja joustavasti oman aikataulusi mukaan. Oma Kymenlaakso-palvelussa yhteydenottoosi vastaa aina hyvinvointialueen ammattilainen.

Käytä Oma Kymenlaakso -palvelua helposti mobiilissa tai verkossa
- Voit käyttää Oma Kymenlaakso -palvelua mobiilisovelluksella tai osoitteessa www.omakymenlaakso.fi.
- Hyväksy palvelun käyttöehdot ja tunnistaudu palveluun esimerkiksi pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
- Verkkoselaimessa tunnistaudut jokaisella asiointikerralla uudelleen. Mobiilisovelluksessa voit luoda nelinumeroisen PIN-koodin, jolla pääset jatkossa käyttämään palvelua.
- Tarkista yhteystietosi profiilista ja sen jälkeen palvelu on valmis käytettäväksi.
- Pidä Oma Kymenlaakso -sovellus aina ajan tasalla, näin varmistat, että palvelun kaikki ominaisuudet ovat käytössäsi. Sovelluksen voit päivittää uusimpaan versioon puhelimesi sovelluskaupassa.
Monipuoliset palvelut terveytesi ja hyvinvointisi tukena
Oma Kymenlaakso kokoaa hyvinvointialueen digitaaliset palvelut yhdelle alustalle ja yhdistää digitaaliset ja fyysiset palvelut saumattomasti niin, että saat tarvitsemasi avun juuri silloin, kun sitä tarvitset. Asiointi palvelussa on luottamuksellista ja turvallista. Oma Kymenlaakso tuo terveyden ja hyvinvoinnin palvelut sinne, missä tahansa liikutkin.
Oma Kymenlaaksosta löydät seuraavat palvelut
- Keskustele ammattilaisen kanssa ilman ajanvarausta. Asiointi chatissa alkaa yleensä esitietokyselyn täyttämisellä. Sen jälkeen keskusteluun liittyy hyvinvointialueen ammattilainen.
- Terveysasemien chat (uusi palvelu 14.1.2025 alkaen)
- Päivystysavun chat
- Suun terveydenhuollon chat
- Mielenterveys- ja päihdepalvelun chat
- Neuvolan chat
- Fysioterapian chat
- Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan chat
- Osallistu videovastaanotolle ammattilaisen kutsumana. Videovastaanotto on turvallinen tapa tavata ammattilaista etänä. Videovastaanottoa varten kirjaudu Oma Kymenlaakso -palveluun laitteella, jossa on käytössä kamera ja mikrofoni.
- Täytä asiointiin ja hoitoosi liittyviä lomakkeita ja kyselyitä vaivattomasti.
- Käytä hoitopolkuja ja itsehoitovalmennuksia. Ammattilainen voi avata juuri sinun tilanteeseesi sopivan ohjatun hoitopolun. Lisäksi avoimet hoitopolut ja valmennusohjelmat ovat aina omatoimisesti käytettävissäsi. Lue lisää hoitopoluista ja itsehoitovalmennuksista.
- Tarkastele asiointitietojasi. Oma Kymenlaakso näyttää itselle tai puolesta asioitavalle varatut terveydenhuollon ajanvaraukset ja vastaanottotyypit eli tiedon siitä, onko kyseessä soittoaika, etävastaanotto vai tapaaminen terveysasemalla. Löydät palvelusta myös sinulle määrätyt ja voimassa olevat laboratoriolähetteet.
- Tarkastele terveystietojasi. Laboratoriotutkimusten tulokset ovat nähtävänä Oma Kymenlaaksossa niiden valmistuttua. Osa laboratoriotutkimuksista julkaistaan viivästettynä.
- Pidä yhteystietosi ajan tasalla. Jos annat palvelussa suostumuksen, voimme lähettää sinulle asiointiisi liittyviä palveluviestejä, kuten ilmoituksia täytettävistä lomakkeista tai muistutuksia ajanvarauksista.
- Löydät palvelusta ohjauksen muihin tärkeisiin palveluihin, kuten laboratorion ajanvaraukseen, sosiaalihuollon hakemuksiin, hoitopolut-sovellukseen ja OmaKantaan.
Joustavaa asiointia myös toisen puolesta
Huolehditko läheisesi hyvinvoinnista tai terveysasioista? Oma Kymenlaakso mahdollistaa asioinnin toisen puolesta kätevästi ja turvallisesti. Palvelu tarkistaa puolesta asioinnin oikeuden suomi.fi-valtuuksien kautta. Jos kotikuntasi sijaitsee muualla kuin Kymenlaaksossa, Oma Kymenlaakson palvelut ovat rajallisesti käytössä, mikä voi vaikuttaa myös toisen puolesta asiointiin.
Näin liityt etävastaanotolle Oma Kymenlaakso -palvelussa
Usein kysytyt kysymykset
Milloin Oma Kymenlaakso on auki?
Voit kirjautua Oma Kymenlaaksoon milloin tahansa ja käyttää hoito-ohjelmia, täyttää lomakkeita ja kyselyjä tai tarkastella terveys- ja vastaanottotietojasi. Ammattilaisten kanssa asioinnin voit aloittaa palveluaikoina, jotka löydät kunkin asiointikanavan tiedoista. Esimerkiksi päivystyksen chat palvelee joka päivä klo 8-20, terveysasemien chat arkisin klo 7-20 ja suun terveydenhuollon chat arkisin klo 7-16.
Mitä Oma Kymenlaakso -palvelussa asiointi maksaa?
Hoidontarpeen arvioinnin ja neuvonnan chatit ovat maksuttomia, mutta osa palveluista, kuten esimerkiksi lääkärin etävastanotto, ovat maksullisia. Etävastaanotosta perittävä maksu määräytyy asiakasmaksulain ja -asetusten mukaan.
Minulle on varattu aika etävastaanotolle Teamsissa. Miten toimin?
Vuoden 2025 alkupuolella osa etävastaanotoista voi olla vielä Teams-palvelun kautta. Jos olet saanut ammattilaiselta kutsun Teams-vastaanotolle, vastaanotto toteutetaan Teamsissa.
Minulle on varattu aika etävastaanotolle Oma Kymenlaaksossa. Miten toimin?
Kun sinulla on aika etävastaanotolle Oma Kymenlaaksossa, kirjaudu palveluun laitteella, jossa on käytössä kamera ja mikrofoni.
Toimi näin:
- Tunnistaudu Oma Kymenlaaksoon hyvissä ajoin ennen vastaanoton alkua.
- Odota varatulla ajalla ammattilaisen viestiä. Viestin löydät Oma Kymenlaakso -palvelun asiointi-osiosta.
- Klikkaamalla ammattilaisen lähettämää viestiä, siirryt keskusteluun, jossa etävastaanotto käynnistetään. Hyväksy ammattilaisen lähettämä videopuhelupyyntö ja etävastaanotto alkaa.
Millä kielillä Oma Kymenlaakso -palvelua voi käyttää?
Oma Kymenlaakso on käytössä toistaiseksi suomeksi.
Voiko Oma Kymenlaaksoa käyttää anonyymisti?
Oma Kymenlaakso -palvelussa voi asioida anonyymisti vain verkkoselaimen kautta. Ilman tunnistautumista käytössäsi ovat kuntoutuksen, mielenterveys- ja päihdepalvelujen ja sosiaalihuollon chatit suojatussa ja turvallisessa yhteydessä.
Kun asioit nimettömästi, voit käyttää palveluja rajatusti ja saat asiaasi liittyvää yleistä neuvontaa. Henkilötietojasi ei tallenneta, etkä voi palata chat-keskusteluun sen päätyttyä. Nimettömässä chatissa on mahdollisuus tunnistautua myös kesken keskustelun.
Sain hyvinvointialueelta kirjeen, jossa ohjataan asioimaan asiointipalvelu Hyviksessä. Miten toimin?
Potilaskirjeitä päivitetään alkuvuoden 2025 aikana, mutta satojen kirjeiden päivittäminen uusilla tiedoilla ottaa aikansa. Tästä johtuen potilaskirjeissä voi olla vielä virheellisesti ohjausta vanhoihin palvelukanaviin esimerkiksi esitietolomakkeiden täyttämiseksi. Nämä löytyvät nyt Oma Kymenlaaksosta eli jos sinulle on tullut kehotus lomakkeiden täyttöön, löydät lomakkeet Oma Kymenlaakso -palvelusta, kun valitset Lomakkeet.
Jos et voi itse käyttää digitaalisia palveluja, voit valtuuttaa läheisesi asioimaan puolestasi Suomi.fi -valtuudet palvelussa www.suomi.fi/valtuudet(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) tai varata ajan avustettuun valtuuttamiseen.
En onnistu lisäämään 12-vuotiasta lastani omaan profiiliini, jotta voisin hoitaa hänen asioitaan. Mitä teen?
Lain mukaan vanhempi voi asioida vain alle 12-vuotiaan lapsen puolesta.
12–17-vuotias nuori voi itse asioida digitaalisissa terveyspalveluissa vahvasti tunnistautumalla. Pankit myöntävät pankkitunnuksia omien käytäntöjen mukaan. Mobiilivarmennetta voi tiedustella puhelinoperaattorilta, jos nuorella on oma mobiililaite käytössään.
Alle 18-vuotias ei voi tehdä puolesta asioinnin Suomi.fi-valtuutusta, joka automaattisesti oikeuttaisi puolesta asiointiin digitaalisissa palveluissa.
Minua on pyydetty täyttämään hoitooni liittyvä lomake digitaalisesti, mutta en pysty asioimaan digitaalisesti. Miten toimin?
Jos et voi itse käyttää digitaalisia palveluja, voit valtuuttaa läheisesi asioimaan puolestasi Suomi.fi -valtuudet palvelussa(siirryt toiseen palveluun) tai varata ajan avustettuun valtuuttamiseen.
Voi aina ottaa meihin yhteyttä puhelimitse.
Täytin Oma Kymenlaaksossa lomakkeen, mutta ammattilainen ei ole sitä saanut tai en ole kuullut teistä sen jälkeen. Mistä on kyse?
Kun täytät lomakkeen, vastaa huolellisesti kaikkiin kysymyksiin. Kun lomake on valmis, pääset tarkistamaan vastauksesi ja tarvittaessa korjaamaan niitä ennen lähettämistä. Muista tarkastamisen jälkeen klikata sivun alareunasta Lähetä-painiketta, jotta tiedot siirtyvät ammattilaiselle.
Minulla on Oma Kymenlaaksossa virheellinen sähköpostiosoite, mutta en pääse muuttamaan sitä. Miten toimin?
Jos sähköpostiosoitteesi ei ole enää käytössä, sen muuttaminen Oma Kymenlaaksossa ei tällä hetkellä onnistu. Toiminnallisuutta korjataan parhaillaan. Toistaiseksi virheellisestä sähköpostiosoitteesta voi ilmoittaa sähköpostitse kirjaamo@kymenhva.fi. Sinuun ollaan yhteydessä tietojen muuttamiseksi.
Miksi en saa ammattilaisen lähettämiä viestejä Oma Kymenlaakso -palveluun?
Varmista, että olet antanut Oma Kymenlaaksossa suostumuksen palveluviestien lähettämiseen. Löydät tiedon Minä-ikonin takaa. Tarkista myös, että puhelimessasi on sovellusilmoitukset päällä.
Asioin Oma Kymenlaakso -palvelun chatissä, mutta asiani hoito jäi kesken, kun ammattilainen päätti chatin. Mistä on kyse?
Kun olet aloittanut chat-keskustelun Oma Kymenlaaksossa, pidä sovellus ja chat koko ajan avoinna. Älä sulje chattia, kunnes asiasi on hoidettu. Jos suljet chatin tai sovelluksen, ammattilainen tulkitsee sinun päättäneen keskustelun. Keskeytyneestä chatista ei jää merkintöjä. Vinkkinä vielä; kun puhelimessasi on sovellusten merkkiäänet päällä, huomaat helpommin kun chattiin tulee uusi viesti.
Minulla on valtuudet asioida läheiseni puolesta, mutta se ei tunnu onnistuvan. Miten puolesta asiointi toimii Oma Kymenlaaksossa?
Palvelu tarkistaa puolesta asioinnin oikeuden suomi.fi-valtuuksien kautta. Siellä sinulla tulee olla myönnettynä valtuudet sekä terveydenhuollon että sosiaalihuollon asioiden hoitoon, jotta puolesta asiointi Oma Kymenlaaksossa onnistuu. Tämä johtuu järjestelmän ominaisuuksista, joita toimittaja tulee muokkaamaan kevään/kesän 2025 aikana niin, että puolesta asioinnin voi valtuuttaa oman valintansa mukaan myös vain yhteen kokonaisuuteen.
Kun sinulla on valtuudet asioida toisen puolesta, se onnistuu Oma Kymenlaaksossa kätevästi ja turvallisesti. Palvelu tarkistaa puolesta asioinnin oikeuden Suomi.fi-valtuuksien kautta. Voit lisätä puolesta asioitavan tiedot omiin tietoihisi Minä-osiossa. Sen jälkeen voit esimerkiksi chat-keskustelua aloittaessasi valita ensin, kenen puolesta asioit.
Huomaathan, että jos kirjaudut palveluun ja kotikuntasi sijaitsee muualla kuin Kymenlaaksossa, Oma Kymenlaakson palvelut ovat rajallisesti käytössä, mikä voi vaikuttaa myös toisen puolesta asiointiin.
Miksi en löydä sovelluksesta kaikkia Oma Kymenlaakson palveluja?
Pidä Oma Kymenlaakson sovellus aina ajan tasalla. Näin varmistat, että palvelun kaikki ominaisuudet ovat käytössäsi. Jos sinulla ei ole käytössä automaattisia päivityksiä, muista päivittää Oma Kymenlaakso uusimpaan versioon puhelimesi sovelluskaupassa.
Kuinka vanhat laboratoriotulokset näkyvät Oma Kymenlaaksossa?
Laboratoriotutkimusten tulokset näkyvät Oma Kymenlaaksossa vuoden 2021 alusta lähtien. Sitä aiemmin tehtyjen tutkimusten tulokset löytyvät OmaKannasta.
