Lastensuojelun asiakkaana
Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeitä antavaan kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun.
Lapsen etu on lastensuojelun keskiössä
Lastensuojelun tehtävänä on auttaa perheitä ja tukea vanhempia lasten hoidossa ja kasvatuksessa erityisesti tilanteissa, joissa perheiden on vaikea selvitä yksin. Lastensuojelun tavoitteena on edistää lapsen suotuisaa kehitystä ja hyvinvointia, ja tukea vanhempia, huoltajia ja muita lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavia henkilöitä lapsen kasvatuksessa ja huolenpidossa.
Lasten ja perheiden ongelmia pyritään ehkäisemään ja puuttumaan ongelmiin riittävän varhain. Lastensuojelun tarvetta arvioitaessa ja lastensuojelua toteutettaessa otetaan ensisijaisesti huomioon lapsen etu. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeitä antavaan kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä erityiseen suojeluun.
Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta lapsiperheiden palveluista, voit olla yhteydessä sosiaalihuollon asiakasneuvontaan.
Ota yhteyttä sosiaalihuollon asiakasneuvontaan
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan puhelinpalvelu
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnasta saat tietoa sosiaalipalveluista tai apua omaan tai läheisen arjessa selviytymiseen liittyvissä asioissa. Ohjaamme tarvittaessa oikean palvelun piiriin. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9–14.
Soita 05 220 6000Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan chat
Sosiaalihuollon ammattilaiset vastaavat chatissa tiistaista torstaihin klo 10-15. Chat avautuu sivun alalaidan puhekuplaikonista. Valitse tai etsi ”Chat-palvelut” ja ”Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan chat”. Asiointi alkaa ilman tunnistautumista. Tarvittaessa ammattilainen voi pyytää sinua tunnistautumaan mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla.
Varaa soittoaika asiointipalvelussa
Voit varata sinulle sopivan soittoajan digitaalisen asiointipalvelun kautta.
Siirry asiointipalveluunAvohuolto
Lastensuojelussa järjestetään lapselle ja hänen perheelleen avohuollon tukitoimia yhteisesti tehdyn suunnitelman perusteella. Avohuollon tukitoimia ovat mm. lastensuojelun sosiaalityö, perhetyö, tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta, perhekuntoutus ja lapsen sijoitus avohuollon tukitoimenpiteenä.
Avohuollon tukitoimien tarkoituksena on edistää ja tukea lapsen myönteistä kehitystä sekä tukea ja vahvistaa vanhempien, huoltajien ja lapsen hoidosta ja kasvatuksesta vastaavien henkilöiden kasvatuskykyä ja -mahdollisuuksia.
Sijaishuolto
Huostaanotto ja sijaishuoltoon sijoittaminen on lastensuojelutyön viimesijaisin keino turvata lapsen kasvu ja kehitys. Sijaishuoltoa tarvitaan tilanteissa, joissa vanhempien omat voimavarat eivät riitä lapsen tai nuoren kasvun ja kehityksen turvaamiseen sekä tilanteissa, joissa lapsi tai nuori on vaaraksi itselleen tai ympäristölleen.
Sijaishuollon tarkoituksena on turvata lapselle tai nuorelle tasapainoinen kasvu ja kehitys turvallisessa ympäristössä. Sijaishuollon tavoitteena on myös antaa nuorelle valmiuksia myöhempään itsenäiseen elämään. Sijaishuoltoa järjestetään perhetukikeskusten yksiköissä, lastensuojelulaitoksissa, ammatillisissa perhekodeissa ja sijaisperheissä.
Tukiasunnot alaikäisille nuorille
Nuorten tukiasuntotoiminta on tavoitteellista ja suunnitelmallista nuoren itsenäistymistä tukevaa palvelua lastensuojelun asiakkaille. Kohderyhmänä ovat noin 16-17-vuotiaat lastensuojelun asiakkaana olevat nuoret, jotka ovat suorittaneet peruskoulun. Tukiasumiseen tarvitaan sosiaalityöntekijän päätös. Edellytyksenä tukiasumiselle on sosiaalityöntekijän arvio siitä, että nuori hyötyy itsenäisestä asumisesta, hänellä on tietyt valmiudet itsenäiseen asumiseen ja hän pystyy sitoutumaan asumissopimukseen. Nuorella ei saa olla akuuttia päihdeongelmaa.
Palvelun tavoitteena on tukea nuoren muuttoa itsenäiseen asumiseen sosiaaliohjaajien vahvalla tuella, nuoren syrjäytymisen ehkäisy, elämänhallintataitojen opettelu / parantuminen, sekä laitossijoitusten purkaminen tai välttäminen.
Jälkihuolto
Lapsella ja nuorella on oikeus lastensuojelun jälkihuollon järjestämiselle sijaishuollon päättymisen jälkeen tai avohuollon tukitoimena tapahtuneen sijoituksen päättymisen jälkeen, jos sijoitus on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään puoli vuotta ja kohdistunut lapseen yksin. Nuorelle voidaan järjestää jälkihuoltoa myös muissa tilanteissa, mikäli sen arvioidaan olevan nuoren edun mukaista.
Jälkihuollossa tuetaan lasta tai nuorta, hänen vanhempiaan ja huoltajiaan sekä henkilöä, jonka hoidossa ja kasvatuksessa lapsi tai nuori on. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä huolehtii yhteisestä jälkihuoltosuunnitelman laatimisesta.
Jälkihuollon tiimiin kuuluvat myös nuorten tukiasuntotoiminnan työntekijät.
Linda Brandt-Ahde
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, laitokset, jälkihuolto, tukiasunnot
Olisitko kiinnostunut toimimaan lastensuojelun perhehoitajana?
Perhehoidosta vastaa Kymenlaakson hyvinvointialueella omais- ja perhehoidon palvelut.
Perhehoitoperheeksi soveltuu tavallinen, vakaassa elämäntilanteessa oleva perhe. Perhehoitajaksi ryhtyminen vaatii sitoutumista lapseen sekä valmiuksia yhteistyöhön lapselle läheisten ihmisten kanssa. Perhehoitajat saavat tehtäväänsä sosiaalityöntekijän sekä perhehoidon koordinaattorin tuen.
Mikäli tunnet kiinnostusta sijaisperheenä toimimiseen, ota yhteyttä perhehoitoon.
Vastuuhenkilöt
Linda Brandt-Ahde
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, laitokset, jälkihuolto, tukiasunnot
Satu Hartikainen
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Kotka
Minttu Ketonen
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Kouvola
Satu Siven
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti
Lastensuojelun yhteystiedot
Osoitetiedot
Lastensuojelu Kotka
Heikinkatu 7
48100 Kotka
Lastensuojelu Hamina
Satamatie 4 b, 5.krs
49460 Hamina
Lastensuojelu Kouvola
Hovioikeudenkatu 6
45100 Kouvola
Satu Hartikainen
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Kotka
Minttu Ketonen
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Kouvola
Satu Siven
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti
Kymenlaakson lastensuojelulaitokset ja yhteystiedot
Linda Brandt-Ahde
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, laitokset, jälkihuolto, tukiasunnot
Kati Bruce
Laitoshoidon koordinaattori
Lastensuojelu, laitoshoito
Elina Turunen
Laitoshoidon koordinaattori
Lastensuojelu, laitoshoito