Siirry sisältöön

Rakenteellinen sosiaalityö Kymenlaaksossa

Rakenteellisella sosiaalityöllä tuotetaan tietoa asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä. Lisäksi rakenteellisessa sosiaalityössä määritellään tavoitteelliset toimet ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi. Pyrkimyksenä on vähentää yhteiskunnallista eriarvoisuutta ja tukea kansalaisten hyvinvointia hyödyntämällä sosiaalityön ja sosiaalihuollon asiantuntijuutta sekä tietoa muiden toimijoiden tiedon rinnalla.

Kymenlaakson hyvinvointialueen sosiaalialan ammattilaiset voivat käytännössä toteuttaa rakenteellista sosiaalityötä monin eri tavoin. Yksi työväline rakenteellisen sosiaalityön toteuttamiselle on esimerkiksi lomakepohjainen sosiaalinen raportointi. Sosiaalisen raportoinnin lomakkeella kerätään ammattilaisten asiakastyön havaintoihin ja kokemuksiin perustuvaa tietoa. Tietoa hyödynnetään osana hyvinvointialueen johtamista, suunnittelua, kehittämistä ja päätöksentekoa.

Rakenteellisen sosiaalityön koordinoinnista vastaa rakenteellisen sosiaalityön johtoryhmä. Lisäksi sosiaalialan ammattilaisista koostuva työryhmä tukee rakenteellisen sosiaalityön kehittämistä ja toteuttamista hyvinvointialueella.

Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen

Rakenteellista sosiaalityötä kehitetään osana Euroopan unionin rahoittamaa Kymenlaakson digitaalinen sotekeskus -hanketta (Suomen kestävän kasvun ohjelma 2023–2025).

Rakenteellisen sosiaalityön kehittämisen tavoitteena on

  1. Laatia rakenteellisen sosiaalityön toteutussuunnitelma THL:n mallipohjaa hyödyntäen
  2. Edistää rakenteellisen sosiaalityön tiedon hyödyntämistä tiedolla johtamisessa
  3. Kehittää sosiaalista raportointia
  4. Vahvistaa henkilöstön rakenteellisen sosiaalityön osaamista

Rakenteellinen sosiaalityö sosiaalihuoltolaissa

Rakenteellinen sosiaalityö on hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä ja siitä säädetään sosiaalihuoltolaissa (1301/2014, 7 §(siirryt toiseen palveluun)). Lain mukaan rakenteellisella sosiaalityöllä on huolehdittava sosiaalista hyvinvointia ja sosiaalisia ongelmia koskevan tiedon välittymisestä ja sosiaalihuollon asiantuntemuksen hyödyntämisestä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.

Rakenteelliseen sosiaalityöhön kuuluu:

  1. sosiaalihuollon asiakastyöhön perustuvan tiedon tuottaminen asiakkaiden tarpeista ja niiden yhteiskunnallisista yhteyksistä sekä tarpeisiin vastaavien sosiaalipalvelujen ja muun sosiaalihuollon vaikutuksista
  2. tavoitteelliset toimet ja toimenpide-ehdotukset sosiaalisten ongelmien ehkäisemiseksi ja korjaamiseksi sekä hyvinvointialueen asukkaiden asuin- ja toimintaympäristöjen kehittämiseksi
  3. sosiaalihuollon asiantuntemuksen tuominen osaksi hyvinvointialueen muiden toimialojen ja kunnan suunnittelua sekä yhteistyö yksityisten palveluntuottajien ja järjestöjen kanssa paikallista sosiaalityötä sekä muuta palvelu- ja tukivalikoimaa kehittäen. (Sosiaalihuoltolaki 1301/2014, 7 §).

Jenni Laherto

Projektikoordinaattori

Kymenlaakson digitaalinen sote-keskus / Suomen kestävän kasvun ohjelma

jenni.laherto@kymenhva.fi

Takaisin ylös