Siirry sisältöön

Palvelurakenne ja palveluverkko

Aluehallitus on hyväksynyt 25.6.2024 palvelurakenteen- ja verkon valmistelun pohjaksi alueellisen mallin, jossa sote-keskuspalveluja tuotetaan seitsemässä toimipisteessä. Lisäksi suurimmissa toimipisteissä toimii laajennetut aukioloajat ja digipalveluja sekä avustettua asiointia lisätään merkittävästi.

Palvelulautakunta on esittänyt päätöksentekoa vaiheistettavaksi. Ensimmäisessä vaiheessa lakkautettaisiin Elimäen, Jaalan ja Miehikkälän terveysasemat. Lisäksi palvelulautakunta on esittänyt, että aluevaltuuston käsittelemä ja esittämä investointisuunnitelma kohdennetaan Kuusankosken uuteen sote-keskukseen. Myöhemmässä vaiheessa toteutettaisiin palveluverkon ne toimenpiteet, joihin vaaditaan vielä erilliset päätökset.

Aluehallitukselle ehdotetaan, että Elimäen, Jaalan ja Miehikkälän terveysasematoiminta lakkautetaan 1.1.2025 alkaen. Lisäksi aluevaltuuston käsittelemä ja esittämä investointisuunnitelma kohdennetaan uuden sote-keskuksen osalta Kuusankoskelle korvaten Katajaharjun väistötilat.

Taloussuunnitelman 2025–2027 suunnitteluohje ja alustava talousarviokehys

Alustava talousarviokehys 25.6.2024 perustui alustavaan rahoituslaskelmaan, joka osoitti kokonaisrahoitukseksi vuodelle 2025 yhteensä 888 595 935 euroa. Valtiovarainministeriö on päivittänyt 23.9.2024 valtion rahoituslaskelman vuodelle 2025 ja painelaskelmat vuosille 2026–2027. Annettu rahoituslaskelma osoittaa rahoitusta Kymenlaakson hyvinvointialueelle 892 897 460 euroa. Talousarviokehys on päivitetty uuden, lopullisen rahoituslaskelman mukaiseksi ja osoittaa ylijäämää tilikauden 2025 osalta 428 000 euroa.

Aluehallitukselle ehdotetaan, että se hyväksyy talousarviokehyksen päivityksen vuoden 2025 talousarviosuunnittelun jatkamisen pohjaksi.

Yhteistoimintaneuvottelujen käynnistäminen Kymenlaakson hyvinvointialueella

Suunnitelluissa yhteistoimintaneuvotteluissa painopiste on erityisesti palvelujen sekä työn ja toiminnan uudelleenorganisoinnissa sekä näihin liittyen palvelussuhteiden muutostarpeissa. Neuvotteluissa työnantaja ei lähtökohtaisesti tule vähentämään henkilöstöä taloudellisista ja tuotannollista syistä. Neuvotteluiden seurauksena joidenkin työntekijöiden tai viranhaltijoiden työehdoissa voi tapahtua muutoksia.

Aluehallitukselle ehdotetaan, että se valtuuttaa hyvinvointialuejohtajan ja henkilöstöjohtajan valmistelemaan neuvotteluesityksen, käynnistämään uudet yhteistoimintaneuvottelut ja edustamaan työnantajaa yhteistoimintaneuvotteluissa sekä nimeämään muut mahdolliset työnantajan asiantuntijat ja edustajat yhteistoimintaneuvottelujen valmisteluun ja neuvotteluihin.

Takaisin ylös