Avarat uudet dialyysitilat parantavat niin potilaan kuin työntekijänkin viihtyvyyttä
Kymenlaakson keskussairaalan laajennus- ja perusparannuksessa saavutetaan uusi etappi, kun sairaalan länsipäätyyn avataan potilaille uudet dialyysitilat 13.12.2024.
Joulukuusta lähtien munuaisten vajaatoimintaa sairastavia potilaita hoidetaan varta vasten heille suunnitelluissa tiloissa. Muutos on entiseen verrattuna suuri – aiemmin lastensairaalan yläkerrassa sijainnut yksikkö muuttaa ahtaan käytävän varrelta avariin tiloihin, joiden seiniä ja katonrajaa reunustavat ikkunat päästävät sisään luonnonvaloa ja tarjoavat puiden lomasta näkymän merelle.
– Kun aikanaan muutimme lastensairaalan yläkertaan, toiminnan piti muuttua tilojen mukaan. Nyt nämä uudet tilat on rakennettu potilaan tarpeiden mukaan, kertoo ylihoitaja Anne Heikkilä.
Tilojen kaluste- ja varustelusuunnitteluun on osallistunut henkilökuntaa, joka tuntee parhaiten dialyysihoidon arjen toiminnan. Muuton yhteydessä myös kalusteet kuten dialyysilaitteet uusitaan.
Oma sisäänkäynti on merkittävä parannus
Uusien tilojen keskiössä on suuri 13-paikkainen hoitohuone. Yksityisyyttä tuovat sermit, joiden peittävyyttä voi säädellä. Keskellä huonetta on hoitajien tiski, josta potilaita voi helposti valvoa joka suunnalta.
– Tavoitteenamme on lisätä dialyysin kotihoitoja, sillä siitä on potilaille sekä inhimillistä että ennusteellistakin hyötyä. Vuonna 2023 Kymenlaaksossa tehtiin yhteensä reilut 8000 dialyysia. Tänä vuonna arvioidaan dialyyseja olevan noin 500 enemmän. Munuaisten vajaatoimintaa sairastaa noin 10 prosenttia Suomen väestöstä.
Tartuntojen ehkäisemiseksi uusista tiloista löytyy eristyshuoneita, joissa potilaita hoidetaan turvallisesti.
– Puhutaan sellaisesta potilasryhmästä, jolle terveys dialyysihoidon yhteydessä on äärimmäisen tärkeää, kertoo Heikkilä.
Osa dialyysihoitoa saavista potilaista toteuttaa hoidon omassa kodissaan. Tätä varten tiloista löytyy koulutushuone, jossa potilasta ohjeistetaan omahoidossa. Aiemmin koulutustila ja eristyshuone toimivat samassa huoneessa. Huoneen jakaminen jää uusien tilojen myötä historiaan ja potilaalle suunnattu yksilöllinen hoito toteutuu entistä paremmin.
Dialyysihoidot ovat pitkäkestoisia ja potilaat viettävät kerralla hoidoissa useita tunteja, joten myös omatoimisuuden ja viihtyvyyden lisääminen ovat tärkeitä parannuksia.
– Jokaiselle potilaalle tulee käyttöön oma tabletti ja kuulokkeet. Tämä tulee varmasti lisäämään viihtyvyyttä verrattuna aiempaan, jolloin potilaiden käytössä on ollut yksi televisio ja kaukosäädin, kertoo muuttovastaavana toimiva sairaanhoitaja Susanna Kaaro.
Eniten ylistyksiä keräävät kuitenkin oma sisäänkäynti ulkokautta ja parkkialue. Potilaat saapuvat hoitoon usein kulkuneuvolla ja apuvälineiden kanssa, joten oma sisäänkäynti helpottaa saapumista. Aiemmin potilaat ovat kulkeneet lastensairaalan pääoven kautta.
– Oma sisäänkäynti on hieno juttu. Potilas saapuu suoraan oikeaan yksikköön näkemättä muuta sairaalaa tai muita potilaita. Ehkä potilaat tulevat positiivisemmalla mielellä hoitoon, tuumaa tiiminvetäjänä toimiva sairaanhoitaja Seija Paavilainen.
Myös ammattilaisten näkökulmasta uudet tilat tuovat mukanaan monia parannuksia ja lisäävät viihtyvyyttä työajan käyttöä ajatellen. Uusissa tiloissa aloittaa lääketyöntekijä, ja tarvittaessa paikalle voidaan kutsua myös farmaseutti. Lisäksi tiloihin saadaan logistiikkapalveluita. Hoitajien varsinainen työ tulee siis keskittymään entistä enemmän itse potilastyöhön.
Osastonylilääkäri Päivi Schenk kertoo, että uudet tilat ovat tuoneet mukanaan myös paljon suunnittelua.
– Uudet tilat ovat entisiin verrattuna todella erilaiset, mikä on vaatinut suunnittelua monen asian osalta. Samalla olemme pyrkineet uudistamaan myös toimintatapoja, Schenk sanoo.
Raskaasta muuttoponnistuksesta huolimatta tunnelmat ovat odottavat. Palveluesihenkilö Janica Bäckmanin mukaan ainutlaatuinen tilaisuus toiminnan ja oman työn kehittämiseen on otettu hyvin vastaan.
– Työntekijät ovat suhtautuneet muuttoon odottavin mielin ja toiminnan kehittämiseen innostuneesti. Tiiviimpi yhteistyö eri toimijoiden kanssa ja vuorovastaava-malli ovat esimerkkejä entistä tehokkaammista toimintatavoistamme yksikössämme, Bäckman kertoo.
Dialyysihoidot lisääntyneet Kymenlaaksossa
Kymenlaakson keskussairaalassa on paikka 22 dialyysipotilaalle, lisäksi yhdelle kotipotilaalle löytyy tila koulutushuoneessa. Potilaat käyvät keskimäärin kolmesti viikossa dialyysihoidoissa ja yksi hoito kestää noin neljä tuntia. Dialyysihoidossa puhdistetaan elimistön kuona-aineet ja ylimääräiset nesteet.
Hoitokertaan sisältyy myös ohjausta ja neuvontaa liittyen ravitsemukseen ja liikuntaan. Omilla valinnoillaan potilaat pystyvät vaikuttamaan paljon hyvinvointiinsa.
Yleisimpiä syitä munuaisen vajaatoiminnalle ovat diabetes ja verenpainetauti.
– Potilaiden määrä on lisääntynyt väestön ikääntyessä ja diabetespotilaiden määrän kasvaessa, kertoo Schenk.
– Tavoitteenamme on lisätä dialyysin kotihoitoja, sillä siitä on potilaille sekä inhimillistä että ennusteellistakin hyötyä.
Vuonna 2023 Kymenlaaksossa tehtiin yhteensä reilut 8000 dialyysia. Tänä vuonna arvioidaan dialyyseja olevan noin 500 enemmän. Munuaisten vajaatoimintaa sairastaa noin 10 prosenttia Suomen väestöstä.
Muutto vaikuttaa olennaisesti dialyysiin kulkemiseen
Dialyysiyksikön muutto lastensairaalasta sairaalan länsipuolelle vaikuttaa olennaisesti dialyysiin kulkemiseen. Perjantaista 13.12.2024 lähtien dialyysiin kuljetaan omasta sisäänkäynnistään, joka sijaitsee sairaalan länsipuolella. Potilaat eivät pääse kulkemaan uuteen dialyysiyksikköön sairaalan muiden sisäänkäyntien kautta.
Sekä yksityisautojen että taksien ajoreitti yksikköön kulkee Paatelantien kautta. Sisäänkäynnin yhteyteen on varattu esteettömiä parkkipaikkoja dialyysissä asioiville muun parkkitilan lisäksi. Uusi sijainti helpottaa yksikköön kulkua, sillä potilaat saapuvat hoitoon usein autolla ja apuvälineiden kanssa.