Diabeteshoitajana Kymenlaakson keskussairaalassa
Diabeteshoitajien työhön kuuluu diabetespotilaiden ohjaus, neuvonta, opettaminen ja tukeminen arjessa. Valtakunnallista diabetespäivää vietetään tänään 14.11.2024.
Niina Huttunen ja Maarit Liljander ovat molemmat koulutukseltaan sairaanhoitajia ja he työskentelevät diabeteshoitajina Kymenlaakson keskussairaalan sisätautien poliklinikalla. Huttunen on työskennellyt diabeteshoitajana lähes kaksikymmentä vuotta, joista viimeiset kymmenen keskussairaalassa. Liljander taas on tehnyt työtä kymmenen vuotta diabeteshoitajana Kouvolassa. Tällä hetkellä hän toimii keskussairaalassa vanhempainvapaan sijaisena.
Diabeteshoitajien työpäivät ovat vaihtelevia ja monipuolisia. Työhön kuuluu diabetespotilaiden ohjaus, neuvonta, opettaminen ja tukeminen arjessa. He myös neuvovat potilaiden omaisia ja lähipiiriä sekä vastaavat muiden ammattilaisten konsultaatiokysymyksiin ja kouluttavat heitä.
– Parasta työssä on erilaisten potilaiden kohtaaminen, ohjaaminen ja positiivinen palaute potilailta sekä muilta ammattilaisilta, kertoo Liljander.
Diabeteshoitajien työkuvaan sisältyy myös keskussairaalan osastolla olevien potilaiden diabetesohjaus. Lisäksi he kuuluvat hyvinvointialueen diabetestyöryhmään, joka järjestää säännöllisesti alueellista koulutusta ammattilaisille.
– Diabeteslääkkeet, seurantalaitteet, ohjelmistot ja välineet uudistuvat ja kehittyvät nopeasti, joten diabeteshoitajan on oltava ajan tasalla uudistuksissa. Jatkuva kouluttautuminen on tärkeää, jotta hoito pysyy korkeatasoisena ja ajantasaisena, jatkaa Huttunen.
Työ ja arki diabeteksen parissa on vaihtelevaa ja monipuolista
Kymenlaakson keskussairaalan sisätautien poliklinikalla hoidetaan monia erikoisaloja, kuten yleissisätauteja, vatsaelinsairauksia, munuaissairauksia, verisairauksia, reumasairauksia ja sisäeritysrauhasten sairauksia, joihin myös diabetes kuuluu. Poliklinikalla työskentelee yhteensä kymmenen eri erikoisalojen hoitajaa, joista kaksi on diabeteshoitajia.
Tyypin 1 diabeetikot siirtyvät 16 vuotta täytettyään hoidon seurantaan sisätautien poliklinikalle keskussairaalaan Kotkaan tai Ratamokeskukseen Kouvolaan. Raskauden aikana tyypin 1 ja 2 diabeteksen hoidon seuranta tehdään myös erikoissairaanhoidossa. Potilaat käyvät vastaanotoilla yksilöllisesti 1-6 kuukauden välein, ja hoidon tavoitteena on saavuttaa hyvä hoitotasapaino.
Diabeteksen hoitotasoa seurataan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansallisen diabeteslaaturekisterin kautta. Vuoden 2023 tuloksista selvisi, että tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainot olivat Kymenlaaksossa Suomen parhaimmistoa, mutta tyypin 1 diabeteksen hoitotulokset keskinkertaista tasoa.
– Tuloksien perusteella Kymenlaaksossa valittiin vuoden 2024 painopisteeksi kolesterolin hoito, kertoo Huttunen.