Hyvinvointialueen palvelurakenne ja palveluverkko uudistuvat
Kymenlaakson hyvinvointialueen aluehallitus päätti 16.12. kokouksessaan Miehikkälän, Elimäen ja Jaalan terveysasemien toiminnan lakkauttamisesta. Samalla hallitus sai tuoreen katsauksen hyvinvointialueen digitaalisten, liikkuvien ja fyysisten palvelujen muodostaman kokonaispalveluverkon kehittämisestä.
Hallituksen päätöksellä terveysasemien määrää vähennetään vuoden 2025 alusta kolmella. Lakkautettavista asemista Miehikkälän terveysasema on ollut rajatusti käytössä ja sen toiminta päättyy helmikuun aikana. Elimäen ja Jaalan terveysasemat ovat olleet henkilöstötilanteen takia suljettuina huhtikuun lopusta lähtien eikä näitä tulla enää avaamaan. Miehikkälän sekä Jaalan ja Elimäen alueen asukkaat, kuten kaikki muutkin kymenlaaksolaiset, voivat asioida millä tahansa Kymenlaakson hyvinvointialueen terveysasemalla.
– Terveysasemaverkoston uudistaminen on keskeisessä roolissa, jotta pystymme tuottamaan kymenlaaksolaisille asianmukaiset terveysasemapalvelut ja turvaamaan henkilöstön riittävyyden toimipisteissämme myös tulevaisuudessa. Samalla fyysisen palveluverkon tarkastelu on osa laajempaa palvelurakenteen uudistamista, jossa fyysisten toimipisteiden palvelut, liikkuvat palvelut ja digitaaliset palvelut muodostavat yhteen sovitetun toimivan kokonaisuuden, terveyden ja sairaanhoidon palvelujen toimialajohtaja Tuula Rajaniemi sanoo.
Digitaaliset palvelut vahvistuvat – Oma Kymenlaakso -palvelu käyttöön tammikuussa
Kymenlaakson hyvinvointialueella otetaan tammikuussa 2025 käyttöön Oma Kymenlaakso -palvelu, joka korvaa vielä käytössä olevia erilaisia digitaalisia palveluja. Oma Kymenlaakso -palvelun myötä digitaalisia palveluja voidaan kehittää entistä helpommiksi ja sujuvimmiksi alueen asukkaille. Oma Kymenlaakso -palvelu, terveysasemien ja erikoissairaanhoidon vastaanotot ja asukkaiden luokse jalkautuvat palvelut muodostavat yhdessä toimivan ja kattavan palveluverkon.
Digitaalisissa palveluissa haetaan merkittävää kasvua alusta alkaen ja tavoitteena on, että vuoden 2025 loppuun mennessä Oma Kymenlaakso -palvelulla on 48 000 käyttäjää ja kaikista asioinneista digitaalisesti hoidetaan 30 prosenttia.
Hyvinvointialue tekee tiivistä yhteistyötä alueen kuntien ja muiden toimijoiden kanssa myös digituen ja digitaalisen käytön tukemiseksi ja tätä vahvistetaan myös tulevina vuosina. Muiden muassa hyvinvointialueen ikääntyneiden neuvolapalvelu eli IkäVinkki-palvelu antaa ohjausta ja neuvontaa digitaalisissa palveluissa.
Liikkuvat palvelut pääosin vakiintuneita – uutena tulossa liikkuva näytteenottopalvelu
Hyvinvointialueen vakiintuneita liikkuvia, pääasiassa kotiin tuotavia palveluja ovat muun muassa ensihoidon, ensihoidon ensivasteyksikön (Eva-yksikön), kotisairaalan ja kotihoidon palvelut, joiden toiminta kattaa koko hyvinvointialueen. Näiden toimintaa kehitetään jatkuvasti ja kehittämisessä hyödynnetään myös mahdollisuuksien mukaan uusia teknologiaratkaisuja.
Uutena on tulossa näytteenotto liikkuvana lähipalveluna, joka käynnistyy kevään aikana. Tarkemmat suunnitelmat tehdään alkuvuoden aikana ja palvelun käytöstä tiedotetaan enemmän suunnitelmien tarkennettua.
Palvelurakenteen ja palveluverkon uudistaminen osa tuottavuusohjelmaa
Palvelurakenteen ja palveluverkon uudistaminen on osa hyvinvointialueen tuottavuusohjelmaa, jossa tavoitteena on panostaa liikkuviin, kotiin vietäviin ja etäpalveluihin sekä tiivistää kiinteää palveluverkkoa. Osana palvelurakenteen kehittämistä vahvistetaan myös digitaalisten palveluiden tarjontaa ja laajuutta.