Siirry sisältöön

Terveyssosiaalityöntekijät ovat sosiaalialan ammattilaisia terveydenhuollossa. Kymenlaaksossa terveyssosiaalityöntekijät ja -sosiaaliohjaajat työskentelevät sairaaloiden osastoilla ja poliklinikoilla, jossa he neuvovat asiakkaita erilaisissa sairauden, vamman tai vammautumisen aiheuttamissa ongelmissa ja sosiaaliturvaan ja sosiaalipalveluihin liittyvissä asioissa.  

Terveyssosiaalityöntekijät tarjoavat psykososiaalista tukea ja käytännön apua 

Terveyssosiaalityöntekijät osallistuvat kuntoutuksen suunnitteluun osana hoitotiimiä ja koordinoivat asiakkaan tarvitsemia palveluita. Potilas voi pyytää itse sosiaalityöntekijän tapaamista, mutta tapaamista voi ehdottaa myös esimerkiksi osaston lääkäri tai hoitaja.  

Terveyssosiaalityön ammattilaiset tekevät yhteistyötä laajasti eri verkostojen kesken sekä läheisten ja omaisten kanssa. Kymenlaakson keskussairaalan terveyssosiaalityöntekijä Sari Terkin mukaan asiakkaan luvalla ja pyynnöstä terveyssosiaalityöntekijä voi selvittää erilaisia asioita asiakkaan puolesta ja tehdä hyvin konkreettisiakin asioita asiakkaan hyväksi.  

–  Autamme kaikessa, missä vain pystymme. Meillä on potilaskäyttöön tarkoitettuja läppäreitä ja tabletteja, joita asiakkaat voivat käyttää esimerkiksi laskujen maksamiseen. Autamme erilaisten hakemusten täyttämisessä ja soitamme myös potilaan puolesta tai yhdessä hänen kanssaan eri palveluihin. Olemme apuna, jos asiakkaan tarvitsee siirtää esimerkiksi laskujen eräpäivää tai etsimme asiakkaan kanssa yhdessä hänelle tarvittaessa ruokapalvelu- tai siivousyritystä, Terkki sanoo. 

Terkki tietää, että sairastaminen ei ole halpaa. Terveydenhuollon maksujen lisäksi maksettavaa kertyy mahdollisesti lääkekustannuksista, liikkumisesta ja muista palveluista. 

– Sairaalassa monen asiakkaan kanssa käymme läpi maksuihin, maksukattoon ja sosiaalipalveluun ja -etuuksiin liittyviä asioita. Käyn asiakkaan kanssa läpi, minkälainen lasku terveydenhoidosta on tulossa ja kysyn, miten asiakas maksujen kanssa pärjää – onko tarpeen hakea esimerkiksi toimeentuloa tai tarvitseeko laskujen maksamiseen tehdä maksujärjestelyjä, Terkki sanoo. 

Terkin mukaan usein jo pelkkä tietoisuus siitä, mitä vaihtoehtoja asiakkaan auttamiseksi on olemassa, voi rauhoittaa tilannetta. 

– Kun ihminen saa myös psykososiaalista tukea ja esimerkiksi toimeentuloon tai taloudelliseen tilanteeseen liittyvät asiat kuntoon, on sillä merkitystä myös fyysiseen kuntoutumiseen, Terkki sanoo. 

Terveyssosiaalityö huomioi ihmisen kokonaistilanteen 

Terveyssosiaalityöntekijä käy usein asiakkaan kanssa läpi sairauteen tai vammautumiseen liittyvää historiaa. Se kuuluu osana psykososiaaliseen tukeen ja tervehtymiseen. 

– Tärkein työväline on korvat. Esimerkiksi kirurgian osastolla keskustellaan usein ensin sairastamisesta tai tehdystä toimenpiteestä ja siitä siirrytään luontevasti sosiaalityön kysymyksiin, Terkki kertoo.  

Sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat antavat apua ja tukea asiakkaan muuttuneen elämäntilanteen selvittelyyn.  

– Terveyssosiaalityössä huomioimme ihmisen elämäntilanteen. Sairastuminen tai onnettomuus voi keikauttaa ihmisen elämän raiteiltaan, mutta meidän tehtävänämme on muistuttaa ja huomioida, että sairaus tai vamma ei ole ihmisen koko elämä, Terkki sanoo. 

– Kun ihminen sairastuu tai vammautuu, oli kyse sitten äkillisestä sairastumisesta tai vammautumisesta tai pitkäaikaissairaudesta, nousee esiin paljon kysymyksiä: Miten kuntoudun? Pystynkö käymään töissä tai opiskelemaan? Miten perhe jaksaa? Käymme asiakkaan kanssa raskaita, joskus koko loppuelämää koskevia keskusteluja. 

Terveyssosiaalityöntekijän tehtävänä on kertoa asiakkaalle erilaisista vaihtoehdoista. 

– Asiakas on aina kuitenkin oman tilanteensa asiantuntija ja sitä tietoa meidän on kunnioitettava. Jos asiakas on oikeustoimikelpoinen, hän päättää itse omista asioistaan, vaikka terveydenhuollon ammattilaiset tai omaiset olisivat toista mieltä. Väkisin emme voi auttaa, Terkki muistuttaa.

Takaisin ylös