Siirry sisältöön

Kymenlaakson ensihoidosta ja terveydenhuollon ympärivuorokautisesta päivystyksestä vastaavissa hyvinvointialueen akuuttipalveluissa Meripäivät otetaan vastaan lisäämällä henkilöstöresursseja.

– Kun kansa kokoontuu yhdessä juhlimaan, kasvavat myös pienten tapaturmien määrät. Mikäli sää on heinäkuisen helteinen, työllistävät akuuttipalveluita lisäksi lämpöuupumiset, ensihoidon toimintayksikön päällikkö Janne Wall toteaa.

Myös festivaalin ajaksi lisääntyvä alkoholin käyttö tuo oman mausteensa tehtäviin.

Kotkansaarella partiota pitää myös edellisen vuoden Meripäivillä ensimmäistä kertaa nähty ensihoidon polkupyöräyksikkö. Polkupyöräyksikössä partioi ensihoitajasta ja pelastajasta koostuva työpari.

– Ensihoitopyörät saivat meripäivävierailta viime vuonna erinomaisen vastaanoton. Myös työvuoroja polkeneet työntekijät kokivat uuden työskentelytavan mieluisana vaihteluna ja hyödyllisenä nimenomaan tällaisessa isossa yleisötapahtumassa, Wall kertoo.

Pyöräpartiot ovat Meripäivien jälkeen seuraavan kerran käytössä Kouvolassa elokuun alussa järjestettävien Kuninkuusravien aikaan.

Hyvinvointialueen akuuttipalvelut ovat osa Meripäivien kokonaisterveysturvallisuutta. Kotkansaarella on tarjolla myös Suomen Punaisen Ristin ja tapahtuman järjestäjän omia ensiapupalveluita. Pienissä tapaturmissa festivaalikävijöitä neuvotaan olemaan yhteydessä kehen tahansa ensiapu- tai turvallisuushenkilöön. Mikäli harkitaan lähtöä sairaalan päivystykseen, suositellaan olemaan ensin yhteydessä Päivystysapuun soittamalla p. 116 117. Hätätilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112.

Pelastuslaitos valvoo maalla ja merellä

Kymenlaakson pelastuslaitos on tapahtuman suunnitteluvaiheesta lähtien tehnyt tiivistä yhteistyötä järjestäjän ja muiden viranomaisten kanssa Meripäivien turvallisuuden varmistamiseksi. Akuuttipalveluiden tapaan myös pelastuslaitos on kasvattanut resurssejaan tapahtuman ajaksi. Valvontaa suoritetaan ennen tapahtumaa ja sen aikana. Perjantain ja lauantain aikana lähivesialueella toimii erillinen meripartio.

– Vuosittain on yksittäisiä Meripäiviin liittyviä tehtäviä, jotka kohdentuvat suoraan pelastustoimelle. Todennäköisimpiä tehtäviä ovat pienet vahingontorjuntatehtävät, pienet ilkivaltaiset tulipalot sekä ihmisten pelastaminen vedestä, Kymenlaakson pelastuslaitoksen vt. pelastuspäällikkö Jesse Teikari kertoo.

Pelastuslaitos on lisäksi mukana turvaamassa keskiviikkona järjestettävää Meripäivien perinteistä avajaisparaatia. Paraatin aikaista varautumisastetta on nostettu pelastusyksiköiden ennakoivalla miehityksellä ja sijoittelulla.

– Pelastuslaitoksen puolesta toivotan mukavia ja turvallisia Meripäiviä. Pitäkää kanssajuhlijoista huolta ja muistakaa juoda lämpöisellä säällä runsaasti vettä, Teikari sanoo.

Lastensuojeluilmoitukset lisääntyvät suurten kokoontumisten aikaan

Myös hyvinvointialueen sosiaalipalveluissa ollaan valmistauduttu siihen, että yleisötapahtuma tuottaa tavallista enemmän tehtäviä. Ympärivuorokautinen sosiaali- ja kriisipäivystys on ollut mukana tapahtuman suunnitteluvaiheessa ja varmistanut tarvittavat resurssit tapahtumaa varten. Lastensuojelussa odotetaan tapahtuman kasvattavan tilapäisesti lastensuojeluilmoitusten määrää.

Tehdyt lastensuojeluilmoitukset otetaan viipymättä käsittelyyn virka-aikaisessa lastensuojelun päivystyksessä. Lastensuojelua työllistävät erityisesti päihtyneet nuoret, joiden vanhempia ei pystytä tavoittamaan. Sosiaalipalveluista toivotaan, että vanhemmat ovat valppaina lastensa menojen suhteen suurtapahtuman aikana.

– Olkaa kiinnostuneita nuorenne menemisestä. Jutelkaa siitä, missä nuori liikkuu ja mitä hän tekee, johtava sosiaalityöntekijä Anne-Marie Terämä toivoo.

Terämällä on teinien vanhemmille myös käytännön neuvo.

– Jos puhelin soi, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun, sillä soittaja voi olla viranomainen. Koskaan ei voi tietää, mitä nuorelle on saattanut tapahtua.

Takaisin ylös