Kymenlaakson hyvinvointialueelta odotetaan määrätietoisia toimia peruspalvelujen uudistamiseen, digitaalisten palvelujen kasvattamiseen ja talouden tasapainottamiseen
Hyvinvointialueiden lakisääteiset ohjausneuvottelut käytiin Kymenlaakson hyvinvointialueen osalta 27.11.2024. Valtion ohjauksesta vastaavat valtiovarainministeriö, sisäministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ja kukin hyvinvointialue käyvät vuosittain ohjausneuvottelut, joissa tarkastellaan alueen toimintaa ja taloutta kokonaisuutena.
Kymenlaaksolle neuvottelut toivat tavoitteeksi määrätietoisen palvelurakenteen muutoksen ja digitaalisuuden lisäämisen sekä odotetusti myös talouden tasapainottamisen. Ministeriöt antoivat Kymenlaaksolle tunnustusta siitä, että alueella kehittämistä ja muutosta tehdään pitkällä tähtäimellä. Samoin kiitoksia sai se, että pian avattava Oma Kymenlaakso -palvelu on osa olemassa olevaa kokonaisuutta eikä irrallinen osa.
– Olemme talousraportoinneissa tuoneet esille, että taloudellisissa tavoitteissa ei toistaiseksi ole onnistuttu, joten valtion ohjaus talouden tasapainottamiseksi ei ollut mikään yllätys. Osasimme odottaa sitä ja toki olemme samaa mieltä, että talous tulee saada kuntoon, toteaa hyvinvointialuejohtaja Harri Hagman.
– Aikataulun koemme kuitenkin ongelmaksi. Nykyisessä aikataulussa talouden tasapainottaminen alijäämien kattamisen osalta on lähes mahdoton saavuttaa täysimääräisesti toiminnan uudistamisen ja kehittämisen keinoin. Vaikka tästä myös valtion suuntaan viestimme itse ja yhdessä muiden hyvinvointialueiden kanssa, niin selväksi on käynyt, ettei aikataulua olla valtion toimesta muuttamassa.
Hyvinvointialuejohtaja Hagman oli tyytyväinen neuvottelujen luonteeseen ja henkeen, vaikka talousmittarit aiheuttivat huolta molemmin puolin. Ministeriöille saatiin hyvin avattua keskeisiä toimia ja myös toimenpidesuositusten osalta pystyttiin osoittamaan, että työtä näiden eteen on jo tehty.
– Digitaalisen palvelun kasvattamisen, perusterveydenhuollon toimintamallien uudistamisen ja asumispalvelujen kehittämisen osalta saimme tuotua uutta tietoa jo neuvottelupöytään. Samoin henkilöstön veto- ja pitovoiman parantumisesta. Tietysti toimenpidesuositukset on otettava vakavasti ja työtä niiden eteen tehostettava kuten myös tulosten mittarointia.
Tarkempi arvio hyvinvointialueen sote-palvelujen järjestämisestä vuonna 2024 annetaan alkuvuonna 2025 julkistettavassa ”STM:n selvitys hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 2024”.
Ministeriöiden suositukset Kymenlaakson hyvinvointialueelle
- Alueen on määrätietoisesti jatkettava toimenpiteitä erityisesti ennaltaehkäisevien ja peruspalveluiden uudistamisesta sekä talouden tasapainottamisesta. Erityisesti on keskityttävä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen parantamiseen.
- Alueen on määrätietoisesti jatkettava digitaalisten palvelujen käyttöä kaikissa palveluketjuissa.
- Alueen on konkretisoitava henkilöstöohjelmaa veto- ja pitovoiman parantamiseksi sekä oman palvelutuotannon lisäämiseksi.