Siirry sisältöön

Kymenlaakson alueella otettiin viime viikolla käyttöön hyvinvointialueen ja apteekkien välinen vaaratilanteiden raportointimenettely, HaiPro. Kyseessä on tekninen työkalu, joka mahdollistaa lääkitysturvallisuutta vaarantavien tapahtumien raportoinnin apteekkien ja hyvinvointialueen yksiköiden välillä.

HaiPro on terveydenhuollossa yleisesti käytetty vaaratapahtumien raportointityökalu, joka on otettu myös apteekkien käyttöön. Kymenlaakson hyvinvointialue on kahdestoista hyvinvointialue, jossa on sovittu yhteiset toimintamallit lääkehoidon riski- ja poikkeamatilanteiden raportoimiseen apteekkien ja hyvinvointialueen välillä.

HaiPro-järjestelmän kautta voidaan välittää tietoa lääkitykseen liittyvistä riski- ja poikkeamatilanteista. Nyt kun hyvinvointialue ja alueen apteekit käyttävät samaa järjestelmää, välittyy tieto apteekkien ja hyvinvointialueen välillä sujuvasti ja reaaliaikaisesti.  

– Jos jatkossa esimerkiksi apteekissa huomataan, että potilaan reseptissä on virhe, ensin ollaan yhteydessä lääkäriin reseptin korjaamiseksi, jonka jälkeen apteekin henkilökunta tekee tästä kirjauksen HaiPro-järjestelmään. Ilmoitusjärjestelmän avulla tuotetaan uudenlaista turvallisuustietoa, jonka avulla pyritään tunnistamaan poikkeamien juurisyitä ja kehittämään toimintatapoja ja järjestelmiä siten, etteivät vastaavat tilanteet toistuisi, Suomen Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tiina Koskenkorva kertoo. 

–  Kymenlaakson hyvinvointialueella on tarkoitus käsitellä apteekkien tekemiä lääkehoidon vaaratapahtumailmoituksia yksittäisinä tapahtumina, mutta ennen kaikkea myös vaaratapahtumajoukkona. Lääkitysturvallisuuskoordinaattori laatii vaaratapahtumista säännöllisesti yhteenvetoja, joita käsitellään ja analysoidaan yhteistyöryhmissä. Tällä uskomme saavutettavan organisaatiotasoista oppimista lääkitysturvallisuuden edistämisessä, kertoo Kymenlaakson hyvinvointialueen asiakas- ja potilasturvallisuuspäällikkö Petteri Alavahtola.

Aiemmin lääkitykseen liittyvät riskitilanteet ja reseptien poikkeamat ovat jääneet vain farmaseuttien ja yksittäisten lääkäreiden välille. Jatkossa HaiPro-järjestelmän myötä tällaiset riskitilanteet raportoidaan ja hyvinvointialueen yksiköt saavat niistä tiedot käyttöönsä. Näin kehitetään sekä terveydenhuollon että potilaan lääkehoidon turvallisuutta ja sujuvuutta.  

– Riski- ja poikkeamatilanteisiin liittyvät ilmoitukset tehdään aina luottamuksellisesti ja anonyymisti. Tarkoituksena ei ole osoittaa sormella virheen tehnyttä tahoa, vaan jakaa tietoa apteekkien ja hyvinvointialueiden välillä. Mahdollisista potilasturvallisuuteen liittyvistä riskeistä raportoidaan, jotta niistä voitaisiin oppia ja ennaltaehkäistä riskejä tulevaisuudessa, Koskenkorva sanoo.

Takaisin ylös