Siirry sisältöön

Kymenlaakson pelastuslaitoksen henkilöstöä osallistuu Pelastusopiston organisoimaan GFFF-V maastopalomuodostelman valmiussiirtoon Portugalissa 1.-31.8.2024. Maastopalomuodostelma on osa Euroopan Unionin pelastuspalvelumekanismin hätäapureservistä (Voluntary Pool) hälytettäviä suorituskykyjä.

Kymenlaakson hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen mukaisesti pelastuslaitoksella on pelastustoimen kansainväliseen toimintaan koulutettuja asiantuntijoita. Pelastuslaitos toteuttaa tätä toimintaa voimassaolevan lainsäädännön, sopimusten sekä ohjeistuksen mukaisesti. Kymenlaakson pelastuslaitos on mukana vuonna 2021 aloitetussa hankkeessa, jossa viisi Kaakkois-Suomen pelastuslaitosta muodosti kansainvälisiin tehtäviin soveltuvan maastopalomuodostelman ajoneuvoilla (GFFF-V). Muodostelman henkilöiden osaamista voidaan hyödyntää esimerkiksi avun antamisen ja vastaanottamisen toiminnassa (Host Nation Support) sekä jokapäiväisessä työssä kertyneen osaamisen kautta.

Portugalissa elokuussa toteutettavan valmiussiirron tavoitteena on kerryttää lisää osaamista Suomen maastopalomuodostelmalle alkaneeseen seitsemän vuoden valmiuteen. Muodostelma on hälytettävissä Euroopan Unionin alueelle. Valmiussiirto ja kansainvälinen yhteistyö toimivat myös mahdollisuutena oppia muilta ja täten vahvistaa suomalaista maastopalo-osaamista sekä vahvistaa pelastuslaitoksen kykyä vastata monimuotoisiin haasteisiin globaalissa mittakaavassa.

Pelastuslaitoksen työntekijä istuu tietokoneen ääressä.
Valmiussiirtoon valmistautuminen on sisältänyt varusteiden pakkaamisen ja siviilielämän järjestelyiden lisäksi myös hallinnollista työtä.

Valmiussiirtoon osallistuu kymmenen henkilöä Kymenlaakson pelastuslaitokselta

Maastopalomuodostelmaan osallistuva henkilöstö työskentelee Portugalissa kahdella kahden viikon rotaatiolla tukien isäntämaan pelastustoimea vaikeiden maastopalojen sammuttamisessa ja hallitsemisessa. Kokonaisuudessaan valmiussiirtoon osallistuu 48 suomalaista, joista kymmenen on Kymenlaakson pelastuslaitokselta. Kymenlaakson pelastuslaitoksen henkilöstöä on sijoitettu muodostelman johtajan, operaatiopäällikön, joukkueen johtajan, ryhmänjohtajan, pelastajien ja pelastaja-ensihoitajien tehtäviin.

Henkilöstöä tullaan sijoittamaan sekä Trancosoon, joka sijaitsee Guardan piirikunnassa, sekä Santarémin piirissä sijaitsevaan Almeirimiin. Toimintaympäristönä Portugali poikkeaa kotimaastamme lämpötilojen lisäksi esimerkiksi maastonsa suhteen. Erityisesti pohjoisilla alueilla maasto on mäkistä, korkeuseroja on huomattavasti Suomea enemmän ja metsikkö on suurilta osin hoitamatonta. Myös tuulet ovat alueella arvaamattomia, joka vaikuttaa palojen nopeaan leviämiseen.

Kymenlaakson pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Teemu Veneskari toimii toisessa rotaatiossa joukkueenjohtajan (Team Leader) roolissa. Valmistautuminen valmiussiirtoon on jo alkanut esimerkiksi tavaroiden pakkaamisella sekä kohdemaan tapoihin ja tulevan tehtävän riskeihin tutustumalla.

– Varusteiden pakkaamisen ja tarkistamisen lisäksi olen valmistellut hallinnollisia asiakirjoja valmiussiirron muodostelman ja johdon käyttöön. Niistä tärkeimpiä ovat toiminta- ja turvallisuussuunnitelmat.

Valmiussiirron varustelaukun sisältö.
Valmiussiirron varustelaukun sisältö.

Veneskari uskoo, että valmiussiirto tuo hienon kokemuksen lisäksi myös roppakaupalla ideoita tuotavaksi tuliaisina koti-Suomeen.

– Yleisesti pelastustoimen suorituskykyjen ja osaamiseen liittyvien kyvykkyyksien kehittäminen on asia, jota Suomessa tarvitaan tulevaisuudessa. Se, miten esimerkiksi Portugali käyttää robotiikkaa tai digitaalisia ratkaisuja pelastustoimen palvelutuotannossa, kiinnostaa kovasti. Tulen valmiussiirron aikana myös keskittymään Host Nation Support (HNS) toimiin joita voimme soveltaa myös Suomessa, mikäli tulevaisuudessa kohtaamme tilanteen, jossa kansainvälistä apua pyydetään Suomeen.

Lue juttuja maastopalomuodostelmasta Portugalista

Kymenlaakson pelastuslaitos julkaisee verkkosivuillansa artikkeleita Portugalista viikoittain eri työtehtävissä toimivien henkilöiden sanoittamana.

Takaisin ylös