Siirry sisältöön

– Suunnitelman tavoitteena on ehkäistä perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa Kymenlaaksossa ja parantaa alueen asukkaiden turvallisuutta ja hyvinvointia, kertoo Kymenlaakson hyvinvointialueen projektikoordinaattori Olli Mikkonen.

Lähisuhdeväkivallalla tarkoitetaan väkivaltaa, jonka tekijä ja kohde ovat tai ovat olleet keskenään läheisessä suhteessa. Lähisuhdeväkivalta voi kohdistua henkilön nykyiseen tai entiseen kumppaniin, lapseen, lähisukulaiseen tai muuhun läheiseen.

– Lähisuhdeväkivalta on yleistä myös Kymenlaaksossa ja palvelujen käyttäjät toivovat ammattilaisten kysyvän väkivaltakokemuksista. Tällä hetkellä tunnistettuja Kymenlaakson haasteita ovat lähisuhdeväkivallan puheeksi ottaminen, väkivallan tunnistaminen ja kaikkien lähisuhdeväkivallan osapuolten auttaminen ja tarvittaessa ohjaaminen väkivaltatyöhän erikoistuneisiin palveluihin, Mikkonen kiteyttää.

Lähisuhdeväkivalta ja sen seuraukset aiheuttavat inhimillisen kärsimyksen lisäksi muun muassa kustannuksia terveys-, sosiaali- ja oikeuspalveluissa, lisäävät ahdistusoireita ja masennusta eri ikäryhmissä sekä kasvattavat sairauspoissaoloja ja työkyvyttömyyttä. Lisäksi lähisuhdeväkivalta, sen uhka ja seuraukset aiheuttavat ja ylläpitävät päihdeongelmia sekä lisäävät väkivaltaista ja itsetuhoista käyttäytymistä.

Monialaisella yhteistyöllä kohti yhteistä maalia

Monialainen yhteistyö on keskeinen osa toimintasuunnitelmaa. Käytännössä tämä tarkoittaa eri alojen ammattilaisten tiivistä yhteistyötä väkivallan ehkäisemiseksi ja uhrien tukemiseksi. Tätä varten hyvinvointialueelle on perustettu lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmä, joka suunnittelee ja seuraa väkivallan vastaisten toimenpiteiden toteutumista. Tämä työryhmä raportoi säännöllisesti toimenpiteiden vaikutuksista ja haasteista.

– Tilannekuva ja tilastotieto auttavat arvioimaan toimenpiteiden vaikutuksia sekä kohdentamaan toimenpiteitä tarvittaessa uudestaan ja järkevämmin esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin asiakasryhmiin, Mikkonen kertoo.

Tilastotietoa erityisten palveluiden asiakasmääristä kerätään myös muun muassa hyvinvointialueen terveys- ja sosiaalihuollon tilastoista, kuten turvakotipalvelun asiakasmääristä, lastensuojeluilmoituksista ja Seri-tukikeskuksen asiakaskäynneistä sekä järjestöiltä ja sovittelutoimistosta.

– Lähisuhdeväkivallan ehkäisyn toimintasuunnitelma on tärkeä askel kohti turvallisempaa Kymenlaaksoa, toteaa Mikkonen.

Euroopan Unionin logo ja teksti: EU:n rahoittama.
Takaisin ylös