Siirry sisältöön

Vuonna 2023 käyttöön otettu digitaalinen liikuntalähete on sujuvoittanut asiakkaan ohjausta sosiaali- ja terveyspalveluista kuntien liikuntaneuvonnan pariin. Aiemmin ammattilaiset ovat ohjanneet asiakkaita itse ottamaan yhteyttä neuvontaan tai esimerkiksi soittaneet asiakkaan luvalla kunnan liikuntaneuvojalle. Nykyään liikuntalähetteen tekeminen digitaalisesti ja reaaliaikaisesti on mahdollista kaikissa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Liikuntalähetteiden avulla asiakkaiden ohjaaminen kuntien liikuntaneuvontaan toteutuu yhdenmukaisesti ja tietoturvallisesti koko Kymenlaakson alueella.

– Digitaalinen liikuntalähete on sote-ammattilaisten ja kuntien liikuntaneuvojien pitkäjänteisen kehittämisyhteistyön tulos, kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö Sanna Koste.

Digitaalinen liikuntalähete on otettu hyvin vastaan. Syyskuusta 2023 alkaen lähetteitä on kirjoitettu yli 1200 kappaletta, joista yli 1100 on kirjoitettu vuosien 2024 ja 2025 aikana. Kosten mukaan liikuntalähetteen suosio perustuu osittain ammattilaisten yhteistyöhön ja asiakkaiden tavoitettavuuteen.

– Liikuntalähetteiden kirjaamiskäytänteet ovat ottaneet suuria harppauksia eteenpäin. Samalla toteutuu liikuntaläheteyhteistyön perimmäinen tarkoitus, eli se tarjoaa terveytensä kannalta liian vähän liikkuville asiakkaalle yksilöllistä tukea ja ohjausta liikunnallisemman elämäntavan löytämiseksi ja siten auttaa parantamaan terveyttä ja hyvinvointia.

Erityisliikunnanohjaaja Johanna Partanen Kouvolan kaupungilta kertoo, että yleisimpiä syitä liikuntaneuvontaan lähettämiseen ovat terveyden kannalta liian vähäinen liikkuminen, liikuntaryhmiin ohjautuminen, painonhallinta ja -pudotus sekä liikunnan toteuttaminen tilanteissa, joissa asiakkaalla on toimintakyvyn rajoituksia sairauden tai vamman vuoksi.

– Liikuntalähetteen ehdottomasti yksi parhaita puolia on se, että lähetteen kautta palvelumme pariin ohjautuu juuri niitä henkilöitä, joita varten liikuntaneuvonta on eli terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia. Muutoin suurin osa tästä joukosta ei todennäköisesti hakeutuisi palvelujemme pariin.

Liikuntaneuvonta tukee yksilöllisesti ja monipuolisesti – muutoksen avaimet löytyvät omasta motivaatiosta

Asiakasmäärän kasvaessa liikuntaneuvonnassa on otettu käyttöön yksilötapaamisten ohella yhteinen aloitustapaaminen, jossa asiakkaat saavat tietopaketin terveyttä edistävästä liikunnasta, kaupungin liikuntapalveluista ja liikuntamahdollisuuksista. Tapaamisen jälkeen asiakkaat voivat varata itsellensä henkilökohtaisen ajan.

– Yhteisellä alkutapaamisella pystymme suhteellisen nopealla aikataululla tavoittamaan kaikki asiakkaat. Yksilötapaamisilla liikuntaneuvontaa toteutetaan asiakaslähtöisesti jokaisen henkilökohtaisiin tarpeisiin vastaten. Yksilötapaamiskertoja on keskimäärin yhdestä neljään.

Liikuntaneuvoja Johanna Partanen
Liikuntaneuvoja Johanna Partanen Kouvolan kaupungilta uskoo, että liikuntaneuvonnasta on hyötyä heille, jotka ovat motivoituneita ja hyödyntävät liikuntaneuvonnan mahdollisuuksia monipuolisesti.

Asiakkaat ovat saaneet liikuntaneuvonnasta apua moneen tilanteeseen. Joillekin tapaaminen on antanut konkreettisia työkaluja liikunnan lisäämiseen, toisille neuvonta on madaltanut kynnystä liikkumisen aloittamiseen.

– Esimerkiksi kuntosaliopastus tai mieleisen ryhmäliikunnan löytäminen on antanut varmuutta ja motivaatiota. Erilaisista liikuntaa edistävistä toimenpiteistä, kuten erityisryhmien uinti- ja kuntosalikortista, kertominen on madaltanut monen kynnystä aloittaa liikkuminen, Partanen kertoo.

Partanen toteaa, että nimestään huolimatta liikuntaneuvonnassa ei ole kyse pelkästään liikunnasta, vaikka se onkin keskiössä.

– Liikuntaneuvonta ei ole aina automaattisesti liikunnan lisäämistä, vaan varsinkin työikäisten kohdalla on paljon myös uupuneita, jotka hyötyvät palauttavista keinoista kuten rentoutuksesta, hengitysharjoituksista ja lempeästä liikkumisesta. Neuvonnassa huomioidaan myös elintavat kokonaisvaltaisesti.

Partanen korostaa, että halu muutokseen lähtee aina lopulta asiakkaasta itsestään.

– Liikuntaneuvoja voi herätellä, lisätä ja vahvistaa asiakkaan motivaatiota, mutta muutokseen vaaditaan aina myös asiakkaan oma tahto.

Partanen uskoo, että asiakkaat, joilla on motivaatiota ja jotka hyödyntävät liikuntaneuvonnan mahdollisuuksia monipuolisesti, ovat kokeneet liikuntaneuvonnan hyödylliseksi.

– Moni on ihmetellyt, kuinka hyvää palvelua liikuntaneuvonnan kautta saa ja vieläpä maksutta.

Miten voin saada liikuntalähetteen?

Kaikki sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaiset voivat tehdä liikuntalähetteitä. Voit pyytää liikuntalähetettä vastaanoton yhteydessä. Lähetteen kirjoittamiseen tarvitaan aina asiakkaan suostumus. Liikuntaneuvontaa tarjotaan kaikissa Kymenlaakson kunnissa.

Liikuntalähetettä voi pyytää esimerkiksi seuraavista syistä:

  • Oma kiinnostus elintapoja kohtaan​
  • Liikkumattomuus​
  • Ylipaino​
  • Diabetesriski tai tyypin 2 diabetes​
  • Tuki- ja liikuntaelinoireet​
  • Korkea verenpaine​
  • Mielenhyvinvoinnin haasteet​
  • Työttömyys 
Takaisin ylös