Modernit syöpätautien poliklinikan tilat tuovat yhteen henkilöstön ja asiakkaat
Kymenlaakson keskussairaalan syöpätautien yksikössä tarjotaan edistyksellistä ja näyttöön perustuvaa syöpien hoitoa, vaalien elämänlaatua. Loppuvuodesta 2024 on entistä enemmän aihetta iloon, kun poliklinikka saa joulukuun alussa käyttöönsä uudet ja modernit vastaanottotilat.
Syöpätautien poliklinikan vastaanottotiloissa tavataan asiakkaita vaikeiden asioiden äärellä esimerkiksi syöpäsairauksien ensi- ja kontrollikäynneissä.
– Poliklinikka vastaa Kymenlaakson alueella ulkoisesta sädehoidosta, kilpirauhassyöpäpotilaiden radiojodihoidoista sekä yli 16-vuotiaiden potilaiden kiinteiden kasvainten lääkehoidosta pois lukien keuhko- ja gynekologiset syövät. Lymfoomista vastuullamme on Hodgkinin lymfoomat, kertoo syöpätautien ylilääkäri Anneli Sainast.
Jokaisen potilaan kohdalla tavoitteena on mahdollisimman hyvä ja monipuolisesti potilaan tarpeet huomioiva hoito. Tutkimukset ja hoito räätälöidään moniammatillisissa tiimeissä yksilöllisesti, elämänlaatua vaalien. Keskussairaalan syöpätautien tiimillä on laajaa osaamista syöpien hoidossa.
– Tämänkin vuoden keskussairaaloiden vertailuanalyysin tulosten mukaan Kymenlaakson syöpätautien yksikössä annetaan kustannustehokkainta näyttöön perustuvaa hoitoa hoitosuositusten mukaisesti. Jonoja meillä ei ole. Tarjoamme edistyksellistä näyttöön perustuvaa syövän hoitoa jo nyt, Anneli Sainast iloitsee.
Uudet vastaanottotilat mahdollistavat entistä paremman hoidon
Loppuvuosi tuo Kymenlaakson syöpätautien hoitoon kauan toivottuja muutoksia. Keskussairaalalla on käynnissä mittava perusparannushanke, ja syöpätautien poliklinikka on ensimmäisten joukossa aloittamassa toimintaansa uusituissa tiloissa. Ensimmäiset potilaat otetaan vastaan uusissa tiloissa 2.12.2024.
Upouudet, perusparannetut ja yhteiset vastaanottotilat sijaitsevat sairaalan pohjakerroksessa. Jatkossa syöpäpotilaat otetaan vastaan samoissa tiloissa pois lukien lapsipotilaat, jotka otetaan vastaan entiseen tapaan lastensairaalassa. Tähän asti toiminnot ovat sijainneet hajautetusti sairaalan eri osissa, mutta pian ovet avautuvat yhteiseen peruskorjattuun tilaan.
Uudet tilat mahdollistavat hoitajien, lääkäreiden ja sihteerien työskentelyn samojen käytävien äärellä, mikä vähentää askelmäärää niin henkilökunnalta kuin asiakkailta. Myös yhteistyö sädehoitoyksikön kanssa helpottaa, sillä heidän tilansa sijaitsevat syöpätautien poliklinikan vieressä.
– On hienoa, että koko henkilöstö on jo muuttoprosessin varhaisessa vaiheessa päässyt käymään yhdessä läpi muuttuvia asioita, toteaa syöpätautien poliklinikan muuttovastaava, sairaanhoitaja Elisa Paananen.
Hoitoprosesseja ja tiloja kehitetään asiakkaita varten
Muuton yhteydessä myös henkilöstön toimintamalleja on hiottu ja uusissa tiloissa toimimista harjoiteltu. Yhteisen uuden vastaanottotilan toivotaan helpottavan asiakkaiden psykologista taakkaa, sillä käynnit ovat henkisesti raskaita. Myös tutut hoitajat ja lääkärit lisäävät turvallisuuden tunnetta.
– Prosesseja kehitetään, jotta henkilöstön yhdessä toimiminen olisi mahdollisimman sujuvaa ja helppoa. Pienessä yksikössä moni asia on hoitunut oman työn ohessa, mutta jatkossa kaikki pääsevät keskittymään omaan työhönsä, kertoo ylihoitaja Anne Heikkilä.
Lähitulevaisuuden suurimmat uudistukset kohdistuvat rintasyövän hoitoon ja seurantaan.
– Maakunnan rintasyövän seuranta keskitetään syöpätautien rintahoitajille ja potilailta paljon kiitosta saanut rintasyövän digitaalinen hoitopolku tulee jatkumaan myös seurannan osalta, Anneli Sainast toteaa.
Jatkossa rintasyövän kontrollikäynnit hoituvat tutussa paikassa sairaanhoitajan vastaanotolla, kun aikaisemmin potilas lähetettiin kontrolliin terveyskeskuksen lääkärille. Malli on haettu Meilahden siltasairaalasta Helsingistä ja se on käytössä myös suurimassa osassa hyvinvointialueita.
– Pääsemme hyödyntämään sairaanhoitajien äärimmäisen hyvää ammattitaitoa ja asiakkaan käynti helpottuu, kun vastassa on tuttu hoitaja, päättää Heikkilä.