Onko siellä yhtään hauskaa, saanko itkeä lääkärissä – Lue ammattilaisen vastakset lasten kysymyksiin päivystyksestä
Kesäkuussa annoimme kymenlaaksolaisille lapsille mahdollisuuden kysyä sairaalan päivystyksestä. Kokosimme vastuuylilääkäri Kimmo Salmion kattavat vastaukset kiperiin kysymyksiin ja selvitimme esimerkiksi, pitääkö päivystykseen tulla puukko jalassa ja kuka sen ottaa pois.
Miksi verikokeita pitää ottaa?
– Viljami, 5 vuotta, Kouvola
Verestä voi nähdä monia asioita, jotka auttavat potilaan hoidossa. Esimerkiksi jos on kova yskä, voidaan verikokeen avulla nähdä, voidaanko yskän aiheuttaja taltuttaa lääkkeellä vai onko parempi odotella yskän rauhoittumista ajan kanssa. Voidaan myös jopa nähdä, onko potilas syönyt ja juonut kunnolla.
Tekevätkö lääkärit aina vain töitä siellä, vai onko välillä tietokonehommia? Onko työ rankkaa? Onko siellä yhtään hauskaa?
– Sanni, 8 vuotta, Kotka
Päivystyksessä työnteko on yleensä hauskaa, koska se ei koskaan ole samanlaista päivästä toiseen. Välillä työ voi olla rankkaa, jos potilaita on paljon ja potilaiden vaivat ovat vakavia. Joskus taas on rauhallisempaa.
Tietokonehommat kuuluvat myös työntekoon, koska tietokoneesta näkee, mitä vaivoja potilaalla on aiemmin ollut ja myös esimerkiksi sen, onko potilas rokotettu eri sairauksia vastaan. Verikokeiden vastaukset ja röntgenkuvat näkyvät myös tietokoneella. Lääkkeetkin määrätään tietokoneella. Pelailemaan ei ehdi.
Miten sairaalassa voi olla yölläkin töissä? Missä lääkärit nukkuvat?
– Tove, 5 vuotta, Kotka
Ennen ja jälkeen työvuoron pitää yrittää levätä. Päivystyksessä on lepohuoneita, joissa voi koettaa torkahtaa, jos kiireiltä ehtii.
Saanko itkeä lääkärissä, kun korvaan koskee, eikä lääkärisetä suutu siitä minulle?
Kyllä saa, eikä lääkärisetä suutu. Jos korva on kipeä tai muuten vain on pahassa räkätaudissa, niin ilman korvaan katsomista lääkärisetä- tai täti ei ehkä voi auttaa. Joten vaikka itkettäisi, kannattaa olla paikoillaan, koska silloin homma on kaikille helpompaa.
Saako sieltä tarran?
– Kaisla, 4 vuotta, Kouvola
Tämä jääköön salaisuudeksi, mutta voi olla, että saa! 😊
Pitääkö päivystykseen tulla puukko jalassa? Jos puukko on juuttunut jalkaan, pitääkö se ottaa pois ennen sairaalaan tuloa? Kuka sen ottaa pois?
– Freddie, 9 vuotta, Loviisa
Jos puukko on mennyt syvälle jalkaan ja törröttää siinä, sitä ei saa vetäistä irti, koska se voi olla kiinni isossa verisuonessa, joka alkaa vuotaa paljon. Jos sen on vetäissyt irti, sitä ei ainakaan saa painaa takaisin! Onneksi puukolla saa aikaan yleensä vain viiltohaavoja, jotka hoidetaan ompelemalla tai jopa liimaamalla, mutta kotona haavaan ei saa laittaa liimaa tai alkaa käyttää ompelukonetta!
Teemme päivystystä ja Päivystysapua tutuksi
Kesäkuukausina 11.6.-11.7.2024 teemme päivystystä ja Päivystysapua 116117 tutuksi kymenlaaksolaisille.
Haluamme, että kymenlaaksolaiset tuntevat Päivystysavun puhelinnumeron ja tietävät, miksi kannattaa ottaa yhteyttä ennen kuin harkitsee lähtöä päivystykseen: Päivystysapu on nopein keino saada yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen kiireellisissä asioissa ympäri vuorokauden.