Siirry sisältöön

– Toimin 30 vuotta kampaajana ja halusin työn, jota pystyisin tekemään kotoa käsin. Tausta tukiperheenä toimimisesta loi pohjaa suunnitelmille, Erja Kinnunen kertoo.

Erja Kinnunen katsoo kameraan hymyillen, etualalla on Sami Kinnusen hahmo sumeana. Molemmat seisovat leikkipuistossa.
Erja ja Sami Kinnunen viettävät lasten kanssa paljon aikaa leikkipuistossa.

Perhehoito eroaa tukiperhetoiminnasta siten, että tukiperhetoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja perhehoito toimeksiantosuhteisuuteen. Kymenlaakson hyvinvointialue tekee perhehoitajan kanssa toimeksiantosopimuksen, jolla julkinen hallintotehtävä siirretään perhehoitajalle. Perhehoito voi olla lyhyt- tai pitkäaikaista ja se on ensisijainen sijaishuollon muoto.

Ennen perhehoitajaksi ryhtymistä Erja kävi yhdessä puoliso Samin kanssa perhehoidon ennakkovalmennuksessa, jossa perhehoidosta kiinnostuneet pääsevät kuulemaan lisää aiheesta ja arvioimaan omia valmiuksiaan.

Vertaistukea ja neuvoja hyvinvointialueelta

Kymenlaakson hyvinvointialueen perhehoidon koordinaattorit ovat perhehoitajien tukena ja turvana, kun eteen tulee vaikeuksia tai epäselviä asioita. Kinnuset korostavat yhteistyön merkitystä eri tahojen kesken. 

Kaksi lasta istuu kiipelytelineen tunnelissa ja katsoo kameraan. Taustalla Sami Kinnunen tekee yläfemmat lapsen kanssa.
Erjan lapsenlapset asuvat lähellä ja ovat usein myös mukana leikkimässä.

– Esimerkiksi yhteistyö lasten sosiaalityöntekijöiden kanssa on toiminut hyvin, kertoo Sami Kinnunen.

Kymenlaaksossa perhehoitajille tarjotaan erilaisia koulutuksia sekä vertaistukiryhmiä, joihin osallistuminen on maksutonta.  

– Sijoitusten alettua saimme myös työnohjausta kerran kuukaudessa ja se jatkuu edelleen, kertoo Erja Kinnunen.  

Empatiaa ja välittämistä

Tällä hetkellä Kinnusilla on sijoitettuna neljä lasta. Sami Kinnunen kiteyttää, että perhehoitajan tulee välittää aidosti lapsen hyvinvoinnista, olla yhteistyökykyinen sekä empaattinen. Perhehoidossa keskiössä on lapsen edun mukainen toiminta, josta joskus saattaa ilmetä näkemyseroja biologisten vanhempien kanssa. Sujuva työskentely yhdessä biologisten vanhempien kanssa on kuitenkin erittäin tärkeää.

Lapsi istuu kivellä keskellä kuvaa ja katsoo suoraan kameraan.
Lapsenlapset viihtyvät hyvin metsäisessä leikkipuistossa.

– Neuvona perhehoitajaksi ryhtyville sanoisin, että ottakaa lapsi avoimesti vastaan omana itsenään, liikaa miettimättä taustoja. Ottakaa lapsi osaksi muun perheen arkea, uudeksi perheenjäseneksi, rohkaisee Sami Kinnunen.

– Palkitsevinta on iloiset ja onnelliset lapset, joilla koulu ja arki sujuvat hyvin, jatkaa Erja Kinnunen.

Tulisitko sinä osaksi Kymenlaakson perhehoitajien tiimiä?  

Meillä on aina haku päällä. Lisää perhehoitajia tarvitaan, jotta voimme mahdollistaa yhteisöllisen, kodinmaisen asumisen yhä useammalle sitä tarvitsevalle kymenlaaksolaiselle.

Perhehoitajaksi tuleminen ei edellytä tiettyä koulutustaustaa, vaan sopivaa luonnetta, soveltuvia olosuhteita sekä yhteistyökykyä. Soveltuva työkokemus tai koulutus ei tietenkään ole haitaksi. Perhehoitajaksi ryhtyvät käyvät lakisääteisen ennakkovalmennuksen ja saavat tehtäväänsä perhehoidon koordinaattorin sekä asiakkaan asioista vastaavan viranhaltijan tuen.

Takaisin ylös