Pyöreän pöydän keskustelu 22.2.2024: Kymenlaakson elinvoima ja tulevaisuus tarvitsee pohjakseen toimivat hyvinvointialueen palvelut
Kymenlaakson hyvinvointialue kokosi laajan joukon toimijoita keskustelemaan Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden merkityksestä koko Kymenlaakson elinvoimalle ja tulevaisuudelle. Pyöreän pöydän keskusteluun Kouvolan kaupungintalolle 22.2.2024 osallistui yli viisikymmentä henkilöä, jotka edustivat lähes kolmeakymmentä eri organisaatiota.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hyvinvointialue kokoaa yhteen alueen toimijat keskustelemaan Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden merkityksestä ja visioimaan lähivuosien näkymiä.
Tilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja Kymenlaakson hyvinvointialueelta, alueen kunnilta, elinkeinoelämän toimijoilta, koulutuksen järjestäjiltä, poliitikoilta ja kansalaisjärjestöiltä.
– On tärkeä kokoontua yhteen keskustelemaan laajasti eri toimijoiden kanssa Kymenlaakson tilanteesta ja tulevaisuudesta. Samalla haluamme tuoda julki, että Kymenlaakson alueen toimijat jakavat yhteisesti huolen sosiaali- ja terveyspalveluiden riittävyydestä, saavutettavuudesta ja tulevaisuudesta koko Kymenlaakson alueella, toteaa Kymenlaakson hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Harri Hagman.
Monipuolisissa ja hyvässä hengessä käydyissä keskustelussa käytiin läpi yleistä tilannekuvaa, asiantuntija-arvioita sekä sovittiin yhteisistä vaikuttamistoimista Kymenlaakson alueen sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseksi.
“Kaksi ympärivuorokautista päivystystä ja keskussairaala säilytettävä Kymenlaaksossa”
Pyöreän pöydän keskustelu tiivistyy tavoitteeseen, että jokainen kymenlaaksolainen saa hoitoa ja hoivaa.
Kymenlaakson asukkaat ansaitsevat riittävät ja toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut. Palvelut toimivat asukkaille tukena arjessa ja turvana elämän kaikissa vaiheissa. Kahden ympärivuorokautisen päivystyksen ja keskussairaalan säilyttäminen Kymenlaaksossa on kriittistä alueen asukkaiden, elinkeinoelämän ja koko Kymenlaakson tulevaisuuden kannalta.
Raja-alueena Kymenlaaksossa tulee olla valmius nopeaan toimintaan ja vahvaan tukeen myös koko Suomen puolustukselle. Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämiseen ei ole yhtä tapaa, joka sopii kaikille, vaan Kymenlaaksoakin on tarkasteltava sen erityispiirteiden ja asukkaiden kannalta. Pyöreän pöydän keskustelijat ovat vahvasti sitoutuneet rakentamaan Kymenlaaksoa juuri sen asukkaiden näköiseksi ja heitä varten.
Kymenlaakson tulevaisuus on yhtä kuin sen elinvoimaisuus, ja siitä huolehtimaan ja varmistamaan tarvitsemme kaikki toimijat, niin yksityiseltä kuin julkiseltakin puolelta.
Kymenlaakson on oltava haluttava paikka asua, tehdä töitä ja elää. Meille tärkeää on juuri kymenlaaksolaisten palvelutarpeeseen vastaaminen, ikääntyvän väestön huomioiminen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan vahva perustan tukeminen ja toteuttaminen.
Keskustelun pohjalta sovittiin, että Kymenlaakson alueen toimijat lähtevät aktiivisesti ja aloitteellisesti vaikuttamistyöhön Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseksi.