Siirry sisältöön

Valmiussiirron alkuun Portugaliin saapuminen kesti noin 14 tuntia. Perillä suomalaisjoukot vastaanotti paikallinen FECP (Força Especial de Proteção Civil) ryhmä, joka on erikoistunut maastopalojen hallintaan. Rotaation ensimmäisinä päivinä suomalaiset perehtyivät paikallisiin toimintatapoihin ja varusteisiin sekä osallistuivat koulutuksiin, jotka käsittelivät muun muassa maastopaloennusteita ja Portugalin pelastusviranomaisten toimintamalleja. Vaikka maastopalokausi oli alkanut myöhässä, odotettiin tehtävämäärän kasvavan merkittävästi tulevina viikkoina.

Yhdeksän palomiestä seisoo mäenrinteessä lapiot käsissä valmiina harjoituksiin.
Yhteistyö paikallisten pelastajien kanssa sujui erinomaisesti.

Suomalaismuodostelma integroitui tehokkaasti paikalliseen organisaatioon. Vaikka aluksi tehtävät keskittyivät lähinnä valmistautumiseen ja varustehuoltoon, pääsi muodostelma pian tositoimiin: 12 hehtaarin palo vuorenrinteessä saatiin hallintaan nopeasti ja tehokkaasti.

Yhteistyö paikallisten pelastajien kanssa sujui erinomaisesti. Vaikka kielen ja kulttuurin erot toivat omat haasteensa, avoimuus ja hyvä yhteishenki auttoivat ylittämään esteet. Suomalaiset pelastajat kokivat pitkiä ja fyysisesti raskaita työpäiviä, erityisesti korkeiden lämpötilojen ja vaihtelevan maaston vuoksi, mutta kansainvälisessä ympäristössä toimiminen avarsi heidän näkökulmaansa ja paransi muodostelman kykyä toimia haastavissa tilanteissa. Muodostelman jäsenet ylistivät erityisesti portugalilaisten kollegoidemme vieraanvaraisuutta ja yhteinen toiminta loi tiiviin yhteyden eri maiden pelastajien välille.

Kolme pelastajaa seisoo pelastuspuvut päällä selin kameraa kohti seuraten taustalla tapahtuvaa pelastusharjoitusta.
Portugalin lämpö- ja maasto-olosuhteet poikkesivat suomalaisille totutusta.

Toimintaympäristö vaati suomalaisilta uudenlaista fyysistä ja henkistä kestävyyttä, sekä kykyä toimia nopeasti ja tehokkaasti yhdessä paikallisten kanssa. Tehtävät korostivat sekä suomalaisen että portugalilaisen pelastustoimen vahvuuksia ja paransivat molempien maiden valmiutta kohdata tulevaisuuden haasteita.

Valmiussiirrot ovat osoittautuneet tärkeäksi osaksi pelastusalan kehitystä ja koulutusta. Ne tarjoavat arvokkaita oppimismahdollisuuksia. Valmiussiirroille osallistuva henkilöstö on valmiina jakamaan ja hyödyntämään oppimaansa kotimaassa. Suomalaiset pelastajat ovat osoittaneet erinomaista kykyä integroitua kansainvälisiin toimintamalleihin ja tukea kollegoitaan globaalissa mittakaavassa. Tämä valmiussiirto on selkeästi vahvistanut Suomen pelastustoimen kansainvälistä valmiutta ja sitoutuneisuutta, ja suomalaiset pelastajat ovat jälleen valmiimpia kohtaamaan tulevaisuuden haasteet.

Lisää Portugalin valmiussiirron arjesta voit lukea neliosaisesta Maastopalopäiväkirjat-sarjasta, jossa Kymenlaakson pelastuslaitoksen henkilöstö kertoo kokemuksistaan kentältä:

Takaisin ylös