Siirry sisältöön

Vuoden 2024 aikana laadituissa THL:n asiantuntija-arvioissa tarkastellaan hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HUS-yhtymän sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä vuonna 2023 ja alkuvuonna 2024. Asiantuntija-arvioissa seurataan erityisesti hyvinvointialueiden muutosohjelmien mukaisten konkreettisten toimenpiteiden edistymistä. Asiantuntija-arvioiden painopisteenä ovat palvelujen yhdenvertaista saatavuutta ja talouden hallintaa edistävät toimenpiteet.

Arvioinnin keskeisiä havaintoja Kymenlaakson hyvinvointialueelta

Ikääntyvän väestön palvelutarpeeseen vastaaminen on keskiössä tulevina vuosina. Alkoholin liikakäyttö on alueella suuri ongelma. Nuorten syrjäytyminen aiheuttaa huolta ja heijastuu työkyvyttömien suurena määränä.

Kymenlaakson hyvinvointialueen henkilöstömäärä on lisääntynyt maltillisesti, ja henkilöstökokemus on parantunut. Lääkäreiden saatavuus on yksi merkittävimmistä haasteista. Työvoimaa vuokrataan edelleen keskimääräistä enemmän. Keskimääräistä suurempi osuus työntekijöistä eläköityy tulevina vuosina. Työuria pidentäviä toimenpiteitä on käynnistetty.

Ensimmäinen toimintavuosi päätyi 31 miljoonan euron alijäämään ja asukaskohtainen alijäämä oli maan keskitasoa matalampi. Lasten ja nuorten sosiaalipalvelujen kustannusten kasvu suhteessa väestöön oli suuri. Vuoden 2024 alijäämäennuste on edellisvuotta suurempi ja toteutuessaan haastaa talouden tasapainottamista.

Avosairaanhoidon saatavuus on parantunut vuoden 2024 aikana. Jonot erikoissairaanhoitoon taas hidastavat hoitoon pääsyä. Sosiaalihuollon toiminnan kehittämistä hidastaa riittämättömät sosiaalihuollon asiakastiedot. Lastensuojeluilmoitukset ovat lisääntyneet, mutta lastensuojelun määräajoissa on pysytty hyvin.

Hyvinvointialue on panostamassa erityisesti sosiaalihuollon yhteisen asiakasneuvonnan, sähköisen ajanvarauksen sekä laajemmin digipalvelujen kehittämiseen vuonna 2024. Digitaalisen sote-keskuksen toiminnan odotetaan käynnistyvän täysimääräisesti kuluvan vuoden aikana.

Vuoden 2024 arvioinnin erityisteemana on ikääntyneiden palvelujen tilanne maan eri alueilla. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä matalan kynnyksen palvelujen tarve on suuri. Kohentunut henkilöstötilanne on parantanut palvelujen saatavuutta. Kotihoidon palvelujen, omaishoidon ja yhteisöllisen asumisen peittävyyttä lisätään. Ikääntyneiden palvelujen talouden tasapainottamisen tavoitteissa on onnistuttu.

Takaisin ylös