Siirry sisältöön

Juhannuksen myötä mökeillä vietetään aurinkoisia kesäpäiviä eri puolella Kymenlaaksoa. Tämän hetkisten ennusteiden mukaan kuiva ja lämmin sää on jatkumassa juhannuksen yli, minkä seurauksena Kymenlaaksossa on voimassa oleva metsäpalovaroitus. Varoitus kieltää siis juhannuskokkojen polttamisen sekä muun avotulen teon.

Mökkikauden riennoissa tulee kuitenkin muistaa pitää turvallisuuden perusasiat kunnossa. Kesämökkien paloturvallisuus on jokaisen mökkeilijän vastuulla. Huolellinen suunnittelu, ennaltaehkäisevät toimenpiteet ja valppaus auttavat vähentämään paloriskejä ja takaamaan turvallisen mökkikokemuksen kaikille. Kun mökin paloturvallisuudesta on huolehdittu, voit nauttia kesästä hyvillä mielin.

Suurimmat mökkeilyyn liittyvät riskit liittyvät häkä- ja palovaroittimien toimintaan, tulisijojen käyttöön, alkusammutusvälineiden puutteeseen, sähkölaitteisiin sekä avotulen käyttöön. Vuonna 2020 Suomessa paloi yhteensä 157 vapaa-ajan asuinrakennusta (Pelastustoimen taskutilasto 2016-2020, Pelastusopisto). Monet vapaa-ajan rakennusten tulipalot olisivat ennaltaehkäistävissä pienillä toimintamuutoksilla.

Palomestari Saku Tauriaisen vinkit turvalliseen mökkiviikonloppuun 

Päivystävän palomestarin Saku Tauriaisen mukaan jokaisella on vastuu kartoittaa vapaa-ajan asuntonsa riskejä ja pyrkiä ennaltaehkäisemään tai vähintään pienentämään niitä. Suurimpia riskejä vapaa-ajan asunnoissa voivat olla esimerkiksi tulipalot tai sairaskohtaukset. Tulipaloja varten alkusammutuskaluston on oltava kunnossa. Mökillä hyviä alkusammutusvälineitä ovat sammutuspeitteen peitteen ja käsisammuttimen lisäksi vesilähde, jota voi hyödyntää sammuttamisessa esimerkiksi ämpärin avulla. Alkusammutus ja ensiapu ovat taitoja, joita jokaisen on syytä harjoitella säännöllisin väliajoin, jotta osaa toimia nopeasti tarpeen vaatiessa. 

Osoitenumero on oltava vapaa-ajan asunnoissakin näkyvällä paikalla, jotta pelastuslaitos tai muut viranomaiset löytävät kohteeseen tarvittaessa mahdollisimman nopeasti. Tämän lisäksi on hyvä muistaa, että oli kyseessä oma tai vuokramökki, niin sijaintitiedot ovat aina tiedossa, esimerkiksi hätäpuhelun varalta. Hätäpuhelu on hyvä soittaa 112-sovelluksen kautta, koska silloin hätäkeskuspäivystäjä näkee sijaintitiedot ja osaa hälyttää avun oikeaan osoitteeseen. Mökille voi tulostaa Hätäkeskuslaitoksen sivuilta löytyvää sijaintitietolomakkeen, johon kirjataan kohteen osoite ja karttakoordinaatit.  

Päivystävä palomestari Saku Tauriainen

Näillä vinkeillä säilytät mökin savuvahingoitta myös seuraavaksi kesäksi

  1. Tarkista heti mökkikauden alussa häkä- ja palovaroittimien toiminta. Palovaroitin on pakollinen varuste myös vapaa-ajan asunnoissa ja esimerkiksi kylmissä aitoissa, kun ne ovat asuinkäytössä. Paristo tai koko palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa. Uusi palovaroitin tarvittaessa ja muista, että palovaroittimen toimintaikä on keskimäärin 7-10 vuotta. Noudata valmistajan ohjeita käyttöikään liittyen. Häkävaroitin on erinomainen lisä tiloissa, joissa on polttoainetoiminen laite, kuten takka. Huomioithan, että häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta. 
  2. Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisillä kerroilla talven jälkeen. Näin voit välttää halkeamien syntymistä. Tarkasta esimerkiksi pienellä määrällä paperia, että hormi vetää. Lämmitä tulisijaa hitaasti pienellä määrällä puuta. Omassa käytössä olevan kesämökin tulisijat ja hormit on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein. 
  3. Varmista toimivat alkusammutusvälineet. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita sammutusvälineitä myös kotona. Laki ei velvoita tarkastuttamaan kesämökin käsisammuttimia, mutta sammuttimet olisi suositeltavaa tarkastuttaa kahden vuoden välein toimintakunnon varmistamiseksi. 
  4. Huolehdi kaasulaitteiden turvallisuudesta. Varmista, että mökissä on riittävä ilmanvaihto esimerkiksi raitisilmaventtiilien kautta. Ethän tuki ilmastointiaukkoja kylmälläkään kelillä.
  5. Varaudu pelastautumaan tulipalosta. Huolehdi, että vieraasikin tuntevat mökin varatiet ja osaavat poistua hätätilanteessa turvallisesti. 
  6. Noudata tulen käytössä ohjeita ja tervettä järkeä. Huomioi esimerkiksi kovasta tuulesta aiheutuva mahdollinen tulen leviäminen. Muista, että jätteiden poltto on yleisesti ottaen kiellettyä. Poltosta ei saa aiheutua savu-, noki-, tai hajuhaittaa naapurustossa tai muuta ympäristön pilaantumisen vaaraa. Muistathan myös, että kulotuksesta tai avotulesta, josta aiheutuu merkittävästi savua, tulee tehdä pelastusviranomaiselle ennakkoilmoitus. Avotulen tekemiseksi on oltava myös aina maanomistajan lupa. Avotulta ei saa koskaan sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että maastopalon vaara on ilmeinen. Avotulen teossa on aina varauduttava tulen sammuttamiseen varaamalla paikalle alkusammutusvälineitä. 
  7. Varaa mökille ensiapuvälineet. Esimerkiksi sidetarpeet ja desinfiointiaine ovat mökin vakiovarusteita. 
  8. Selvitä mökin tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää esimerkiksi 112-sovellusta. 
Takaisin ylös