Siirry sisältöön

Hyvinvointialueen vammaisneuvoston puheenjohtajana toimii kouvolalainen Sirpa Heikkinen, joka itse vammautui 25 vuotta sitten.

Kymenlaakson hyvinvointialueen vammaisneuvoston puheenjohtaja Sirpa Heikkinen, kuinka neuvoston jäsenet valitaan ja mistä taustoista he tulevat?

Neuvoston jäsenet on valittu Kymenlaakson kuntien vammaisneuvoston jäsenistä. Ikärakenne neuvoston jäsenissä on viisikymppisistä yli seitsemänkymppisiin.

Millä keinoin vammaisneuvosto edustaa alueen vammaisia ja pitää heihin yhteyttä?

Vammaisneuvosto on vaikuttanut laajasti hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta. Vammaisneuvoston kokouksissa käsitellään vammaisten kannalta tärkeitä asioita.

Miten vammaisneuvosto on vaikuttanut päätöksentekoon viime vuosina?

Neuvosto on ottanut kantaa tai antanut kokouksissa kommentteja esimerkiksi arjen asumisen ja tuen palveluihin. Nyt viimeisimpänä kommentoimme asumisen tuen soveltamisohjetta. Liikkumista tukevissa palveluissa olemme kommentoineet liikkumista tukevan palvelun soveltamisohjetta. Lisäksi neuvosto tekee kuljetuspalveluiden kanssa yhteistyötä työryhmässä, johon kuuluu jäseniä palvelun tuottajista, palvelun toteuttajista ja tietysti vammaisneuvostosta. Olemme myös ottaneet kantaa ja antaneet kommentteja hyvinvointialueen osallisuussuunnitelmaan ja turvallisuuteen pelastussuunnitelman osalta.

Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät kehityskohteet vammaisten palveluissa, joihin neuvosto pyrkii vaikuttamaan?

Esteellisyys vaikuttaa suoraan saavutettavuuteen ja yhdenvertaisuuteen, ja sen suhteen on vielä paljon tehtävää. Esimerkkinä tästä on jotkin hyvinvointialueen toimipisteet, joissa tilojen esteettömyys ei toteudu, olipa kyse liikunta-, neuro- näkö- tai kuuloesteistä. Joltain osin työtä riittää myös itsemääräämisoikeuteen, osallisuuteen ja yksityisyyteen liittyen.

Mihin suuntaan alueemme vammaisten hyvinvointi on kehittynyt viime vuosina?

Näen vammaisten aseman kohentuneen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vammaiset huomioidaan nykyisin yksilöllisemmin ja he ovat osa toimivaa yhteiskuntaa. Olen kuitenkin huolissani kehityksestä, joka kaventaa vammaisten henkilöiden yhdenvertaisuutta ja osallisuutta. Toivoisin, ettei vammaisten aina tarvitsisi taistella omien oikeuksiensa puolesta, vaan vammaisille kuuluvat välttämättömät sopeutukset otettaisiin huomioon jo suunnitteluvaiheessa YK:n vammaisten sopimuksen mukaisesti.

Takaisin ylös