Siirry sisältöön

Syksyn 2024 kausirokotuskierros aloitetaan antamalla koronarokote voimakkaasti immuunipuutteisille sekä kaikille 80 vuotta täyttäneille kymenlaaksolaisille. Aika rokotukseen varataan verkossa Hyvis-asiointipalvelussa 28.8.2024 alkaen. Kaikki 80 vuotta täyttäneet voivat vaihtoehtoisesti varata ajan soittamalla erilliseen rokotusnumeroon.  

Yli 80-vuotiaille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille annetaan aika influenssarokotukseen rokotuspaikalla, jos aika koronarokotukseen on varattu verkossa tai rokotukseen saavuttu ilman ajanvarausta. Mikäli koronarokotusaika on varattu puhelimessa, annetaan samalla aika influenssarokotukseen. Syyskuussa influenssarokotetta ei ole saatavilla rokotuspaikoilla lainkaan. Tämänhetkisen arvion mukaan rokotukseen tulijat voivat ottaa korona- ja influenssarokotteen samanaikaisesti lokakuusta alkaen.

Hoivakodeissa asuvia sekä koti- ja omaishoidon asiakkaita tiedotetaan rokotuskäytännöistä henkilökohtaisesti.

Kaikkien muiden koronarokotteen tehosteannoksen ja maksuttoman influenssarokotteen kohderyhmiin kuuluvien kymenlaaksolaisten rokotukset aloitetaan lokakuun aikana. Hyvinvointialue tiedottaa ajanvarauksen ja rokotuspaikkojen avautumisesta muille kohderyhmille syyskuussa.

Ajanvaraus verkossa ja puhelimessa 

Vakavasti immuunipuutteiset ja 80 vuotta täyttäneet voivat varata ajan koronarokotukseen 28.8.2024 kello 7 alkaen verkossa Hyvis-asiointipalvelussa. Lisäksi 80 vuotta täyttäneille kymenlaaksolaisille avataan 28.8.2024 erillinen rokotusnumero p. 05  220 2020 ajanvarausta varten. Rokotusnumeroon voi soittaa arkisin kello 8–18. Puhelinajanvaraus toimii takaisinsoittoperiaatteella. Siihen soittaessa tulee kuunnella nauhan ohje tarkasti ja odottaa, kunnes se loppuu ja linja katkeaa. Rokotusnumero on käytössä 25.9.2024 asti.

Ylihoitaja Tanja Metsola odottaa puhelinlinjojen käyvän kuumana heti ajanvarauksen avauduttua.

– Odotettavissa on tuhansia puheluita, joten takaisinsoitossa voi hyvin mennä erityisesti elo-syyskuun taitteessa useita päiviä, Metsola arvioi. 

– Kaikkiin takaisinsoittoihin tullaan reagoimaan viikon sisällä. Vaikka meistä ei ihan heti kuuluisi, yksi soitto riittää. Takaisinsoitto tulee tuntemattomasta numerosta, ja kaikkia soittajia tavoitellaan tarvittaessa kaksi kertaa.

Myös Hyvis-asiointipalvelu voi hidastua hetkellisesti juuri ajanvarauksen avauduttua verkkoliikenteen kasvaessa runsaasti. Mikäli sivusto ei heti toimi, suositellaan kokeilemaan muutaman tunnin kuluttua uudelleen. Uusia aikoja avataan Hyvikseen tasaisesti rokotusten edetessä.

Pyhtään osalta kausirokotusten antamisesta pyhtääläisille ja Pyhtään kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut valinneille vastaa Terveystalo. Ohjeet ajanvaraukseen ja rokotukseen tulemiseen ilmoitetaan kunnan verkkosivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Alkuun odotetaan kävijämääräpiikkiä

Ajanvarauksen lisäksi rokotukseen voi tulla viime vuoden tapaan myös ilman ajanvarausta walk in -periaatteella rokotuspaikkojen aukioloaikoina. Ilman ajanvarausta rokotukseen saapuvia tulevia pyydetään huomioimaan, että rokotuspaikoilla voi olla kovastikin ruuhkaa heti rokotusten alettua.

– Viime vuonna walk in -rokotuksissa oli ruuhkaa heti rokotusten alettua, mutta pahin ruuhka laantui nopeasti ensimmäisen viikon jälkeen, Tanja Metsola kertoo. 

– Jos suuntaa rokotukseen heti kuun vaihduttua ja ilman varattua aikaa, voi joutua odottamaan pidempään.

Mikäli saapuu ilman ajanvarausta rokotukseen ja jono on pitkää, esimerkiksi ulottuu ovelle asti, pyydetään palaamaan myöhemmin uudelleen tai varaamaan oma rokotusaika.

Syyskuussa rokotusjärjestystä valvotaan tiukimmin 

Hyvinvointialue pyytää huomioimaan, että syyskuun aikana rokotuksia annetaan rokotuspaikoilla ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteisille ja kaikille yli 80-vuotiaille. Mikäli rokotukseen tulija ei kuulu edellä mainittuihin ryhmiin, voidaan tämä käännyttää pois rokotuspaikalta.

Henkilöt, jotka eivät ole rokotusvuorossa, voivat aiheuttaa tarpeetonta ruuhkaa rokotuspaikoille. Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa korostaa, että koronarokotukset toteutetaan järjestyksessä niin, että korkeimman riskin väkiryhmät rokotetaan ensimmäiseksi.

– On totta, että rokotuspaikoille on hakeutunut edellisvuosina ruuhkaksi asti henkilöitä, joiden vuoro olisi oikeasti myöhemmin, Mäntymaa toteaa.

Mäntymaa muistuttaa, että ruuhkaiset paikat itsessään voivat lisätä tartuntariskiä. Iäkkäälle tai vakavasti immuunipuutteiselle tartunta voi merkitä jopa sairaalahoitoa.

– Rokotteita riittää kaikille niille, joille niitä tarjotaan. Kannattaa rauhassa odottaa omaa vuoroa ja antaa iäkkäiden ja sairauden tai hoidon vuoksi korkeassa riskissä olevien kymenlaaksolaisten käydä ensin.

Hyvinvointialue on julkaissut verkossa rokotustietopaketin, josta voi tarkastaa rokotusjärjestyksen sekä rokotuspaikkojen sijainnit ja aukioloajat. Sivulle on kerätty lisäksi johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaan vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin kausirokotuksista.

Takaisin ylös