Järjestöt
Tältä sivulta löydät tietoa järjestöille muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvästä järjestöyhteistyöstä, järjestöavustuksista ja palvelutarjottimesta.
Järjestöyhteistyössä yhteyshenkilöinä hyvinvointialueella toimivat:
- Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen päällikkö
Sanna Koste, sanna.koste@kymenhva.fi
- Asiakkuuspäällikkö, toimintayksikön päällikkö
Marjo Seuri, marjo.seuri@kymenhva.fi
- Integraatiopalvelujohtaja Heli Kainulainen,
heli.kainulainen@kymenhva.fi
Kymenlaakson hyvinvointialueen järjestöavustukset
Kymenlaakson hyvinvointialue myöntää vuosittain harkinnanvaraisia avustuksia talousarvioon varatuista määrärahoista. Vuoden 2025 avustukset avataan järjestöille haettavaksi kaksivaiheisena:
1. Kumppanuusavustushaku ajalla 1.7.2024-11.10.2024.
- Päätökset tehdään syksyllä 2024 ehdollisina ja ne vahvistetaan, kun aluevaltuusto on hyväksynyt talousarvion joulukuussa.
2. Toiminta-avustushaku ajalla 12.10.2024-5.12.2024
- Päätökset tehdään tammikuussa 2025 hyvinvointialueen hyte-lautakunnassa.
Avustettavan toiminnan tulee edistää Kymenlaakson hyvinvointialuestrategian sekä alueellisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyön eli hyte-työn tavoitteiden toteutumista.
Pelastustoimen avustuksista vastaa pelastustoimi.
Kunnat tukevat taloudellisesti omalla alueella toimivia järjestöjä omien sovittujen järjestöavustuskriteerien ja sopimusten mukaisesti.
Vuoden 2024 hakuohjeet
Järjestöavustuksia hakevien on hyvä perehtyä ennen hakemuksen jättöä hyvinvointialueen strategiaan, alueelliseen hyvinvointikertomukseen sekä hyvinvointisuunnitelmiin.
Materiaalit löytyvät alla olevista liitteistä.
Järjestöavustusinfo 24.9.2024:
Hakuohjeet
Hakuohjeet löydät alla olevista liitteistä.
Kumppanuusavustuksen sähköinen hakulomake on avoinna ajalla 1.7.2024 klo 00:01 – 11.10.2024 klo 23:59.
Hakulomake: https://link.webropolsurveys.com/S/FB6BC3700300D062(siirryt toiseen palveluun)
Toiminta-avustuksen sähköinen hakulomake on avoinna ajalla 12.10.2024 klo 00:01 – 5.12.2024 klo 23:59.
Hakulomake: https://link.webropolsurveys.com/S/C243F74883CDBC69 (avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Huomioithan, että avustukset jaetaan hakemuksen perusteella.
Yhteistyö- ja aiesopimukset
Yhteistyösopimus toimii hyvinvointialueen lausuntona järjestölle rahoituksen hakemisessa. Hyvinvointialue voi yhteistyösopimuksella puoltaa toimintaa, johon hakija hakee hankeavustusta esimerkiksi Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta. Yhteistyösopimusta voi edeltää
joissakin tapauksissa aiesopimus.
Toimialat vastaavat yhteistyö- ja aiesopimuksista.
Järjestöjä pyydetään toimittamaan mahdolliset hankeyhteistyöehdotukset sähköpostiin jarjestohankkeet@kymenhva.fi.
Lisätietoja
Päivi Mattila
Asiakkuuspäällikkö
Lasten, nuorten ja perheiden palvelupolut
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin
Kymenlaakson hyvinvointialueella otetaan vuonna 2024 käyttöön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (Hyte) palvelutarjotin. Palvelutarjotin kokoaa yhdelle alustalle hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen tarjoamat Hyte-palvelut ja toiminnan. Palvelutarjottimella on aikuisille ja ikääntyneille suunnattuja palveluja ja toimintaa. Palvelutarjotinta voivat käyttää sekä kansalaiset, että heitä neuvovat ammattilaiset. Palvelutarjotinta kehitetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimana EU-rahoituksella osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa.
Kaavakuva järjestöjen palveluiden ja toiminnan kuvausten siirtymisestä palvelutarjottimelle kansalaisten ja ammattilaisten käyttöön
Järjestöjen Hyte-palvelut ja -toiminta
Järjestöillä on monenlaisia hyvinvointia ja terveyttä edistäviä palveluja ja toimintaa, kuten esimerkiksi:
- Liikuntapalvelut ja liikkumisen edistäminen sekä lähiluonnossa liikkumisen ja ulkoilun tukeminen, esimerkiksi liikuntaryhmät eri kohderyhmille tai luontoretket ja tapahtumat
- Kulttuurihyvinvointi, taide ja kulttuuriharrastukset, esimerkiksi teatteri, tanssi tai musiikkiesitykset, taide- ja museonäyttelyt sekä taide- ja kulttuuriharrastusryhmät
- Elintapaneuvonta ja terveystaitojen edistäminen, esimerkiksi neuvonta liittyen liikkumiseen, ravitsemukseen, painonhallintaan, ja uneen sekä terveyslukutaidon ja terveysviestinnän edistäminen, esimerkiksi neuvontatoiminta ja erilaiset elintaparyhmät
- Mielenterveyden ja mielenterveystaitojen edistäminen, esimerkiksi vertais- ja ystävätoiminta tai avoimet kohtaamis- ja keskustelupaikat
- Päihdehaittojen ja riippuvuuksien (päihteet, tupakka ja nikotiinituotteet, rahapelit) ehkäiseminen
- Osallisuuden edistäminen, esimerkiksi vertaistuki ja sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollisuuksien tukeminen, yksinäisyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäiseminen, maksuttomat tapahtumat tai harrastukset, kulttuuri- tai liikuntakaverit sekä avoimet kohtaamispaikat
Järjestön Hyte-toiminnan kuvaus palvelutarjottimelle
Järjestöt saavat hyvinvointia ja terveyttä edistävän toimintansa palvelutarjottimelle kuvaamalla ne joko Lähellä.fi-verkkopalveluun tai palvelutietovarantoon. Tarvittaessa järjestön on myös mahdollista kuvata tietoja molempiin palveluihin, esimerkiksi palvelutietoja palvelutietovarantoon ja tapahtumatietoja Lähellä.fi-verkkopalveluun. Jos järjestö käyttää palvelutietovarantoa, Lähellä.fi:hin ilmoitetut tiedot eivät siirry palvelutietovarantoon. Järjestöjen palvelujen kuvaaminen on maksutonta sekä Lähellä.fi-verkkopalveluun, että palvelutietovarantoon.
Palvelutietovaranto
Palvelutietovaranto (PTV) on valtakunnallinen tietovaranto, johon organisaatiot voivat tuottaa asiakkaitaan varten kuvaukset tarjoamistaan palveluista ja toiminnasta sekä näiden asiointikanavista (kuten puhelinasioinnista, verkkosivuista tai palvelupaikoista). Palvelutietovarantoon tallennetut tiedot ovat vapaasti kaikkien hyödynnettävissä erilaisissa verkkopalveluissa rajapinnan kautta.
Lähellä.fi verkkopalvelu
Lähellä.fi on valtakunnallisesti ja alueellisesti toimiva verkkopalvelu, jonne järjestöt voivat ilmoittaa toiminnastaan ja tapahtumistaan. Järjestö voi ilmoittaa tietonsa ja kuvata toimintansa Lähellä.fi-verkkopalveluun rekisteröitymällä käyttäjäksi ja luomalla organisaationsa verkkopalveluun. Lähellä.fi verkkopalvelu toteuttaa vuoden 2023 aikana integraation Palvelutietovarantoon. Tämän jälkeen järjestön kuvaama toiminta siirtyy palveluiksi Palvelutietovarantoon ja on hyödynnettävissä palvelutarjottimelle.
Järjestöille tukea palvelujen kuvaamiseen
Järjestöille on tarjolla ohjeistusta ja digitukea palveluiden kuvaamiseen lähellä.fi verkkopalveluun tai palvelutietovarantoon.