Apua lapsiperheen kotiin
Apua lapsiperheiden koteihin on tarjolla lapsiperheiden kotipalvelun, varhaisen tuen perhetyön ja perheiden sosiaalityön perhetyön kautta.
Lapsiperheiden kotipalvelu
Lapsiperheiden kotipalvelu tarjoaa tilapäistä apua ja tukea arjen haasteisiin ja vanhemmuuteen. Palvelu on tarkoitettu perheille, jotka tarvitsevat apua esimerkiksi synnytyksen, sairauden tai vamman vuoksi. Lapsiperheiden kotipalvelua voidaan myöntää erityisen perhe- tai elämäntilanteen vuoksi, esimerkiksi erotilanteessa, äkillisessä elämänmuutoksessa tai jos läheinen sairastuu vakavasti. Apua voi hakea myös esimerkiksi tilanteessa, jossa arki on haastavaa monikkoperheen tai erityislapsen kanssa, perheessä on vammainen lapsi tai vanhemmalla on mielenterveyden haasteita.
Kotipalvelua ei voi saada työstä tai opiskelusta johtuvista syistä.
Kotipalvelu
- Tukee perheen arkea päivittäisissä askareissa, kuten ruuanlaitossa, tiskeissä, siivouksessa tai pyykkien pesussa, mahdollisuuksien mukaan yhdessä tehden.
- Auttaa lastenhoidossa, kun vanhempi tarvitsee lisäkäsiä, aikaa levätä tai hoitaa muita tehtäviä.
- Tukee vanhempaa kasvatustehtävässä ja lapsen kehitykseen liittyvissä asioissa.
- Vahvistaa ja tukee perheen arjessa selviytymistä kuormittavassa elämäntilanteessa tai kriisissä.
- Vahvistaa perheen tukiverkostoa.
Kymenlaakson hyvinvointialueella lapsiperheiden kotipalvelua toteutetaan ensisijaisesti omilla kotipalvelutyöntekijöillä. Tarvittaessa perheelle voidaan myöntää palveluseteli, jolloin asiakas voi valita palveluntuottajan Parasta Palvelua-järjestelmän kautta. Palvelusetelistä voi jäädä asiakkaalle omavastuuosuutta maksettavaksi riippuen palveluntuottajan tuntihinnasta. Kymenlaakson hyvinvointialueen omat kotipalvelutyöntekijät kirjaavat asiakastapaamiset asiakastietojärjestelmään.
Palvelusta tehdään päätös lapsen huoltajalle.
Miten voin hakea lapsiperheiden kotipalvelua?
Voit hakea kotipalvelua digitaalisesti Omapalvelussa lapsiperheiden palveluiden hakemuksella. Täytä hakemukselle lyhyt kuvaus perheen arjesta, mahdollisen tuen tarpeen ajankohta (viikonpäivä ja kellonaika) ja tieto olemassa olevista tukiverkostoista.
Jos olet valinnut Omapalvelun yhteydenottotavaksi ja täydentänyt omiin tietoihisi puhelinnumeron tai sähköpostin, voit seurata asian etenemistä Omapalvelussa. Saat viestin puhelimeesi tai sähköpostiisi, kun päätös on luettavissa. Huomioithan, että jos sinulla ei ole aiempaa asiakkuutta sosiaalipalveluissa, Omat tiedot-toiminto on käytettävissäsi sen jälkeen, kun hakemuksesi on vastaanotettu ja tallennettu asiakastietojärjestelmään. Tämä tapahtuu yleensä seuraavan arkipäivän aikana hakemuksen vastaanottamisesta.
Lapsiperheiden kotipalvelun palvelukoordinaattori käsittelee hakemuksen ja arvioi palvelun tarpeen tapauskohtaisesti puhelimitse tai kotikäynnillä. Palvelun määrä ja muut yksityiskohdat sovitaan perheen kanssa ennen palvelun alkamista.
Sosiaalipalveluiden hakemukset
Lifecare Omapalvelussa voit tehdä sosiaalipalveluiden digitaalisia hakemuksia, seurata hakemustesi tilaa, katsoa tehtyjä päätöksiä ja mahdollisia hakemuksiisi liittyviä lisäselvityspyyntöjä.
Kirjaudu OmapalveluunOnko sinulla kysyttävää lapsiperheiden kotipalvelusta?
Jos tarvitset neuvontaa ja ohjausta lapsiperheiden kotipalveluun tai palvelun hakemiseen liittyen, ota yhteyttä sosiaalihuollon asiakasneuvontaan chatissa tai puhelimitse. Asiakasneuvontaan soittaessasi valitse numero 4, kun haluat kysyä lasten ja perheiden palveluista.
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan puhelinpalvelu
Sosiaalihuollon asiakasneuvonnasta saat tietoa sosiaalipalveluista tai apua omaan tai läheisen arjessa selviytymiseen liittyvissä asioissa. Ohjaamme tarvittaessa oikean palvelun piiriin. Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9–14.
Soita 05 220 6000Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan chat
Sosiaalihuollon ammattilaiset vastaavat chatissa tiistaista torstaihin klo 10-15. Chat avautuu sivun alalaidan puhekuplaikonista. Valitse tai etsi ”Chat-palvelut” ja ”Sosiaalihuollon asiakasneuvonnan chat”. Asiointi alkaa ilman tunnistautumista. Tarvittaessa ammattilainen voi pyytää sinua tunnistautumaan mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla.
Varaa soittoaika asiointipalvelussa
Voit varata sinulle sopivan soittoajan digitaalisen asiointipalvelun kautta.
Siirry asiointipalveluunLapsiperheiden kotipalvelun asiakas – anna meille palautetta palvelusta
Jos perheesi on ollut lapsiperheiden kotipalvelun asiakkaana, pyydämme teitä vastaamaan lyhyeen asiakaskokemuskyselyyn. Vastausten perusteella kehitämme palvelua edelleen ja kartoitamme palvelun vaikuttavuutta perheiden kokemuksen perusteella.
Varhaisen tuen perhetyö
Varhaisen tuen perhetyö on lyhytkestoinen ja ennaltaehkäisevä perhetyön palvelu kaikille lapsiperheille, joissa on 0-8 vuotias lapsi. Varhaisen tuen perhetyö tukee myös perheitä, joissa odotetaan vauvaa. Perhetyö tarjoaa perheille ohjausta, lyhytkestoista muutostyöskentelypalvelua sekä valmentavaa perhetyötä, joka on lyhytkestoinen ja ratkaisukeskeinen työskentelymalli perheille, joissa on neuropsykiatrisia haasteita. Valmentavassa perhetyössä emme vaadi diagnoosia.
Varhaisen tuen perhetyön tavoitteena on tukea perhettä perheen muutostavoitteessa sekä lisätä perheen hyvinvointia. Työskentely voi tukea perhettä esimerkiksi arkirytmissä, lapsen eri kehitysvaiheiden haasteissa, perheen vuorovaikutuksen pulmissa, vanhemmuudessa ja vanhemmuuden jakamisen haasteissa tai elämänmuutoksessa. Odotusaikana perhetyön tuki on auttaa perhettä valmistautumaan tulevaan vauva-arkeen ja sen tuomiin muutoksiin.
Perhetyön tavoitteena on ehkäistä ongelmien kasaantumista ja kriisiytymistä, joten huolen tai muutostarpeen ei tarvitse olla suuri, jotta perhetyö on tukenanne. Haasteena voi olla arjessa kuormittuminen, huonosti nukutut yöt tai keinojen puuttuminen lapsen hakiessa rajoja. Perhe voi itse olla yhteydessä alueensa varhaisen tuen perheohjaajaan tai perheen kanssa työskentelevä ammattilainen esimerkiksi neuvolasta tai varhaiskasvatuksesta voi tehdä yhdessä perheen kanssa yhteydenottopyynnön perheohjaajalle. Soita ja kysy lisää palvelustamme varhaisen tuen perheohjaajiltamme!
Perhe on oikeutettu saamaan päätöksen perhetyön palvelusta.
Varhaisen tuen perheohjaajat
Marja Pasanen
Palveluesimies
Perheiden sosiaalityön perhetyö, etelä
Varpu Tillikainen
Varhaisen tuen perheohjaaja
Kuusankoski, Jaala
Nina Teikari
Varhaisen tuen perheohjaaja
Hamina, Virolahti, Miehikkälä
Terhi Piirala
Varhaisen tuen perheohjaaja
Kouvola itä-länsi (45100, 45130, 45160, 45200), Valkeala, Utti, Kaipiainen
Yhteydenottopyyntö
Perheet tai perheiden yhteistyötahot voivat lähettää varhaisen tuen perhetyöhön yhteydenottopyynnön perheen luvalla turvapostia käyttäen. Lähetä yhteydenottopyyntö osoitteeseen:
varhaisentuenperhetyo@kymenhva.fi
Yhdessä-tiimi
Varhaisen tuen perhetyö on osa perhekeskuksen Yhdessä-tiimiä. Yhdessä-tiimi on palvelu lapsiperheille, joissa kootaan yhteen varhaisen tuen palvelut ja perheen jo olemassa olevat peruspalvelut. Tiimin tavoitteena on tukea perheitä varhaisessa vaiheessa ja lisätä perheiden hyvinvointia. Yhdessä-tiimin asiakkaana voivat olla kaikki perheet, joissa on alle kouluikäinen lapsi. Yhdessä tiimi kokoontuu säännöllisesti ja toivottaa perheet tervetulleeksi mukaan tiimiin. Yhdessä tiimi on perhe, lapsenne neuvolan terveydenhoitaja, varhaiskasvatuksen työntekijänne, varhaisen tuen perheohjaaja sekä perheneuvolan työntekijä.
Tiimin tavoitteena on mahdollistaa perheelle aika ja paikka oman asiansa puheeksi ottoon moniammatillisessa tiimissä ja sopia, miten palvelut tukevat osaltaan perhettä. Perheen ei tarvitse mennä niin sanotusti luukulta luukulle, vaan yhteinen tavoite ja suunnitelma laaditaan yhdessä saman pöydän ääressä.
Perheet saavat Yhdessä tiimiin osallistuessaan päätöksen varhaisen tuen perhetyöstä, joka mahdollistaa perheelle kotiin vietävän matalan kynnyksen tuen, muttei kuitenkaan sitouta perhettä perhetyön vastaanottamiseen. Kysy lisää Yhdessä-tiimistä ja alueellisista kokoontumisajoista päiväkodistanne, neuvolastanne, perheohjaajaltanne tai perheneuvolasta.
Perheiden sosiaalityön perhetyö
Perheiden sosiaalityön perhetyötä voidaan myöntää perheiden sosiaalityössä asioiville perheille. Perhetyö voi työskennellä perheessä jo palvelutarpeen arvioinnin aikana perheen hyvinvoinnin lisäämiseksi ja toivotun muutoksen aikaansaamiseksi.
Perhetyö tukee perheitä moniammatillisesti lapsen hyvinvoinnin, vanhemmuuden, vanhemman hyvinvoinnin ja perheen sosiaalisten suhteiden sekä verkostojen tukemisen näkökulmasta. Perhetyön tavoitteet ja työskentelyn sisällöt sovimme yksilöllisesti yhdessä perheen kanssa.
Perhe on oikeutettu saamaan päätöksen perhetyön palvelusta.
Mitä perhetyö on?
Perhetyö on perheiden sosiaalityön myöntämä maksuton palvelu lapsiperheille. Perhetyö on suunnitelmallista ja tavoitteellista tukea lapsiperheille. Perhetyön tavoitteena on tukea perhettä muutostavoitteissaan ja vahvistaa perheen vahvuuksia ja voimavaroja. Perhetyön tiimimme koostuu lähihoitajista ja sosionomeista, osalla meistä on neuropsykiatrisiin haasteisiin liittyviä lisäkoulutuksia, terapeuttista osaamista ja käytettävissämme on myös perheterapeutin osaaminen. Hyödynnämme konsultaation muodossa koko tiimimme osaamista ja pyrimme näin tarjoamaan perheellenne moniammatillista tukea arkeenne.
Mikä on perhetyön tehtävä?
- Tukea perhettä muutostavoitteissa, uusien ajatus-ja toimintamallien käyttöönotossa
- Konkreettinen tuki, yhdessä tekeminen ja yhteinen ymmärrys
- Tuoda esiin perheen voimavaroja ja vahvuuksia
- Tehdä palveluohjausta ja yhteistyötä perheen verkoston kanssa
Mitä kotikäynneillä tehdään?
Kotikäyntien sisällöt vaihtelevat paljon riippuen siitä, mitä tavoittelemme. Perhetyön tapaamisella voitte jatkaa arkeanne tavalliseen tapaan, perhetyö tulee kotiinne tukemaan arkea. Yhteisen keskustelun ja havainnoinnin kautta perhetyö pyrkii nostamaan esiin erilaisia ideoita ja pohdintoja, joiden avulla pyrimme löytämään teidän perheellenne sopivia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Voimme tapaamisillamme myös retkeillä, leipoa, pelata ja tehdä yhdessä mukavia asioita.
Kotikäyntien aikana pyrimme herättämään teille erilaisia ajatuksia ja näyttämään erilaisia tapoja toimia arjessa, te perheenä toteutatte muutoksen, perhetyö tukee teitä siinä.
Perhetyö pyrkii tukemaan perhettä laaja-alaisesti ja konkreettinen tuki on osa perhetyötä. Perheen tai lapsen kuljetuksen olemme rajanneet siten, että kuljetamme vain, kun kyse on tilapäisestä välttämättömästä tarpeesta, joka on yhdistettävissä perhetyön tavoitteeseen. Samankaltaisesti toimimme myös lapsen hoidon suhteen, eli tilapäisesti voimme hoitaa lasta silloin, kun vanhemmalla on esimerkiksi oma hoitokontaktitapaaminen. Koska toteutamme työssämme myös lapsen omia tapaamisia, vanhemmalla on tuolloin mahdollisuus käyttää tapaamisaika valitsemallaan tavalla.
Perheen tehtävä perhetyön aikana
Useissa perheissä tulee vastaan erilaisia haasteita ja arki kuormittaa jaksamista ja voimavaroja. Avun vastaanottaminen ei ole koskaan huono asia vaan päinvastoin, otat itse vastuuta vaikeassa tilanteessa ja sinulla on halu muutokseen tai asioiden selvittämiseen. Toivomme perheeltä avointa ja rehellistä asennetta työskentelyn aikana. Muutos on aina perheen oman toiminnan lopputulos ja perhetyön keinoin pyrimme perhettänne siinä tukemaan. Toivomme myös molemminpuolista joustavuutta tapaamisaikojemme sopimisessa.
Perhetyö pyytää perheeltä säännöllisesti anonyymia palautetta ja toivomme, että kokemuksistanne tai ajatuksistanne liittyen perhetyöhön voidaan käydä avointa keskustelua niissä hetkissä, kun jokin on mennyt hyvin tai huonosti.
Kuinka kauan perhetyö voi perheessämme käydä?
Perhetyön toiminta perustuu yhteiseen tavoitteeseen ja muutostarpeeseen perheessä. Perhetyössä arvioimme perheen kanssa noin neljän kuukauden välein, mitä on tehty ja mitä tehdään seuraavaksi. Samalla arvioimme myös perhetyön tuen tarvetta perheessänne. Perhetyön päättäminen tapahtuu aina yhteistyössä sosiaalityön kanssa. Sosiaalityö vastaa perhetyön myöntämisestä ja päättämisestä.
Vastuuhenkilö
Laura Ukkola
Palveluesimies
Perheiden sosiaalityön perhetyö, pohjoinen
Marja Pasanen
Palveluesimies
Perheiden sosiaalityön perhetyö, etelä
Tehostettu perhetyö
Tehostettu perhetyö on lastensuojelun asiakkaana oleville lapsille, nuorille ja heidän perheille tarkoitettu lastensuojelun avohuollon tukitoimi. Tehostetun perhetyön tavoitteet sovitaan lapsen ja perheen kanssa yhdessä ja ne perustuvat lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän laatimaan kirjalliseen asiakassuunnitelmaan.
Tehostettua perhetyötä toteutetaan pääsääntöisesti perheen kotona tai perheen toimintaympäristössä arkisin ja viikonloppuisin. Työskentelyn aikana pyrimme löytämään niitä keinoja, joiden avulla vanhempi kykenee olemaan omalle lapselleen riittävän hyvä vanhempi. Työskentelyssä lapsen tai nuoren omaa toimijuutta pyritään vahvistamaan ja tukemaan. Työskentelyssä huomioidaan perheen omat verkostot.
Vastuuhenkilöt
Satu Hartikainen
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Kotka
Satu Siven
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää, Virolahti
Minttu Ketonen
Johtava sosiaalityöntekijä
Lastensuojelu, Kouvola