Siirry sisältöön

Kenelle koronarokotetta tarjotaan?

Koronarokotteella ehkäistään tehokkaasti vakavaa koronatautia, ja se sopii yleisesti lähes kaikille. Koronarokotteiden suojan teho vakavaa koronatautia vastaan on hyvä.

Suomessa koronarokotteen perussarjaa suositellaan

Perussarjan lisäksi tietyille henkilöille suositellaan tehosteannoksia. Tehosteiden kriteerit ja aikaväli voivat vaihdella. Lue lisää rokotussarjasta ja annosten aikaväleistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Toistaiseksi koronarokotteen tehosteannoksen voivat Kymenlaaksossa saada ainoastaan voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt. Muut rokotteen kohderyhmään kuuluvat voivat saada tehosteannoksen seuraavalla joukkorokotuskierroksella, jonka alkamisesta tiedotetaan erikseen.

Ajanvaraus koronarokotukseen

Mikäli olet voimakkaasti immuunipuutteinen ja tarvitset tehosterokotuksen ennen seuraavaa joukkorokotuskierrosta, ole yhteydessä terveysasemien puhelinpalveluun.

Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Kuulovammaisten tekstiviestilinja

Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestitse.

Lähetä tekstiviesti 050 902 4017

Varatun rokotusajan peruminen

Vastaanottoaika on peruttava 24 tuntia ennen varattua aikaa. Käyttämättä tai peruuttamatta jätetyistä vastaanottoajoista peritään maksu.

Terveysasemalle varatun ajan peruminen ja siirtäminen sähköisesti

Sähköisessä asiointipalvelussa voit tarkistaa sinulle varatut vastaanottoajat. Terveysasemien vastaanottoajoista voit perua ja siirtää hoitajien ajat. Myös osa terveysasemien lääkäreille varatuista vastaanottoajoista on peruttavissa ja siirrettävissä sähköisesti.

Siirry Asiointipalveluun(siirryt toiseen palveluun)

Terveysasemalle varatun ajan peruminen tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti, jossa kerrot henkilön nimen, ketä ajanvaraus koskee, syntymäajan, sekä peruttavan ajan (pvm + klo). Tekstiviestiperuutus toimii vuorokauden ympäri.

Lähetä tekstiviesti 050 902 4016

Terveysasemalle varatun ajan peruminen ja siirtäminen puhelimitse

Vastaanottoajan voi perua myös puhelimitse soittamalla terveysasemien asiointi- ja ajanvarausnumeroon.

Soita 05 220 2000

Tietoa koronarokotuksista

Ohjeita rokotettavalle

Tule rokotukseen vain terveenä, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta.

Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lieviä ja lyhytkestoisia haittavaikutuksia. Tällaisia yleisoireita ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys ja huonovointisuus. Pistosalueella voi esiintyä esimerkiksi kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa.

Yleisoireet häviävät yleensä muutamissa päivissä. Nivel- ja lihaskipua, päänsärkyä sekä kuumetta voi lievittää kuume- ja kipulääkkeillä. Pistosalueen kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Kuumotukseen ja turvotukseen voi kokeilla viileää käärettä. Myös ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsevät ja hoitavat pistosalueen paikallisreaktioita.

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia. Ne eivät estä jatkorokotusta.

Lasten ja nuorten rokotukset

Koronarokotuksen perussarjaa suositellaan 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä kaiken ikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannoksia suositellaan tällä hetkellä vain voimakkaasti immuunipuutteisille.

Koronarokotuksiin hakeutuminen

Mikäli lapsi tai nuori tarvitsee rokotuksen ennen seuraavaa joukkorokotusta, ole yhteydessä terveysaseman puhelinpalveluun p. 05 220 2000.

Suostumus koronarokotukseen

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.

Lasten ja nuorten ei tarvitse itse täyttää suostumuslomaketta koskien koronarokotuksia, vaan nuoren halukkuus ottaa rokote voidaan selvittää suullisesti. Lapsilla ja nuorilla ei tarvitse olla rokotukselle mentäessä vanhempien täyttämää suostumuslomaketta mukana. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan tällöin rokotukseen kaikkien huoltajien suostumus. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asiaa arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien yleensä alle11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Vaikka alaikäinen ei päättäisi rokottamisestaan, hänelle tulee tarjota tietoa rokotuksesta ja sen merkityksestä ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.

Huoltajat voivat antaa suostumuksensa rokotukseen täyttämällä oheisen lomakkeen. Lomake palautetaan paperisena ja allekirjoitettuna rokotuspisteelle rokotuksen yhteydessä. Lomakkeen voi saada myös rokotuksen yhteydessä, mutta sen etukäteen täyttäminen sujuvoittaa itse rokotustapahtumaa.

Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)(siirryt toiseen palveluun)

Takaisin ylös