Koronarokotukset
Kymenlaakson hyvinvointialueella noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia koronarokotuksista. Tällä sivulla kerrotaan muun muassa kenelle rokotuksia tarjotaan ja miten rokotuksen saa Kymenlaaksossa.
Kenelle koronarokotetta tarjotaan?
Koronarokotteella ehkäistään tehokkaasti vakavaa koronatautia, ja se sopii yleisesti lähes kaikille. Koronarokotteiden suojan teho vakavaa koronatautia vastaan on hyvä.
Suomessa koronarokotteen perussarjaa suositellaan
- 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille yksi annos
- Riskiryhmiin kuuluville 12 vuotta täyttäneille yksi annos
- Kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille kaksi annosta
Perussarjan lisäksi tietyille henkilöille suositellaan tehosteannoksia. Rokotteen kohderyhmään kuuluvat voivat saada tehosteannoksen seuraavalla joukkorokotuskierroksella. Tehosteiden kriteerit ja aikaväli voivat vaihdella. Lue lisää rokotussarjasta ja annosten aikaväleistä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Koronarokotukset Kymenlaaksossa
Syksyn 2024 joukkorokotuskierros on päättynyt Kymenlaaksossa. Kaikki koronarokotteen tehosteannoksen kohderyhmiin kuuluvat henkilöt voivat saada tehosteen vielä erillisinä rokotuspäivinä.
Rokotteita annetaan keskitetysti Karhulan ja Katajaharjun terveysasemilla, ja ajan rokotukseen voi varata Oma Kymenlaakso -palvelun kautta.
Tietoa koronarokotuksista
Ohjeita rokotettavalle
Tule rokotukseen vain terveenä, käytä maskia ja huolehdi käsihygieniasta.
Rokottamisen jälkeen voi esiintyä lieviä ja lyhytkestoisia haittavaikutuksia. Tällaisia yleisoireita ovat päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys ja huonovointisuus. Pistosalueella voi esiintyä esimerkiksi kuumotusta, turvotusta, kipua, kutinaa tai ihottumaa.
Yleisoireet häviävät yleensä muutamissa päivissä. Nivel- ja lihaskipua, päänsärkyä sekä kuumetta voi lievittää kuume- ja kipulääkkeillä. Pistosalueen kutinaa voi lievittää kortisonivoiteella tai antihistamiinilla. Kuumotukseen ja turvotukseen voi kokeilla viileää käärettä. Myös ibuprofeeni tai naprokseeni hillitsevät ja hoitavat pistosalueen paikallisreaktioita.
Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia. Ne eivät estä jatkorokotusta.
Lasten ja nuorten rokotukset
Koronarokotuksen perussarjaa suositellaan 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville sekä kaiken ikäisille voimakkaasti immuunipuutteisille. Tehosteannoksia suositellaan tällä hetkellä vain voimakkaasti immuunipuutteisille.
Koronarokotuksiin hakeutuminen
Mikäli lapsi tai nuori tarvitsee rokotuksen ennen seuraavaa joukkorokotusta, ole yhteydessä terveysaseman puhelinpalveluun p. 05 220 2000.
Suostumus koronarokotukseen
Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan.
Lasten ja nuorten ei tarvitse itse täyttää suostumuslomaketta koskien koronarokotuksia, vaan nuoren halukkuus ottaa rokote voidaan selvittää suullisesti. Lapsilla ja nuorilla ei tarvitse olla rokotukselle mentäessä vanhempien täyttämää suostumuslomaketta mukana. Jos nuori ei ole kykenevä itse päättämään koronarokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, tarvitaan tällöin rokotukseen kaikkien huoltajien suostumus. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asiaa arvioidaan tapauskohtaisesti. Useimpien yleensä alle11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.
Vaikka alaikäinen ei päättäisi rokottamisestaan, hänelle tulee tarjota tietoa rokotuksesta ja sen merkityksestä ja hänen mielipiteensä tulee selvittää, jos se on hänen ikänsä ja kehitystasonsa huomioiden mahdollista.
Huoltajat voivat antaa suostumuksensa rokotukseen täyttämällä oheisen lomakkeen. Lomake palautetaan paperisena ja allekirjoitettuna rokotuspisteelle rokotuksen yhteydessä. Lomakkeen voi saada myös rokotuksen yhteydessä, mutta sen etukäteen täyttäminen sujuvoittaa itse rokotustapahtumaa.
Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle (thl.fi)(siirryt toiseen palveluun)