Siirry sisältöön

Koronavirukselle tyypilliset oireet

Koronavirukselle tyypillisiä oireita ovat:

Lievän koronataudin voi sairastaa kotona ilman terveydenhuollon koronatestiä

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Voit silloin tehdä covid-kotitestin. Jos kotitesti on positiivinen, suosittelemme, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään 3 – 5 vuorokauden ajan.

Työnantajien tulisi suosia ohjeita, joissa työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi. Tällä voidaan välttää terveyspalvelujen turhaa kuormittamista.

Mikäli sinulla on hengitystietulehduksen oireita, suosittelemme että pysyt pois työpaikalta ja koulusta, vaikka kotitesti olisi negatiivinen. Jos kuitenkin saat vakavia oireita kuten hengenahdistusta tai yleistilasi heikkenee, ota heti yhteyttä terveydenhuoltoon. Riskiryhmiin kuuluvien tulee ottaa yhteyttä muita herkemmin. Saat tiedot hoitopaikasta ottaessasi meihin yhteyttä sähköisesti tai puhelimitse.

Ohjeet yhteydenottoon ja hoitoon hakeutumiseen

Asiointipalvelu

Sähköisessä Asiointipalvelussa voit varata aikoja hoitajille ja laboratorioon, jättää yhteydenottopyynnön terveysasemalle ja täyttää esitietolomakkeita.

Asioi sähköisesti

Tee oirearvio Omaolossa

Voit tehdä sähköisen oirearvion Omaolossa. Vastaustesi perusteella saat ohjeita ja tietyissä tilanteissa myös sähköisen ajanvarausoikeuden vastaanotolle.

Siirry Omaoloon

Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Päivystysapu

Kiireellisissä tapauksissa soita Päivystysapuun.

Soita 116117

Tartuntojen ehkäiseminen ja maskin käyttö

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa mutta myös kosketuksen kautta pinnoilta. Tartuntariskin minimoimiseksi huomioi nämä ohjeet.

Ehkäise tartuntoja

Kasvomaskin käytön suositukset

Kymenlaaksossa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia yli 12-vuotiaiden maskin käytöstä. Käytä kasvomaskia oman harkinnan mukaan. Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. 

Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos 

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa. Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.

Drive-in -koronanäytteenotto.

Koronatestaus kotona ja terveydenhuollossa

Kotitestin tekeminen

Jos epäilet altistumista tai sinulla on koronaviruksen oireita, voit halutessasi tehdä covid-kotitestin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin 3 – 5-vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen. 

Jos kotitestin tulos on positiivinen, sitä ei yleensä tarvitse sairauden hoidon vuoksi varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Voit tehdä kotitestin, jos

Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on toistetusti negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja vähintään 3 – 5 vuorokauden ajan tai niin pitkään kunnes oireet ovat väistyneet.

Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.

Milloin terveydenhuollon testiin?

Tietyissä tilanteissa on edelleen tärkeää hakeutua terveydenhuollon testiin. Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

Terveydenhuollon testiin hakeutuminen

Sähköinen oirekysely Koronabotissa

Tee ensin koronavirustaudin sähköinen oirekysely Koronabotti-palvelussa. Palvelusta saat nopeimmin ohjeet koronavirustestiin hakeutumisesta.  Palvelua voivat käyttää henkilöt, joilla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen. Palveluissa voi asioida myös alle 16-vuotiaan lapsen puolesta.

Koronabotti

Sähköinen oirearvio Omaolossa

Jos olosi on huono ja oireita paljon, tee oirearvio Omaolo-palvelussa. Omaolo-palvelua voivat käyttää henkilöt, joilla on mahdollisuus vahvaan tunnistautumiseen. Omaolossa voi asioida myös alle 15-vuotiaan lapsen puolesta.

Omaolo

Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Kuulovammaisten tekstiviestilinja

Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestitse.

Lähetä tekstiviesti 050 902 4017

Näytteenottopisteiden sijainnit

Kotka

Kotkan näytteenotto sijaitsee osoitteessa Koulukatu 21 (Pihlajalinnan toimipiste). Sisäänkäynti on kävellen Pihlajalinnan rakennuksen päädystä erillisestä portista, joka merkitty opastein. Sisäpihalla on käytettävissä kolme merkittyä parkkipaikkaa, pysäköintimahdollisuus on myös Korkeavuorenkadulla.

Näytteenottopiste ei ole drive in -piste kuten linja-autoasemalla, vaan sinne mennään kävellen. Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Kouvola

Kouvolan näytteenotto sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 7D (Pihlajalinnan toimipiste). Koronavirustestiin mennään aina vain ajanvarauksella.

Mikäli tulet autolla, pysäköi ja kävele Pihlajalinnan toimipisteen pääovea kohti. Näytteenotto tapahtuu pääoven viereisessä tilassa, odota oven edessä olevan kyltin kohdalla.

Henkilö pipo päässä asemalla.

Kontaktien välttäminen ja laskimotukosarvio

Kontaktien välttämisen tavoitteena on ehkäistä kaikkien tartuntatautien leviämistä. Positiivisen koronatestituloksen saaneita tai altistuneita ei enää kontaktoida. Kontakteja tulisi välttää omaehtoisesti.

Omaehtoisessa kontaktien välttämisessä suositellaan välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin siihen asti, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Työnantajat voivat lisäksi antaa henkilöstölle omia ohjeitaan.

Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi vähentyneet, kuume on poissa ja lapsen yleisvointi sellainen, että hän jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Laskimotukosarviopyyntö

Koronainfektio lisää laskimotukoksien riskiä. Jos sinulla on kohonnut tukosriski, kuulut riskiryhmiin tai olet raskaana, voit pyytää itsellesi laskimotukosarvion.

Laskimotukosarvio pyydetään heti, kun olet saanut laboratoriovarmistetun positiivisen koronatestivastauksen.

Esitietolomakkeen lähettäminen

Sähköisesti

Laskimotukosarviolomakkeen voi lähettää sähköisesti turvapostilla. Tietoja ei tule lähettää suojaamattomalla sähköpostilla.

Täytä sähköinen esitietolomake ja tallenna se omalle työasemalle. Tämän jälkeen siirry turvapostipalveluun ja lähetä lomake osoitteeseen kirjaamo@kymenhva.fi.

Kirjepostitse

Postitse lomake lähetetään Kymenlaakson hyvinvointialueen kirjaamoon.

Kymenlaakson hyvinvointialueen kirjaamo

Kirjaamon asiakaspalvelu on avoinna arkisin kello 9–15.

Käynti- ja postiosoite: Keskuskatu 19, 48100 Kotka

kirjaamo@kymenhva.fi

040 6296 630

Takaisin ylös