Koronatartunta ja sairastaminen
Tältä sivulta löydät tietoa muun muassa koronavirustaudin oireista ja hoitoon hakeutumisesta.

Koronavirukselle tyypilliset oireet
Koronavirukselle tyypillisiä oireita ovat:
- päänsärky
- haju- tai makuaistin häiriöt
- nuha, nenän tukkoisuus
- yskä
- hengenahdistus
- voimattomuus, väsymys
- lihaskivut
- kurkun karheus, kurkkukipu
- kuume
- pahoinvointi, oksentelu, ripuli
Lievä koronatauti sairastetaan kotona
Henkilöt, jotka eivät kuulu vakavan koronataudin riskiryhmiin, voivat sairastaa hengitystieinfektion kotonaan ottamatta yhteyttä terveydenhuoltoon, mikäli oireet ovat lieviä ja yleistila hyvä. Voit halutessasi tehdä koronaviruksen kotitestin. Jos vakavia oireita ilmenee tai yleistilasi heikkenee, ole yhteydessä terveysasemaan joko sähköisesti tai puhelimitse tai kiireellisissä tilanteissa Päivystysapuun 116 117.
Kymenlaakson hyvinvointialue suosittelee, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset pysyvät kotonaan niin kauan, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume poissa. Työnantajien tulisi suosia ohjeita, joissa työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 3–7 päiväksi. Riskiryhmien kriteerit löytyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Positiivisen koronaviruskotitestin tehnyt riskiryhmäläinen, ole yhteydessä terveydenhuoltoon
Jos kuulut vakavan koronataudin riskiryhmiin, suosittelemme tekemään koronaviruksen kotitestin. Mikäli kotitestin tulos on positiivinen, pyydämme ottamaan yhteyttä mahdollisimman pian Päivystysapuun 116 117(avautuu uuteen ikkunaan) joko puhelimitse tai chatissa koronainfektion hoitoon tarkoitetun lääkkeen aloittamistarpeen arvioimiseksi. Jos kuulut riskiryhmään 1 voit olla suoraan yhteydessä sinua hoitavaan erikoissairaanhoidon tahoon. Suosittelemme pitämään kaikkia riskiryhmiin kuuluvia koronaviruksen kotitestejä kotona saatavilla.
Mikäli kuulut vakavan koronataudin riskiryhmään etkä voi tehdä koronaviruksen kotitestiä, pyydämme olemaan yhteydessä Päivystysapuun 116 117. Riskiryhmään 1 kuuluvana voivat vaihtoehtoisesti ottaa suoraan yhteyttä sinua hoitavaan tahoon.
Ohjeet yhteydenottoon ja hoitoon hakeutumiseen
Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus
Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.
Soita 05 220 2000Tartuntojen ehkäiseminen ja maskin käyttö
Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa mutta myös kosketuksen kautta pinnoilta. Tartuntariskin minimoimiseksi huomioi nämä ohjeet.
Ehkäise tartuntoja
- Pesemällä kädet lämpimällä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan
- Käyttämällä alkoholipitoista käsihuuhdetta, jos vettä ja saippuaa ei ole paikalla tai olet sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteessä
- Yskimällä nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen
- Pitämällä turvaväliä muihin ihmisiin
- Huolehtimalla rokotesuojasta
- Käyttämällä kasvomaskia oman harkintasi mukaan
Kasvomaskin käytön suositukset
Kymenlaaksossa noudatetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia maskin käytöstä. Käytä kasvomaskia oman harkinnan mukaan. Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.
Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos
- hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon
- sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
- tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.
- riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä.

Kontaktien välttäminen
Kontaktien välttämisen tavoitteena on ehkäistä kaikkien tartuntatautien leviämistä. Kontakteja tulisi välttää omaehtoisesti.
Omaehtoisessa kontaktien välttämisessä suositellaan välttämään kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin siihen asti, kun oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Työnantajat voivat lisäksi antaa henkilöstölle omia ohjeitaan.
Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi vähentyneet, kuume on poissa ja lapsen yleisvointi sellainen, että hän jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen.