Siirry sisältöön

Kymenlaakson alueella raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet merkittävästi alle 25-vuotiaiden ikäluokassa vuodesta 2020 alkaen. Yhteensä Kymenlaaksossa tehtiin vuonna 2020 93 raskaudenkeskeytystä 1000:ta 14–24-vuotiasta naista kohden, kun taas vuonna 2022 niitä tehtiin vain 55.

Raskaudenkeskeytysten väheneminen kiihtyi erityisesti sen jälkeen, kun maakunnassa ryhdyttiin syyskuussa 2021 tarjoamaan maksuttomia ehkäisyvälineitä alle 25 vuotta täyttäneille Kymenlaaksossa asuville ja opiskeleville nuorille. Vuonna 2023 tehdyistä asiakaskokemuskyselyistä selviää myös, että palveluun on oltu erittäin tyytyväisiä: Kyselyyn vastanneet asiakkaat antoivat asteikolla 1–5 keskiarvoisesti arvosanan 4.6 tai korkeamman kaikilla arvioitavilla osa-alueilla.

Ylilääkäri Eija Puhalainen Kymenlaakson hyvinvointialueen Perhekeskuksen terveyspalveluista kertoo, että tulokset ovat ennen kaikkea rohkaisevia.

– Asiointi sekä vastaanotoilla että jakelupisteillä on ollut palautteen perusteella erityisen sujuvaa ja asiakkaat ovat kokeneet, että he voivat avoimesti keskustella mieltään askarruttavista asioista. Kyselyyn vastanneista lähes kaikki olivat myös päässeet nopeasti eli alle kahdessa viikossa, Puhalainen koostaa.

– Tulokset rohkaisevat jatkamaan ja kehittämään maksuttoman ehkäisyn palvelua ja seksuaaliterveyteen liittyvää ohjausta ja neuvontaa Kymenlaakson hyvinvointialueella.

Keskiarvo (asteikolla 1–5)
Asiointi vastaanotolla oli sujuvaa4.9
Asiani hoitui toivomallani tavalla4.8
Sain vastaukset mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin4.6
Tiedän, miten asiani etenee vastaanottokäynnin jälkeen4.8
Asiaani koskevat päätökset tehtiin yhteistyössä kanssani4.8
Koin, että voin avoimesti keskustella ehkäisyyn ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista4.6

Taulukko: Asiakaskokemus, maksuttoman ehkäisyn vastanotto 30.7.–30.10.2023.

Maksutonta ehkäisyä voi kysyä suoraan koulusta tai hyvinvointialueelta

Kymenlaaksossa alle 25-vuotiaat voivat pyytää maksutonta ehkäisyä olemalla yhteydessä oman oppilaitoksen terveydenhoitajaan tai hyvinvointialueen neuvolapalveluihin. Yhteyden neuvolapalveluihin saa puhelimitse soittamalla p. 05 220 2100, livechatiss(siirryt toiseen palveluun)a tai asiointipalvelu Hyviksessä(siirryt toiseen palveluun).

Ennen ehkäisyn aloittamista nuorelle varataan aika terveydenhoitajan vastaanotolle, jossa keskustellaan raskauden ehkäisyyn ja seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista, tehdään yhdessä ehkäisysuunnitelma ja valitaan sopiva ehkäisyvalmiste. Tämän jälkeen nuori voi noutaa valitun ehkäisyvalmisteen jakelupisteistä, joita on neuvoloissa ja oppilaitoksilla.

Takaisin ylös