Keuhkoputkien sairaudet
Keuhkoputkisairauksien joukko on laaja ja monimuotoinen. Yleisimmät keuhkoputkien sairaudet ovat astma ja keuhkoahtaumatauti.
Keuhkoputkisairauksien joukko on laaja ja monimuotoinen. Yleisimmät keuhkoputkien sairaudet ovat astma ja keuhkoahtaumatauti.
Tältä sivulta löydät perustietoa muista yleisimmistä keuhkoputkisairauksista.
Keuhkoahtaumatauti
Keuhkoahtaumatauti eli COPD, KAT, on yleinen keuhkosairaus. Sairautta luonnehtii pysyvä keuhkoputkien ahtauma. Kehittyvissä maissa yleisin syy on tupakointi. Hyvin harvoin syynä voi olla perinnöllinen alttius, kuten alfa-1-antitrypsiinin puute.
Keuhkoahtaumataudille on tyypillistä hidas kehittyminen ja potilas voikin tottua ajan myötä yhä hankaloituviin oireisiin.
Keuhkoahtaumataudin oireet
- limainen yskä
- hengityksen vinkuminen
- liikkuessa ilmenevä hengenahdistuminen
Keuhkoahtaumatautiin, kuten astmaankin voi liittyä äkillisiä pahenemisvaiheita.
Keuhkoahtaumatauti todetaan spirometriatutkimuksella. Sen vaikeustaso määritetään oireiden, pahenemisvaiheriskin ja puhalluskokeiden perusteella.
Keuhkoahtaumataudin hoito
Taudin tärkein hoito on tupakan polton lopettaminen. Liikunnallinen kuntoutus ja aktiivinen elämä ovat hoidossa olennaisia. Ravitsemuksesta on pidettävä huoli. Keuhkoahtaumatautia hoidetaan hengitettävillä avaavilla lääkkeillä ja tietyissä tapauksissa hengitettävällä glukokortikoidilla. Pahenemisvaiheissa voidaan käyttää tablettimuotoista glukokortikoidia ja tarvittaessa antibioottia.
Loppuvaiheessa hoidoksi voi harkita kotihappihoitoa, jonka tarkoituksena on sydämen toiminnan ylläpito.
Bronkiektasiataudit
Bronkiektasioilla tarkoitetaan keuhkoputkien pysyvää laajenemista. Kyseessä ei ole yksittäinen tauti, vaan pikemminkin keuhkoputkien löydös, jonka taustalla voi olla lukuisia syitä kuten:
- Infektioiden jälkitilat (tuberkuloosi, keuhkokuume)
- Immuunipuutokset
- Mekaaninen vamma
- Vierasesine
- Obstruktiiviset keuhkosairaudet, astma ja keuhkoahtaumatauti
- Reumasairaudet
Tauti voi olla oireeton tai vähäoireinen, mutta se voi olla myös hyvin hankalaoireinen. Tyypillisiä oireita on runsaat yskökset, veriyskä, hengenahdistus ja toistuvat keuhkokuumeet.
Bronkiektasiatauteihin voi liittyä äkillisiä pahenemisvaiheita, joiden oireita ovat muun muassa limaisuuden lisääntyminen, kipeä olo ja lämpöily.
Tauti diagnosoidaan erikoissairaanhoidossa, mutta rauhallisen taudin seuranta voidaan toteuttaa perusterveydenhuollossa. Tauti diagnosoidaan ohutleiketietokonetutkimuksella (HRTT), jossa nähdään laajentuneita ja paksuuntuneita keuhkoputkia. Ysköksesta tutkitaan bakteeriviljelyt. Erikoissairaanhoidossa tehdään potilaalle tarkka haastattelu ja sen perusteella määritetään jatkotutkimukset, joihin sisältyy usein laajat verikokeet.
Taudin hoito on moniammatillista ja hoitoon kuuluu esimerkiksi fysioterapeutin hengityshygieniaohjaus.
Pahenemisvaihetta voidaan hoitaa mikrobilääkehoidolla. Tarvittaessa voidaan käyttää hengitettäviä avaavia lääkkeitä.