Siirry sisältöön

Hengitystieallergiat ja siedätyshoito

Allergialla tarkoitetaan IgE-valkuaisainevälitteistä herkistymistä ja siihen liittyvää oireilua. Monet ilmassa esiintyvät molekyylit voivat aiheuttaa hengitystieoireita, mutta kaikki oireilu ei ole allergiaa. Tyypillisimpiä hengitystieallergian aiheuttajia ovat esimerkiksi koivun ja heinien siitepöly ja eläinten hilse. Lieviä allergioita ei tarvitse erityisesti tutkia, hoitona voi käyttää allergialääkkeitä. Vakavampia oireita voidaan tutkia joko allergiaverikokein tai ihopistoin.

Mikäli hengitystieallergia aiheuttaa hyvin vaikeita oireita, eikä niitä saa hoidettua perinteisin allergialääkkein, voidaan harkita siedätyshoitoa. Siedätyshoidossa allergeenia annetaan säännöllisesti joko suun kautta tabletteina tai pistoksina. Hengitystieallergioiden siedätyshoito tapahtuu keuhkosairauksien poliklinikalla.

Astma

Astma on keuhkoputkien tulehduksellinen sairaus. Astmassa tulehdus aiheuttaa vaihtelevaa keuhkoputkien supistumista. Tyypillisiä astmaoireita ovat: hengityksen vinkuminen, hengenahdistus, yskä, ja limannousu.

Astman tutkimukset tapahtuvat avoterveyden huollossa, joko terveysasemilla tai yksityisillä lääkäriasemilla. Diagnostisina tutkimuksina tehdään usein spirometria bronkodilaatiokokeella ja/tai PEF-seuranta. Lisäksi voidaan tehdä astmalääkehoitokokeilu. Keuhkosairauksien poliklinikalla voidaan tehdä myös mm. metakoliinialtistus.

Tarkka ja varma astmadiagnoosi on tärkeää. Seurannassa pidetään huoli, että taudin hallinta säilyy. 6 kuukauden säännöllisen astmalääkityksen jälkeen hoitava lääkäri tekee B-lausunnon Kelaan, jolloin potilas saa astmalääkkeistä erityiskorvattavuuden.

Lievempää astmaa hoidetaan ja seurataan avoterveyden huollossa. Pieni osa astmasta on vaikeaa ja vaikean astman hoidot ja tutkimukset tapahtuvat keuhkosairauksien poliklinikalla.

Keuhkohoitajan vastaanotto terveysasemilla

Terveysasemilla toimii keuhkohoitajia joiden vastaanotolle voi hakeutua astmatutkimuksiin tai jo olemassa olevan keuhkosairauden kontrolliin. Astmatutkimuksiin tarvitset lääkärin lähetteen.

Astmatutkimukset sisältävät keuhkoputkea avaavan lääkkeen kanssa tehtävät 2 viikon kotipuhallusseurannan sekä vastaanotolla suoritettavan tietokonepohjaisen spirometria -puhalluskokeen.

Varaa aika terveysasemalle keuhkohoitajan vastaanotolle

  • Jos sinulla ei ole astmalääkitykseen erityiskorvattavuutta
  • Haluat varata ajan vuosikontrolliin, joka voi olla hoitosuunnitelmastasi riippuen 1-5 vuoden välein
  • Haluat varata ajan tarpeen mukaan ohjauskäynnille esimerkiksi lääkeannostelijaan tai lääkkeisiin liittyvissä ongelmissa tai muissa keuhkosairauteesi liittyvissä asioissa

Jos sinulla on astmaan viittaavia oireita, ota yhteys terveysaseman ajanvaraukseen.

Terveysasemien asiointi ja ajanvaraus

Puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 7-20. Voit jättää takaisinsoittopyynnön klo 8-14.

Soita 05 220 2000

Kuulovammaisten tekstiviestilinja

Kuulovammaisia palvelemme tekstiviestitse.

Lähetä tekstiviesti 050 902 4017
Takaisin ylös