Omaishoito
Tältä sivulta löydät tietoa omaishoidon tuesta, ohjeet omaishoidon tuen hakemiseen sekä omaishoidon tuen yksiköiden yhteystiedot. Sivulla on lisäksi ohjeet omaishoitajien terveystarkastukseen saapumiseen.
Omaishoito on laaja kokonaisuus
Omaishoidolla tuetaan heikentyneen toimintakykyä, sairauden ja/tai vamman vuoksi säännöllistä hoitoa ja/tai huolenpitoa tarvitsevien kaikenikäisten henkilöiden kotona asumista. Säännöllinen hoito ja huolenpito järjestetään hoidettavan kotona omaisen tai muun hoidettavalle läheisen henkilön toimesta. Henkilökohtaisissa perustoiminnoissa avustamisen lisäksi huolenpito sisältää myös hoidettavan päivittäisten toimien valvontaa, ohjausta ja tukemista. Omaishoidon tuki on tarkoitettu pääsääntöisesti pitkäkestoiseen, yli 3kk kestävään hoivan, hoidon ja tuen tarpeeseen.
Omaishoidon tuki on kokonaisuus, joka koostuu hoidettavalle annettavista tarvittavista palveluista, omaishoitajalle maksettavasta hoitopalkkiosta ja annettavista vapaista sekä omaishoitoa tukevista muista palveluista. Hoitopalkkion määrään vaikuttavat hoidon sitovuus ja vaativuus sekä hoidettavan hoidon turvaamiseksi annettavat sosiaali- ja/tai terveyspalvelut. Tuen myöntämisedellytyksiä, hoitoisuusluokkaa ja hoidettavan toimintakykyä arvioitaessa otetaan huomioon hoidettavan ja hoitajan kokonaistilanne.
Omaishoidon tuen hakeminen
Omaishoidon tuen hakemus liitteineen toimitetaan Omais- ja perhehoidon palvelun toimintayksikköön. Hakemuksen liitteeksi voidaan laittaa lääkärinlausunto tai muun sosiaali- tai terveydenhuollon asiantuntijan lausunto hoidettavan terveydentilasta, toimintakyvystä ja hoidon tarpeesta.
Hakemuksen toimittamisen jälkeen omaishoidon palveluohjaaja on sinuun yhteydessä ja sopii kotikäynnistä palvelutarpeen arvioimiseksi. Palvelutarpeen arvioinnin jälkeen hyvinvointialueen viranhaltija tekee päätöksen omaishoidon tuesta. Päätös toimitetaan sinulle kirjallisena.
Omaishoidon lomakkeet ja dokumentit
Toimipisteet ja yhteystiedot
Palvelusihteerit ja palveluesimies
Elina Vepsäläinen
palvelusihteeri
Kotka, Hamina, Virolahti, Miehikkälä, Pyhtää, Kouvola
Susanna Holkko
palvelusihteeri
Kotka, Hamina, Virolahti, Miehikkälä, Pyhtää
Alle 18-vuotiaiden asiakkaiden palveluohjaajat
Nanna Kaksonen
palveluohjaaja
Kouvola, Myllykoski, Keltakangas, Inkeroinen, Anjala, Ummeljoki, Sippola, Kaipiainen
Mari Paavilainen
palveluohjaaja
Kuusankoski, Elimäki, Koria, Jaala, Valkeala
Katariina Kataikko
palveluohjaaja
Kotka, Hamina, Virolahti, Miehikkälä
Kati Kurtti
palveluohjaaja
Pyhtää (kaiken ikäiset). Kouvola työikäiset: Myllykoski, Ummeljoki, Keltakangas, Anjala, Inkeroinen, Sippola
18–64-vuotiaiden asiakkaiden palveluohjaajat
Hanna Vilkki
palveluohjaaja
Kouvola, Kuusankoski, Voikkaa, Valkeala, Jaala, Koria
Hilla Vakkari
palveluohjaaja
Kotka, Hamina, Virolahti, Miehikkälä. Kouvola: Muhniemi, Elimäki
Kati Kurtti
palveluohjaaja
Pyhtää (kaiken ikäiset). Kouvola työikäiset: Myllykoski, Ummeljoki, Keltakangas, Anjala, Inkeroinen, Sippola
Yli 65-vuotiaiden asiakkaiden palveluohjaajat
Reino Soijärvi
palveluohjaaja
Kouvola radan alapuoli, Myllykoski, Ummeljoki
Marjo Välikivi
palveluohjaaja
Valkeala, Anjala, Inkeroinen, Sippola
Ann-Christin Junkkari
palveluohjaaja
Kotka: Kotkansaari, Hovinsaari, Mussalo, Metsola, Korela ja Jylppy
Sari Kauta
palveluohjaaja
Kotka: Itä-Karhula ja Etelä-Karhula. Hamina: Summa, Neuvoton, Poitsila, Reitkalli.
Taru Uutela
palveluohjaaja
Kotka: Länsi-Kotka, Kolkansaari, Pohjois-Karhula
Kati Kurtti
palveluohjaaja
Pyhtää (kaiken ikäiset). Kouvola työikäiset: Myllykoski, Ummeljoki, Keltakangas, Anjala, Inkeroinen, Sippola
Omaishoitajien terveys- ja hyvinvointitarkastukset
Omaishoitosopimuksen tehneillä omaishoitajilla on oikeus maksuttomaan, vapaaehtoiseen terveystarkastukseen terveydenhuollossa. Tarkastus suositellaan tehtäväksi kahden vuoden välein. Terveystarkastukset ovat pääsääntöisesti ennaltaehkäisevää ja terveyskäyttäytymistä opastavaa palvelua. Tarkastukseen sisältyy hyvinvoinnin, terveyden ja toimintakyvyn arviointi, ylläpitäminen ja edistäminen sekä sairauksien ehkäiseminen ja tunnistaminen.
Vastaanotolla keskustellaan omaishoitajan fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalista tilanteesta yksilöllisesti ja luottamuksellisesti sekä tehdään terveydentilaan liittyviä mittauksia. Tavoitteena on kartoittaa omaishoitajan kokonaistilanne ja löytää omaishoitajan terveyttä ja jaksamista tukevia asioita. Tarvittaessa sinut ohjataan yksilöllisen tarpeen mukaan jatkohoidon piiriin.
Omaishoitajien terveystarkastus suunnitellaan yksilöllisesti ja se voi tapahtua tilanteesi mukaan:
- Kuvavälitteisesti etävastaanotolla
- Digitaalisesti keskustellen Omaolossa
- Puhelimitse
- Kasvokkain fyysisellä vastaanotolla
Jos koet, että terveydentilasi ja hyvinvointisi olisi syytä tarkistaa, ota yhteyttä hoitajaan puhelimitse arkipäivänä. Saat ajan henkilökohtaiseen tapaamiseen etä- tai läsnävastaanotolle. Etä- ja läsnävastaantot ovat sisällöltään samanlaiset.
Hoitajien yhteystiedot
Pirkko Kallinen
sairaanhoitaja
Kouvola, Kotka, Hamina, Miehikkälä, Virolahti
Omaolon hyvinvointitarkastus
Sinulla on mahdollisuus tehdä laaja sähköinen hyvinvointitarkastus Omaolossa (sis. yleisen terveystarkastuksen, elämänlaatukyselyn, suun terveyskyselyn) ennen terveydenhoitajan vastaanotolle menoa. Kun olet täyttänyt lomakkeen ja lähetät sen eteenpäin, terveydenhoitaja saa vastauksesi ja voi tutustua tilanteeseesi ennen vastaanottoa.
Aikaa varatessa saat halutessasi linkin hyvinvointitarkastuksen täyttämiseen Omaolo-palvelussa. Omaolossa asiointi edellyttää vahvaa tunnistautumista, tunnistautua voit esimerkiksi pankkitunnuksien avulla.
Mikäli et pysty asioimaan digitaalisesti, hoitaja voi postittaa sinulle kotiin esitietolomakkeen, jonka voit tuoda tullessasi vastaanotolle. Lomake käydään yhdessä hoitajan kanssa läpi vastaanotolla.
Ohje hyvinvointitarkastuksen täyttämiseen
- Kirjaudu sisään osoitteessa www.omaolo.fi.
- Hyväksy evästeet ja ota käyttöön tekstiviesti- ja sähköposti-ilmoitukset.
- Katso tulevat ilmoitukset.
- Täytä Omaolon hyvinvointitarkastus ja lähetä se ammattilaiselle.
- Viestittele terveydenhoitajan kanssa ja vastaanota hyödyllisiä linkkejä ja tehtäviä – saat hyödyllistä tietoa terveydentilastasi ja hyviä vinkkejä jatkoon.