Siirry sisältöön

Kuntoutusta omassa kodissa tai kodinomaisessa ympäristössä

Kotikuntoutus tarjoaa kuntoutuksen palveluja kotona tai kodinomaisessa ympäristössä asuville sekä kotiutusyksiköissä ja intervallijaksolla oleville asiakkaille. Kotikuntoutusta toteutetaan yhteistyössä hoitohenkilöstön, omaisten, läheisten ja muiden tarvittavien sidosryhmien kanssa.

Kotikuntoutuksella edistetään arjen toimintakykyäsi ja tuetaan turvallista kotona asumistasi, kun kotona pärjäämisesi ja arjen toiminnoista suoriutumisesi ovat heikentyneet ikääntymisen, sairastumisen tai tapaturman seurauksena. Tavoitteena on löytää mielekkäät tavat pitää huolta omasta terveydestäsi ja toimintakyvystäsi.

Kotikuntoutuksen arviointiin et tarvitse lähetettä, sillä arviointikäynnin voit saada omasta tai läheisesi aloitteesta tai sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen suosituksesta. Ennen arviointikäyntiä toivomme, että täytät kuntoutuksen sähköisen esitietolomakkeen asiointipalvelussa.

Kotikuntoutuksen asiakkaana sinun on mahdollista saada fysioterapeutin, toimintaterapeutin ja liikunnanohjaajan palveluja.

Arviointikäynnin jälkeen mahdollinen kuntoutusjakso toteutetaan kuntoutumistarpeittesi mukaisesti. Oma aktiivisuutesi on tärkeässä roolissa.

Kuntoutus kotona

Kotiin vietäviä kuntoutuspalveluja ovat esimerkiksi:

Kuntoutus intervalliyksiköissä

Intervalliyksiköissä toteutetaan muun muassa seuraavia kotikuntoutuspalveluja:

Kuntoutus kotiutusyksikössä

Kotiutusyksiköissä totutetaan toiminta- ja liikkumiskyvyn sekä apuvälinetarpeen arviointia ja liikkumisen kohentamiseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Fysioterapiaa toteutetaan yksilö- sekä ryhmäkuntoutuksena. Kotiutusyksikössä asiakkaan kuntoutus suunnitellaan ja toteutetaan moniammatillisesti.

Tarvittaessa asiakkaalle järjestetään apuvälineet ja jatkokuntoutus sekä tehdään ennakoiva kotikäynti turvallisen kotiutumisen mahdollistamiseksi.

Etäkuntoutus

Etäkuntoutus on kuntoutusalan ammattilaisen ohjaamaa ja seuraamaa tavoitteellista kuntoutusta teknologiaa ja etäyhteyttä hyödyntäen. Etäkuntoutusta voidaan toteuttaa videoyhteyspalvelun välityksellä sekä yksilö- että ryhmämuotoisesti. Tutkimusten mukaan etäkuntoutus voi olla vähintään yhtä tuloksellista kuin perinteinen kasvokkain toteutettu kuntoutus.

Etäkuntoutuspalveluja on mahdollista saada, mikäli olet kiinnostunut etäkuntoutuksesta ja oma terapeuttisi on arvioinut sen soveltuvan osaksi kuntoutusjaksoasi.

Uutena asiakkaana voit varata itse soitto- tai etävastaanottoajan fysioterapeutin ohjausta ja neuvontaa varten digitaalisen asioinnin palvelussa tai fysioterapian chatissa, joka on avoinna arkisin klo 9-11. Lisätietoa chatista löydät tämän sivun lopusta.

Näin varaat fysioterapeutin etävastaanotto- tai soittoajan asiointipalvelun kautta

  1. Kirjaudu asiointipalveluun. Kirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.
  2. Valitse: Siirry ajanvarauspalveluun > Siirry ajanvaraukseen > Siirry varaamaan aikoja > Kuntoutuspalvelut > Fysioterapeutin etävastaanottoaika tai Fysioterapeutin soittoaika.
  3. Kirjoita kohtaan lisätietoa: sähköpostiosoitteesi (etävastaanotto) tai puhelinnumerosi (soittoaika)
  4. Ennen etävastaanotto- tai soittoaikaa täytä kuntoutuksen esitietolomake asiointipalvelussa. Löydät esitietolomakkeen: Valitse asiointi > Kuntoutuspalvelut ja apuvälineet > Kuntoutuksen esitietolomake.

Asiakasohje Teams-välitteiseen tapaamiseen(avautuu uuteen ikkunaan)(avautuu uuteen ikkunaan)

Kymenlaakson hyvinvointialueen käytössä olevat videoyhteyspalvelut ovat tietoturvallisia. Tarvitset etäyhteyden muodostamiseksi joko tietokoneen tai mobiililaitteen, jossa on internet-yhteys, kamera, mikrofoni ja kaiutin. Kotikuntoutuksessa on myös mahdollista lainata kuntoutusjaksosi ajaksi helppokäyttöinen kuvapuhelulaite, jossa on valmiina internet-yhteys.

Voit kysyä lisätietoja etäkuntoutuksesta ja sen mahdollisuuksista omalta terapeutiltasi. Annamme tarvittaessa myös teknistä opastusta etäkuntoutusmenetelmien käytössä.

Ryhmätoiminta

Kotikuntoutuksella on tarjolla liikunnanohjaajan toteuttamaa ryhmäkuntoutusta. Ryhmät ovat pääasiassa kuntosaliharjoitteluryhmiä, mutta myös etäryhmiä on tarjolla. Ryhmiin ohjaudutaan esimerkiksi kotikuntoutusjakson päätteeksi.

Ryhmätoiminnan tavoitteena on, että ryhmäläisten toimintakyky kohenee siten, että kotona selviytyminen mahdollistuu ja osallistuminen kolmannen sektorin tarjoamiin ryhmiin on mahdollista.

Ota yhteyttä

Kuntoutuksen ajanvaraus

Kuntoutuksen ajanvaraus (myös peruutukset) palvelee ma-pe klo 9-12. Halutessasi voit jättää takaisinsoittopyynnön. Numerosi tallentuu järjestelmään ja sinulle soitetaan takaisin viimeistään kahden arkipäivän kuluessa klo 8-15.

Soita 05 220 2140

Varatun ajan peruminen

Voit perua ajan tekstiviestillä. Kirjoita viestiin nimi, syntymäaika ja peruttava aika (päivämäärä, paikka ja kellonaika).

Lähetä viesti 050 902 0030

Kuntoutuksen sähköinen esitietolomake

Kirjaudu asiointipalveluun pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Valitse Aloita asiointi > Kuntoutuspalvelut ja apuvälineet > Kuntoutuksen esitietolomake.

Täytä esitietolomake

Fysioterapian chat

Fysioterapian chat palvelee yli 16-vuotiaita kymenlaaksolaisia joka arkipäivä klo 9-11.  

Chatissa voit saada fysioterapeutin ohjausta ja neuvontaa kuntoutukseen liittyvissä asioissa matalalla kynnyksellä. Fysioterapian chat on käytettävissäsi, jos sinulla on kysyttävää esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinoireisiin, leikkauksen jälkeiseen kuntoutukseen, omahoito- ja kuntoutusohjeisiin, liikunnan aloittamiseen, apuvälineisiin tai kuntoutuksen palveluihin liittyen.

Fysioterapian chat avautuu chatbotin kautta puhekuplaikonista. Valitse chatbotista Chat-palvelut ja Fysioterapian live-chat.

Chatissa voi saada yleistä ohjausta ja neuvontaa ilman tunnistautumista. Jos asia edellyttää henkilökohtaista tilannearviointia tai ohjausta, chat-palvelussa pyydetään tunnistautumaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Fysioterapian chat-palvelussa voit asioida myös läheisesi puolesta, jos sinulla on suomi.fi-valtuudet puolesta asiointiin.

Chat-palvelut ovat maksuttomia. 

Chatin kautta ei voi varata vastaanottoaikoja. Aika fysioterapeutin tai toimintaterapeutin vastaanotolle varataan kuntoutuksen ajanvarauspalvelun kautta. Jos tarvitset apua ajanvarauksessa, fysioterapeutti opastaa sinut chatissa tarvittaessa eteenpäin.

Kotikuntoutuksen vastuuhenkilö

Annika Takanen

Palveluesimies

Kotikuntoutus

annika.takanen@kymenhva.fi

Takaisin ylös